Annonce
KLUMME

Et historisk tilbageblik på Sydhavnens gadenavne: Teglværkshavnen og Teglholmen

Frederiksholms Havn og Teglværket i cirka 1916 - udsnit af litografi af Franz Sědivý. Foto: Det Kongelige Bibliotek

Mange gadenavne i Sydhavnen har en historisk oprindelse. I den kommende tid fortæller lokalhistorikeren Paul-Erik Lind om dem i Kgs. Enghave/Valby Bladet. Tilsammen danner fortællingerne et historisk overblik over Sydhavnens historie. Denne klumme vil give et tilbageblik på Teglværkshavnen og Teglholmen.

Teglværkshavnen og Teglholmen er vejnavne, der fortæller om den industri, som sidst i 1800-tallet leverede murstenene til opbygningen af det voksende Københavns brokvarterer. Frederiksholms Kalk- og Teglværker havde gravet ler og kridt op ad Sydhavnens undergrund i meget store mængder og brændt det til mursten siden 1871. Den voldsomt, voksende hovedstad gav god afsætning, så det var en god forretning for en af byens største arbejdspladser.

Men i årene op til Første Verdenskrig var det ved at være slut med leret, og Teglværkets direktør, Oskar Køhler, søn af stifteren Vilhelm Køhler, begyndte at planlægge en afvikling. Han satsede dobbelt: På den ene side forhandlede han med Københavns Kommune og staten om at anlægge en industrihavn, så man kunne sælge de tilstødende grunde til virksomheder. På den anden side tog han kontakt til fagforeningerne for de københavnske bygningsarbejdere, som han vidste var interesserede i at bygge boliger. Begge dele bar frugt, og det startede den udvikling, som satte sig varige spor i bydelen.

Annonce

Boligbyggeriet vil jeg gemme til senere, men her behandle havneprojektet. Det løb i begyndelsen ind i problemer. Teglværket havde allerede under Vilhelm Køhler iværksat projekter, som greb meget ind i kystlandskabet. Efter en stormflod, der havde oversvømmet de store lergrave, havde man bygget et dige, men diget lå langt ude i Kalveboderne. Teglværket havde således snuppet et meget stort areal af det danske hav, drænet det og gjort det til sin ejendom for at grave mere ler. Dertil havde man bygget sin egen, private havn, og det må man heller ikke uden indenrigsministeriets og kommunens samtykke. Havnen lå, hvor det italienske SuperMarco ligger i dag, og tipvognsspor forbandt den med selve Teglværket, der lå ved Borgbjergsvej.

Først efter, at teglværket havde betalt en erstatning på 195.000 kroner for ulovlighederne, cirka 10 millioner kroner i nutidspenge, fik man en aftale i stand om det nye havneprojekt. Aftalen indebar, at Teglværket skulle stå for udgravning af havnebassiner og kajanlæg. Kommunen skulle grave en sejlrende fra Københavns inderhavn og ud til den nye Sydhavn, da vanddybden syd for Langebro var for lav for større skibe. På den måde opstod Teglholmen ved opfyldning i årene 1916 til 1919. Havnebassinet, der nu opstod, havde været et dybt kridtbrud, og det fik navnet Teglværkshavnen. Også Teglholmens nye vejnet fik navne efter Teglværket – Teglholmsgade, Østre og Vestre Teglgade, Teglholms Sydkaj og så videre.

På samme tid opfyldte man Enghave Brygge, og her blev H.C. Ørstedværket opført. Mellem Enghave Brygge og Teglholmen opstod nu et nyt havneløb, som førte ind til Frederiksholms Havn, og det kom til at hedde Frederiksholmsløbet.

Teglværket flyttede til Hillerød og blev nedbrudt i 1918. Kun, når der graves i jorden til fjernvarme og kabler, dukker der murrester op. Men også vore gade- og stednavne minder os om historien.

Annonce
København

16-årig forbrændt efter ildspåsættelse af spritdispenser

Det sker

Nytårs dyp, yoga og lækkert mad: Sådan starter 2022

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Corona For abonnenter

Syge pædagoger tvinger institutioner i knæ: Nu tages drastiske midler i brug

Chok

Teglværket skal forlade Sydhavnen: Vi finder ikke sådan et sted igen

efterlysning

Efterlyst kvinde fundet - politiet afblæser efterlysning

København

Kendt konditor skaber ny fastelavnsbolle: Smagen er top-hemmelig den første dag

Dall: Wammen fik sin aftale, Sofie Carsten sit arbejdsbud - og Ellemann og Pape fik vist sammenhold

København

Thomas sprang ind ad Anjas vindue og reddede hendes liv: Nu hædres han i hele landet

Det sker

Klar parat Yummy start: Yoga, hav-dyp og lækkert mad

Den afgående formand: DF's nekrolog bliver gjort til skamme

Annonce