Annonce
Byudvikling

Et 26 meter højt monster har indtaget byen: Men hvor længe skal det støje?

Den 26,2 meter høje sekantboremaskine på hjørnet af Vodroffsvej og Gammel Kongevej vejer 130 tons. Den kan bore op til 1,6 meter i diameter i en dybde af 20 meter. Foto: Bo Børresen
Anlæggelsen af Kalvebod Brygge Skybrudstunnel - en 1,3 kilometer lang tunnel, der kommer til at strække sig fra Gammel Kongevej/Vodroffsvej i vest til Kalvebod Brygge i øst - sætter i dag og det kommende lange stykke tid sit støjende præg på området omkring Sankt Jørgens Sø.

Siden fredag 22. april har en såkaldt sekantboremaskine raget op over byggehegnet på byggepladsen på hjørnet af Vodroffsvej og Gammel Kongevej. Mandag var første arbejdsdag for det 26,2 meter høje maskineri.

Det kunne høres, og det komme det til at kunne de næste tre måneders tid. Frederiksberg Forsyning oplyser, at arbejdet forventes at vare frem til slutningen af juli.

Sekantboremaskinen vejer 130 tons. Den kan bore op til 1,6 meter i diameter i en dybde af 20 meter - og vel at mærke i meget hårdt materiale. Den enorme boremaskine skal - forud for selve tunnelarbejdet - bruges til at etablere en skakt, der får en udvendig diameter på 13 meter og en indvendig diameter på 11 meter.

Annonce

Skakten er passagen ned i undergrunden, hvor Kalvebod Brygge Skybrudstunnel skal anlægges. Der skal bores ikke færre end 56 såkaldte sekantpæle 20 meter ned i jorden, så de danner en cirkel.

De 56 pæle, der måler én meter i diameter, bliver fyldt med beton. Når betonen er hærdet, udgør pælene ydervæggen på skakten. Derefter skal skakten graves og bankes ud, og når skakten er helt færdig, kan næste etape, nemlig boring af tunnelen, begynde. Det sker i efteråret 2022.

Vigtig hovedvandvej

Der bliver sænket en tunnelboremaskine ned i knap 16 meters dybde. Herfra skal den bore sig vej til en skakt på Halmtorvet. En anden tunnelboremaskine starter fra en skakt på Kalvebod Brygge - ligeledes med retning mod Halmtorvet. Her bliver tunnelboremaskinerne hejst op efter endt arbejde.

Arbejdet på hjørnet af Vodroffsvej og Gammel Kongevej forventes at være færdigt i slutningen af 2024, og hele tunnelen forventes færdig i efteråret 2026. Der vil ikke være synlige spor på overfladen, når arbejdet er slut.

Kalvebod Brygge Skybrudstunnel er en vigtig brik i hovedstadsregionens skybrudssikring, der skal gøre byen mere robust over for den ekstremregn, der forventes at komme mere af.

Tunnellen bliver en af de hovedvandveje, der fører skybrudsvandet væk fra byen og ud i havnen. På den måde minimeres risikoen for ødelæggende oversvømmelser. Det er HOFOR og Frederiksberg Forsyning, der er bygherrer på skybrudstunnelen.

Støjen fra sekantboremaskinen forventes at vare frem til slutningen af juli. Foto: Bo Børresen
Der skal bores ikke færre end 56 såkaldte sekantpæle 20 meter ned i jorden. Foto: Bo Børresen
Når betonen er hærdet, udgør pælene ydervæggen på den skakt, der er passagen ned i undergrunden. Foto: Bo Børresen
Annonce
Alarm 112

25-årig fanget som del af stort netværk: Falske betjente franarrede folk 6,2 millioner kroner

Annonce
Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
København

Brandvæsnet kæmpede mod brand på Tranevej

København

Vi har mistet en ægte københavnerdreng: Sidney Lee død kun 43 år gammel

Alarm 112

28-årig anholdt og sigtet for drabsforsøg i København

112

Fire millioner kroner muret inde i kældervæg på Frederiksberg: Tre mænd dømt for omfattende kokainhandel

Nogle shopper Bitcoins til spotpris, mens andre ser starten på enden: Derfor er der kaos i kryptoverdenen

lommetyveri

Drenge på tyvetogt: Snød mor til to - og forsøgte at stjæle fra 92-årig

112

Efter vold på Amager-hotel: 28-årig er nu død

Ungeliv

- Til sidst blev vi truet med voldtægt og kniv: Teenagepige fortæller om det utrygge natteliv

UNDERVERDEN

Dar Salim flytter ind i hårdkogt miljø med udsigt fra skrantende højhus

Tre grunde til at Erdogan spærrer vejen til Nato for Sverige og Finland

Lagt i håndjern

Venner ville bare spille fodbold: Men så stormede civilbetjente ud af bilerne og smed dem i håndjern

København

Demokrati eller Distortion: Københavns Kommune aflyser Distortion på Rådhuspladsen og flytter folkefesten væk fra valgsted

Alarm 112

Mand i kritisk tilstand efter togpåkørsel ved Dybbølsbro Station

Annonce