Annonce
KLUMME

Et historisk tilbageblik på Sydhavnens gadenavne: Fra pesthus til yndet udflugtssted

Café Belvedere på Sønder Boulevard i 1914. Den er forbundet med Belvederekanalen i Sydhavnen ved såvel historiske bånd som med underjordiske ledninger. Foto: Det Kongelige Bibliotek

Mange gadenavne i Sydhavnen har en historisk oprindelse. I den kommende tid fortæller lokalhistorikeren Paul-Erik Lind om dem i Kgs. Enghave/Valby Bladet. Tilsammen danner fortællingerne et historisk overblik over Sydhavnens historie.

Belvedere

Belvederekanalen ligger på grænsen mellem Enghave Brygge og Frederiks Brygge. Kanalen opstod som en sidegren til Frederiksholmsløbet, da man ved opfyldninger skabte Enghave Brygge og Teglholmen. Det er altså en ret ny kanal, og den strækker sig kun over et par hundrede meter, men den fortsætter mange kilometer under jorden, og dens navn har rødder flere hundrede år tilbage i tiden.

Annonce

Belvedere er italiensk og betyder den smukke udsigt. Men hvorfor hedder den nu lige det? I 1770 købte en københavnsk borger nogle gamle bygninger ved Kalvebod Strand, som han indrettede til et traktørsted. Det lå flot i landlige omgivelser uden for Københavns volde og med udsigt over vandet, så han kaldte stedet Belvedere, og det blev et yndet udflugtsmål for københavnerne, som kunne gå derud på en halv time. Traktøren fik bygget en lille bro ud i vandet, så man også kunne få sig en sejltur og en dukkert i Kalvebodernes blå bølger. Da han valgte navnet, ønskede ejeren måske også, at det nye navn skulle få folk til at glemme bygningernes dystre fortid som Københavns pesthus.

Pesthuset var opført helt tilbage i 1665, og det blev brugt under de hyppige epidemier som isolationssted for smittede. Men også andre blev anbragt her – krøblinge, fattige gamle, krigsinvalider, og sindslidende, som ikke kunne klare sig selv, boede her under elendige forhold. Pesthuset og dets cirka 200 beboere blev i 1769 flyttet til et andet sted og bygningerne solgt og indrettet til traktørsted.

I slutningen af 1800-tallet skød boligkarréerne op på Vesterbro, og der, hvor det gamle traktørsted havde ligget, blev der nu bygget en femetagers ejendom. På det ene hushjørne åbnede en café, og her var det naturligt at kalde den Café Belvedere. Kort tid efter begyndte man at opfylde bugten ved Belvedere. København skulle have en godsbanegård og DSB et centralværksted, så i 1897-1901 hentede man jord fra Valby Bakke, hvor jernbanegennemskæringen skulle udvides og fordybes og fyldte op i Kalveboderne, så den oprindelige kystlinje flyttede fra Sønder Boulevard og efterhånden helt ud til Vasbygade.

Tæt på det gamle traktørsted havde der været et vandløb, og i lighed med så mange andre vandløb blev det brugt til udsmidning af affald. De nye boligmasser på Vesterbro krævede også nye kloakker, og vandløbet blev under opfyldningerne omdannet til en underjordisk tunnel, en kloak. Efterhånden, som opfyldningerne nåede længere og længere ud, blev den underjordiske tunnel forlænget med sit urensede kloakvand. I dag udmunder den i Belvederekanalen helt ude ved Enghave Brygge, flere kilometer fra det gamle traktørsted, som i svundne tider gav den navnet. Men nu sørger rensningsanlæg og overløbsbassiner for at vandet ikke længere udledes forurenet. Bortset fra når det har regnet heftigt og overløbsbassinet løber over, for så kan der været meget uhumsk med både fækalier og døde rotter i snesevis.

Annonce
København

16-årig forbrændt efter ildspåsættelse af spritdispenser

Det sker

Nytårs dyp, yoga og lækkert mad: Sådan starter 2022

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Corona For abonnenter

Syge pædagoger tvinger institutioner i knæ: Nu tages drastiske midler i brug

Chok

Teglværket skal forlade Sydhavnen: Vi finder ikke sådan et sted igen

efterlysning

Efterlyst kvinde fundet - politiet afblæser efterlysning

København

Kendt konditor skaber ny fastelavnsbolle: Smagen er top-hemmelig den første dag

Dall: Wammen fik sin aftale, Sofie Carsten sit arbejdsbud - og Ellemann og Pape fik vist sammenhold

København

Thomas sprang ind ad Anjas vindue og reddede hendes liv: Nu hædres han i hele landet

Det sker

Klar parat Yummy start: Yoga, hav-dyp og lækkert mad

Den afgående formand: DF's nekrolog bliver gjort til skamme

Annonce