Annonce
KLUMME

Et historisk tilbageblik på Sydhavnens gadenavne: Teglværkshavnen og Teglholmen

Frederiksholms Havn og Teglværket i cirka 1916 - udsnit af litografi af Franz Sědivý. Foto: Det Kongelige Bibliotek

Mange gadenavne i Sydhavnen har en historisk oprindelse. I den kommende tid fortæller lokalhistorikeren Paul-Erik Lind om dem i Kgs. Enghave/Valby Bladet. Tilsammen danner fortællingerne et historisk overblik over Sydhavnens historie. Denne klumme vil give et tilbageblik på Teglværkshavnen og Teglholmen.

Teglværkshavnen og Teglholmen er vejnavne, der fortæller om den industri, som sidst i 1800-tallet leverede murstenene til opbygningen af det voksende Københavns brokvarterer. Frederiksholms Kalk- og Teglværker havde gravet ler og kridt op ad Sydhavnens undergrund i meget store mængder og brændt det til mursten siden 1871. Den voldsomt, voksende hovedstad gav god afsætning, så det var en god forretning for en af byens største arbejdspladser.

Men i årene op til Første Verdenskrig var det ved at være slut med leret, og Teglværkets direktør, Oskar Køhler, søn af stifteren Vilhelm Køhler, begyndte at planlægge en afvikling. Han satsede dobbelt: På den ene side forhandlede han med Københavns Kommune og staten om at anlægge en industrihavn, så man kunne sælge de tilstødende grunde til virksomheder. På den anden side tog han kontakt til fagforeningerne for de københavnske bygningsarbejdere, som han vidste var interesserede i at bygge boliger. Begge dele bar frugt, og det startede den udvikling, som satte sig varige spor i bydelen.

Annonce

Boligbyggeriet vil jeg gemme til senere, men her behandle havneprojektet. Det løb i begyndelsen ind i problemer. Teglværket havde allerede under Vilhelm Køhler iværksat projekter, som greb meget ind i kystlandskabet. Efter en stormflod, der havde oversvømmet de store lergrave, havde man bygget et dige, men diget lå langt ude i Kalveboderne. Teglværket havde således snuppet et meget stort areal af det danske hav, drænet det og gjort det til sin ejendom for at grave mere ler. Dertil havde man bygget sin egen, private havn, og det må man heller ikke uden indenrigsministeriets og kommunens samtykke. Havnen lå, hvor det italienske SuperMarco ligger i dag, og tipvognsspor forbandt den med selve Teglværket, der lå ved Borgbjergsvej.

Først efter, at teglværket havde betalt en erstatning på 195.000 kroner for ulovlighederne, cirka 10 millioner kroner i nutidspenge, fik man en aftale i stand om det nye havneprojekt. Aftalen indebar, at Teglværket skulle stå for udgravning af havnebassiner og kajanlæg. Kommunen skulle grave en sejlrende fra Københavns inderhavn og ud til den nye Sydhavn, da vanddybden syd for Langebro var for lav for større skibe. På den måde opstod Teglholmen ved opfyldning i årene 1916 til 1919. Havnebassinet, der nu opstod, havde været et dybt kridtbrud, og det fik navnet Teglværkshavnen. Også Teglholmens nye vejnet fik navne efter Teglværket – Teglholmsgade, Østre og Vestre Teglgade, Teglholms Sydkaj og så videre.

På samme tid opfyldte man Enghave Brygge, og her blev H.C. Ørstedværket opført. Mellem Enghave Brygge og Teglholmen opstod nu et nyt havneløb, som førte ind til Frederiksholms Havn, og det kom til at hedde Frederiksholmsløbet.

Teglværket flyttede til Hillerød og blev nedbrudt i 1918. Kun, når der graves i jorden til fjernvarme og kabler, dukker der murrester op. Men også vore gade- og stednavne minder os om historien.

Annonce
Debat

Tillykke til Noma og Geranium – men lad os også hylde det lokale shawarma-sted

Navne

Helene fandt på kirkens klatrevæg til himlen: Nu skifter hun til Jesuskirken

Annonce

Coronavirus - Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Samfund

Stjerneadvokat hyrede sig selv for skattekroner - men borgmester kan ikke svare på, om hun synes, det er okay

Kultur

Kevin var en vigtig del af Sydhavnen: Nu lever han videre i stor hyldest

Byliv

Mikkel slår dørene op til Sydhavnens nye spisested: Jeg har aldrig oplevet så stor interesse

Skattekroner

Stjerneadvokat afsløret i dobbeltrolle: 'Jeg kan ikke sige, at det er bevidst snyd. Men det er en mistanke, man kan få'

Byliv

Valbyborgere og sydhavnere pryder nyt gigantisk kunstværk: Det er sjovt at give noget tilbage til sit område

Politik

Vikingehær, hamp og kærlighed: Se hvem du kan stemme på til valget

Tilskudsmidler

Brød stjerneadvokat reglerne? Kommune afviser at undersøge det - politiker undrer sig

Byliv

Lars var for rørt til takketalen: Vinbar fik en af tre Sydhavnspriser

POLITIK

SF-borgmester går målrettet efter ny post: - Det er en enorm mærkesag

Annonce