Annonce
Feminisme

- Er du min mor i dag? Sammen med seks andre kvinder opfostrede Inger en datter

Fotografiet er taget fra Inger Staunings opslagstavle, hvor billedet hænger blandt Ingers familiefotografier. Inger sidder i midten med en kattekilling. Datteren Pernille sidder og kigger bagud. Foto. Chili Djurhuus
I starten af 1970´erne fik en kvinde i et kvindekollektiv en datter. Inger og seks andre kvinder blev mødre.

Kom indenfor. Inger Stauning står i døren til sin lejlighed på Guldagervej i Vanløse. Hun smiler. Selvom Inger ligner enhver anden kvinde i midten af 70´erne, gemmer der sig lidt mere i hendes historie, end de fleste kan forestille sig.

Inger var nemlig i 1970’erne en del af et kvindekollektiv, hvor hun sammen med seks andre kvinder besluttede sig for at opfostre et barn sammen. Et barn, som i dag er historiker og feminist, og som har skrevet en bog om sine syv mødre.

God læselyst.

Annonce

Vi skal have et barn sammen

I slutningen en 60´erne var Inger Stauning via sit studie i litteraturvidenskab en del af studenterbevægelsen. En gruppe kvinder herfra startede Rødstrømpebevægelsen efter inspiration fra de amerikanske Redstockings. Hun gik til kvindedemonstrationer, var med til at starte den første kvindelejr på Femø, og i en alder af 21 flyttede hun ind i det første kvindekollektiv, der lå i gaden Åbenrå i København City.

Huset havde kvinderne besat som led i en slumstormeraktion og indrettet til Kvindehus med cafe, bogcafe, værksted, kontor osv. Ved siden af lå to andre slumhuse, hvor kvinderne boede. En af kvinderne blev gravid, og hurtigt blev kvinderne enige om at være fælles om at tage ansvar for barnet.

Da det besatte hus ikke var børnevenligt, købte kvinderne et hus på Rentemestervej i Nordvest, hvor de sammen ville opfostre barnet, der fik navnet Pernille.

Udover at være Pernilles barndomshjem de første fire år af hendes liv, var huset også et kvindekollektiv, hvor alle var aktive i kvindebevægelsen og hvor kvinder fra nær og fjern kom forbi og deltog i basisgrupper om feminisme.

Annonce

Åbent og ukendt land

- Vi gik ind i et åbent og ukendt land med et fælles ansvar for Pernille, forklarer Inger, og fortæller, at selvom den biologiske mor havde mest tid med Pernille, så var de alle en stor del af Pernilles liv.

- Vi fulgte hende i børnehave og hentede hende. Vi sad med hende, når vi spiste. Vi sov med hende. Og når hun vågende op, kunne hun spørge: - Er du min mor i dag, fortæller Inger Stauning.

Hun smiler og fortæller, at de alle var meget optaget af Pernille, og at det var ren kærlighed.

Inger Stauning har mange gode minder på sin computer fra tiden i kvindekollektivet på Rentemestervej. Foto. Chili Djurhuus

- Vi var alle opmærksomme på Pernille. Og i forhold til andre kollektiver, hvor man har hørt, at børnene blev overset, så var Pernille centrum hos os, siger Inger og smiler endnu mere.

Sammenholdet i kollektivet tog dog en drejning, da kvinderne blev uenige om kollektivets udvikling, hvilket betød at halvdelen videreførte kollektivet som lesbisk kollektiv, og den anden halvdel, blandt andet Inger, Pernille og hendes biologiske mor flyttede til hver deres nye sted. Pernille sammen med sin biologiske mor.

Vi var et stort fællesskab. Vi troede, vi kunne alt og være fælles om alt. Vi havde en kæmpe tillid til, at vi nok skulle nok finde ud det.

Inger Stauning.

Det blev dog en glidende overgang, da Pernille fortsatte med at komme i kvindekollektivet, og da kvinderne mødtes med Pernille med jævne mellemrum. Selvom alle kvinderne efterhånden dannede nye familier, Inger fik mand og 3 børn, og Pernille fik en far og en lillesøster, føler hun stadig at kollektivgruppen og Pernille er familie.

Annonce

Et nyt liv

Var det svært at flytte og sige farvel til et barn, hvis du identificerede dig som medmor?

- Det var et sjovt spørgsmål.

Inger holder en pause. Hun fortsætter.

- Det var jo lidt specielt og helt en anden tid. De år, vi levede sammen, der var alt åbent. Vi levede sammen som familie, og da vi flyttede fra hinanden, var vi jo stadig bundet sammen af en fælles historie og kærlighed, der ikke forsvandt. Så nej, overgangen var glidende, men efterhånden blev det et helt nyt liv for alle, og vi mistede kontakten, fortæller Inger.

Inger Stauning står med Pernilles bog: Et åbent øjeblik. Foto. Chili Djurhuus

I 2020 udgav Pernille en bog om hvad der fik syv kvinder til at gå ind i kvindebevægelsen og skabe et kvindekollektiv dengang i 70’erne. Baseret på 10 års research og interviews med sine syv mødre:

- Pernille sagde: Fortæl alt. Bogen er fantastisk velskrevet og et interessant billede af tiden dengang, og den er simpelthen gennemsyret af kærlighed til os, smiler Inger og finder bogen frem fra sin bogreol.

Annonce

Et åbent øjeblik

Hvis du tog en tidsmaskine tilbage til kvindekollektivet, med de øjne man i dag har på familielivet, tror du så, I kunne gøre det igen?

Inger svarer uden at blinke.

- Nej. Det var et åbent øjeblik. Vi havde ikke samme blik på familielivet.

Men der er da regnbuefamilier i dag. Hvad er forskellen?

- Vi kiggede ikke hinanden i øjnene og lovede hinanden en masse. Alt var vi, ikke jeg, svarer Inger og lægger tryk på vi. Hun fortsætter.

- Vi var et stort fællesskab. Vi troede, vi kunne alt og være fælles om alt. Vi havde en kæmpe tillid til, at vi nok skulle nok finde ud det, forklarer Inger og slår fast, at den fandenivoldskhed, der lå i tiden, den ville man nok ikke respektere i dag. Vi kastede os ud i alting og troede, at verden ville blive forandret på få år.

20. januar kl. 19 kommer forfatter Pernille Ipsen til Kulturstationen Vanløse, Jernbane Allé 38. Her vil hun fortælle om sit liv som barn af en feministisk familie. Inger deltager selvfølgelig i mødet. Arrangementet er støttet af Vanløse Lokaludvalg, og der er gratis adgang for alle.

Annonce
sygeplejerske

For 20 år siden forlod Ulla jobbet som sygeplejerske: Nu får presset på hospitalerne hende til at vende tilbage

Det sker

Prøv kræfter med klatring: Beta Boulders inviterer indenfor

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejr

Kraftig storm rammer hovedstaden lørdag: Bliv indenfor

Mystik

Mystisk brummen hærger i København: Her er de mulige forklaringer

København

Storm lukker københavnske testtelte fra lørdag eftermiddag

Alarm 112

Demonstranter anholdt efter møde med københavnsk borgmester

Antallet af børn med forældre på kontanthjælp er næsten halveret på få år

Byudvikling

Cecilie og Mortens drøm om en husbåd er blevet til et mareridt: - Vi er tæt på at gå i panik

Alarm 112

15-årig dreng fængslet for at voldtage sovende 14-årig pige

Trafik

Borgere undrer sig over busændring: - Det må simpelthen være en tidlig aprilsnar

Trafik

Vil have bedre sammenhæng med sti-system: Drop ensretning for cykler

vanvidskørsel

Han kørte Emilie ihjel: Nu er dommen faldet

Jesper Buch kalder sagen grotesk: - Åndssvage iværksætter-regler bremsede min datters virksomhed

Ny butik

Ren Masterchef: Ny Netto på Østerbro vil lade frugt og grønt spille hovedrollen

Amager fælled

Borgmester: Jeg kan ikke gribe ind og stoppe fældningen på Amager Fælled

Byggeri

Bygger Danmarks højeste trækonstruktion på molen - oven på ny kæmpe parkeringsplads

Annonce