Annonce
Klumme

Et tilbageblik på Sydhavnens gadenavne: Hvem var Louis Pio?

Louis Pio. Foto: Arbejderbevægelsens Bibliotek og Arkiv

Sydhavnens ældste boligkvarter, Frederiksholm, har sine gadenavne opkaldt efter pionerer fra arbejderbevægelsen. Området blev opført af et kooperativ – Arbejdernes Kooperative Byggeforening (AKB) – som blev stiftet i 1913 af fem forskellige fagforeninger indenfor byggefagene. De ønskede at bygge gode og billige boliger for arbejderklassen og samtidig skabe beskæftigelse for deres medlemmer. Kooperationen blev dengang anset for at være en vigtig del af arbejderbevægelsen, dens tredje streng ved siden af partiet og fagbevægelsen.

Louis Albert Francois Pio har en gade opkaldt efter sig i boligkvarteret Frederiksholm. Men hvem er manden bag Louis Pios gade?

Louis Albert Francois Pio regnes for grundlæggeren af Socialdemokratiet. Han blev født i Roskilde i 1841 og døde i 1894. Han arbejdede indenfor postvæsenet, og han opfandt som 19-årig den røde postkasse, som kan tømmes fra bunden.

Annonce

Industrialiseringens fremvækst i 1870'erne medførte stor elendighed, og Pio begyndte at udgive ”Socialistiske Blade”, senere afløst af ugeavisen ”Socialisten”. Det fik afgørende indflydelse på den kraftige strejkebevægelse, som voksede frem, og ”Socialisten” udkom snart som dagblad.

Det gjorde dybt indtryk på den unge Pio, da hele Frankrig i marts 1871 blev rystet af opstande. Arbejderne tog magten i flere byer, og ”Pariserkommunen” blev dannet som det første forsøg på at skabe et socialistisk samfund. Det vakte både begejstring og forfærdelse i resten af Europa, og Pio blev inspireret til at oprette ”Den internationale arbejderforening for Danmark”.

Fængselsopholdet tog hårdt på Pios helbred.

Paul-Erik Lind

Socialisternes fremgang udløste en voldsom undertrykkelse af Internationalen fra regeringens og politiets side. Kulminationen nåedes i maj 1872, da Pio med artiklen ”Målet er fuldt” indkaldte til folkemøde på Nørrefælled. Mødet blev forbudt, og Pio blev fængslet sammen med to andre ledere. Det var et grundlovsbrud og vakte voldsom harme.

Folk strømmede alligevel til mødet, og det førte til voldsomme sammenstød mellem arbejdere og politi. En deling husarer blev sat ind mod demonstranterne, og urolighederne er gået over i historien som ”Slaget på Fælleden”. Efterfølgende blev Pio idømt seks års tugthus, og Internationalen blev forbudt i Danmark.

Fængselsopholdet tog hårdt på Pios helbred. Da han i april 1875 blev benådet, blev han modtaget med begejstring i bevægelsen og genindtrådte i ledelsen af det reorganiserde parti.

Modsætningerne indenfor bevægelsen havde udviklet sig i de tre år, Pio sad fængslet. På den såkaldte Gimlekongres i juni 1876 kom det til et opgør mellem Pio og oppositionen, som lagde mere vægt på det faglige arbejde.

Pio løb ind i flere skuffelser: Den økonomiske krise fra midten af 1870'erne med stigende arbejdsløshed førte til frafald fra bevægelsen. Han deltog i to folketingsvalg uden at blive valgt. Hans forsøg på at etablere et internationalt samarbejde blev ikke til noget. Da politiet truede med nye fængselsstraffe på grund af hans artikler, tog Pio i marts 1877 imod en betydelig pengesum indsamlet fra nogle af de store arbejdsgivere og rejste til USA.

I USA deltog Pio i planerne om at grundlægge et socialistisk samfund: Først ved Smoky River i Kansas, senere (1893-94) i projektet ”White City” i Florida. Han døde i 1894 af tyfus under arbejdet i Floridas sumpe. Louis Pio blev efter sin død ført tilbage til Danmark, og han ligger begravet på Vestre Kirkegård.

Annonce
Kaos

Københavnere må lede i timevis: Hvorfor er der ikke parkeringspladser til alle med en p-licens?

KV21

S-profil fra Valby blev ikke genvalgt: - Jeg er stolt af at vi fik metro til Sydhavnen

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mangel på sygeplejersker

Her er prisen for at stoppe sygeplejerske-flugten

corona

Det skal være nemmere at få et stik: To nye vaccinecentre åbner

Krim

Stor aktion mod vandpibecaféer: Nu er den gal igen

BYLIV

Benproteser og sexlegetøj: Du drømmer ikke om, hvad folk glemmer i en taxa

Kommission vil have Forsvaret til at se på slettede sms'er

Opråb

Politiet kommer med kraftig advarsel: Benyt dem IKKE

KV21

De personlige stemmer er talt op: Her er Sydhavnens favoritter

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Annonce