Annonce
Lokalhistorie

Få historien bag Hørdumsgade og de andre gader i Sydhavnens ældste boligkvarter

Her ses A.C. Meyer. Foto: Arbejderbevægelsens Bibliotek og Arkiv

Sydhavnens ældste boligkvarter, Frederiksholm, har sine gadenavne opkaldt efter pionerer fra arbejderbevægelsen. Området blev opført af et kooperativ – Arbejdernes Kooperative Byggeforening (AKB) – som blev stiftet i 1913 af fem forskellige fagforeninger indenfor byggefagene. De ønskede at bygge gode og billige boliger for arbejderklassen og samtidig skabe beskæftigelse for deres medlemmer. Kooperationen blev dengang anset for at være en vigtig del af arbejderbevægelsen, dens tredje streng ved siden af partiet og fagbevægelsen.

Nedenfor kommer historien bag A.C. Meyers Vænge, Hørdumsgade og Wiinbladsgade:

A.C. Meyers Vænge

Annonce

Efter Louis Pio’s fængsling og emigration blev A.C. Meyer en kort overgang formand for ”Socialdemokratisk Forbund” som partiet nu hed. Han var vokset op i en kælder på Nørrebro og havde som 14-årig oplevet ”Slaget på Fælleden” hvor politi og militær huggede ind på en arbejderdemonstration.

Han var født i 1858 og blev udlært som smed. Som 18-årig kom han ind i bestyrelsen for Smedenes Fagforening. Han var en medrivende folketaler, men som formand holdt han ikke ret længe. Han blev i stedet journalist for avisen ”Socialdemokraten” og rejseagitator for partiet.

I 1895 blev han valgt til Folketinget, og han blev i Folketinget til han selv trak sig i 1932. Hans mærkesager var kulturlivet og fattige børns forhold, og han var med til at iværksætte Børnenes Kontor, flere idræts- og sportsklubber for unge, og arbejdersangkor.

Han skrev også digte, sange, og teaterstykker. I 1886 blev han idømt en fængselsstraf for at udgive en sangbog, der af politiet blev anset for at være for revolutionær. Han ankede sagen, og den kom helt op til Højesteret, før han blev frikendt.

A.C. Meyer døde i 1938.

Her ses Christen Hørdum. Foto: Arbejderbevægelsens Bibliotek og Arkiv

Hørdumsgade

Christen Iver Hørdum afløste Meyer som partiets formand. Også han havde været med fra arbejderbevægelsens spæde start. Han valgtes i 1876 ind partibestyrelsen.

Hørdum blev født i 1846 på Djursland og uddannet som skomager. Han kom tidligt med i fagligt og politisk arbejde, og var med til at oprette et kooperativ for skomagere, som han ledede 1873–77 og senere til at oprette det kooperative Arbejdernes Fællesbageri. Han var formand for skomagernes fagforening i nogle år, og han fik også sæde i fagforeningernes centralbestyrelse.

Hørdum gjorde en stor organisatorisk indsats som forretningsfører for bladet ”Socialdemokraten”, og han var med til at rejse Folkets Hus i Rømersgade i 1879.

Som formand blev Hørdum voldsomt angrebet af oppositionen indenfor partiet, bl.a. Louis Pio’s tidligere støtter, som kaldte ledelsen "hørdumrianerne". 1884 valgtes Hørdum sammen med Peter Holm ind i folketinget som partiets første rigsdagsmænd.

Her ses Emil Wiinblad. Foto: Arbejderbevægelsens Bibliotek og Arkiv

Emil Wiinblad

Emil Wiinblad (1854-1936) var udlært typograf og blev medlem af Internationalen i 1871 under Pio. Han blev som 27-årig redaktør af ”Socialdemokraten” på Hørdums anbefaling. Avisen havde på det tidspunkt kun 1200 abonnenter, og han fik det på få år øget til 50.000 abonnenter. Han måtte i fængsel for artikler i bladet i 1892 og 1894. Wiinblad var medlem af Folketinget 1895-1928. Og så var han i øvrigt bedstefar til Bjørn Wiinblad.

Ovenstående bygger på artikler i Dansk Biografisk Leksikon på lex.dk af Oluf Bertolt og Vagn Dybdahl.

Annonce
København

16-årig forbrændt efter ildspåsættelse af spritdispenser

Det sker

Prøv kræfter med klatring: Beta Boulders inviterer indenfor

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Søerne

Derfor bygger de en bro i Sortedams Sø

Månedens Buket

Hvis du kender typen, skal du ikke holde dig tilbage

Historisk

Søen ved landsbyen: Københavnernes vandforsyning gennem 500 år

Portræt

Pelle blev afhængig af heroin som 25-årig og bor nu i en lillebitte lejlighed i Nordvest: Drømmer om at køre sydpå

Dall: Wammen fik sin aftale, Sofie Carsten sit arbejdsbud - og Ellemann og Pape fik vist sammenhold

Alarm 112

Politiet leder efter spinkel mand med kort skæg efter knivstik

Oversvømmelser

Enormt underjordisk byggeri skal sikre byen mod oversvømmelse: Danmarks største tunnel kan rumme vand svarende til 15 gange Rundetårn

Trafik

Vil have bedre sammenhæng med sti-system: Drop ensretning for cykler

Chok

Teglværket skal forlade Sydhavnen: Vi finder ikke sådan et sted igen

Den afgående formand: DF's nekrolog bliver gjort til skamme

Byliv

Store byggeprojekter på vej ved havnefronten: Den største nyhed skal findes på Fisketorvets parkeringstag

Byliv

Lokket til at sige ja til kopi af jysk vartegn: - Jeg synes, det nærmer sig bondefangeri

Byggeri

Stort byggeprojekt nedlægger 62 parkeringspladser: - Det bliver et trafikalt kaos

Annonce