Annonce
Lokalhistorie

Få historien bag Hørdumsgade og de andre gader i Sydhavnens ældste boligkvarter

Her ses A.C. Meyer. Foto: Arbejderbevægelsens Bibliotek og Arkiv

Sydhavnens ældste boligkvarter, Frederiksholm, har sine gadenavne opkaldt efter pionerer fra arbejderbevægelsen. Området blev opført af et kooperativ – Arbejdernes Kooperative Byggeforening (AKB) – som blev stiftet i 1913 af fem forskellige fagforeninger indenfor byggefagene. De ønskede at bygge gode og billige boliger for arbejderklassen og samtidig skabe beskæftigelse for deres medlemmer. Kooperationen blev dengang anset for at være en vigtig del af arbejderbevægelsen, dens tredje streng ved siden af partiet og fagbevægelsen.

Nedenfor kommer historien bag A.C. Meyers Vænge, Hørdumsgade og Wiinbladsgade:

A.C. Meyers Vænge

Annonce

Efter Louis Pio’s fængsling og emigration blev A.C. Meyer en kort overgang formand for ”Socialdemokratisk Forbund” som partiet nu hed. Han var vokset op i en kælder på Nørrebro og havde som 14-årig oplevet ”Slaget på Fælleden” hvor politi og militær huggede ind på en arbejderdemonstration.

Han var født i 1858 og blev udlært som smed. Som 18-årig kom han ind i bestyrelsen for Smedenes Fagforening. Han var en medrivende folketaler, men som formand holdt han ikke ret længe. Han blev i stedet journalist for avisen ”Socialdemokraten” og rejseagitator for partiet.

I 1895 blev han valgt til Folketinget, og han blev i Folketinget til han selv trak sig i 1932. Hans mærkesager var kulturlivet og fattige børns forhold, og han var med til at iværksætte Børnenes Kontor, flere idræts- og sportsklubber for unge, og arbejdersangkor.

Han skrev også digte, sange, og teaterstykker. I 1886 blev han idømt en fængselsstraf for at udgive en sangbog, der af politiet blev anset for at være for revolutionær. Han ankede sagen, og den kom helt op til Højesteret, før han blev frikendt.

A.C. Meyer døde i 1938.

Her ses Christen Hørdum. Foto: Arbejderbevægelsens Bibliotek og Arkiv

Hørdumsgade

Christen Iver Hørdum afløste Meyer som partiets formand. Også han havde været med fra arbejderbevægelsens spæde start. Han valgtes i 1876 ind partibestyrelsen.

Hørdum blev født i 1846 på Djursland og uddannet som skomager. Han kom tidligt med i fagligt og politisk arbejde, og var med til at oprette et kooperativ for skomagere, som han ledede 1873–77 og senere til at oprette det kooperative Arbejdernes Fællesbageri. Han var formand for skomagernes fagforening i nogle år, og han fik også sæde i fagforeningernes centralbestyrelse.

Hørdum gjorde en stor organisatorisk indsats som forretningsfører for bladet ”Socialdemokraten”, og han var med til at rejse Folkets Hus i Rømersgade i 1879.

Som formand blev Hørdum voldsomt angrebet af oppositionen indenfor partiet, bl.a. Louis Pio’s tidligere støtter, som kaldte ledelsen "hørdumrianerne". 1884 valgtes Hørdum sammen med Peter Holm ind i folketinget som partiets første rigsdagsmænd.

Her ses Emil Wiinblad. Foto: Arbejderbevægelsens Bibliotek og Arkiv

Emil Wiinblad

Emil Wiinblad (1854-1936) var udlært typograf og blev medlem af Internationalen i 1871 under Pio. Han blev som 27-årig redaktør af ”Socialdemokraten” på Hørdums anbefaling. Avisen havde på det tidspunkt kun 1200 abonnenter, og han fik det på få år øget til 50.000 abonnenter. Han måtte i fængsel for artikler i bladet i 1892 og 1894. Wiinblad var medlem af Folketinget 1895-1928. Og så var han i øvrigt bedstefar til Bjørn Wiinblad.

Ovenstående bygger på artikler i Dansk Biografisk Leksikon på lex.dk af Oluf Bertolt og Vagn Dybdahl.

Annonce
Kaos

Københavnere må lede i timevis: Hvorfor er der ikke parkeringspladser til alle med en p-licens?

Det sker

Forkæl dine smagsløg: Kig forbi Østerlandsk Thehus på fredag

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sure smileys

Spisested holdt sur smiley skjult: - Jeg føler mig hårdt behandlet

sexisme og sexchikane

Anonyme opråb: Så mange har henvendt sig med sexisme og seksuelle krænkelser i kommunen

corona

Det skal være nemmere at få et stik: To nye vaccinecentre åbner

BYLIV

Tjek de nyeste fødevaretrends - og vær med til at påvirke dem

Forsvaret har fundet PFAS-giftstoffer på størstedelen af sine  brandøvelsespladser: Få det fulde overblik her

Sundhed

Nyt vaccinationscenter på Frederiksberg: Nu tages en kulturinstitution i brug

byens bedste liv

Vidste du det? Kæmpe juletræ med lys og pynt hænges på hovedet

Det sker

Øl i store mængder: Kig forbi til en smagsprøve eller to

112

Dramatik på populært museum: 400 gæster evakueret efter mistanke om brand

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Juletid

Juletræssalget på Halmtorvet sikrer jobs til byens udsatte: - Det er hyggeligt og gør hverdagen nemmere

Alarm 112

Fysioterapeut voldtog tre kvinder i sin lejlighed i København

Indvandring

Se listen: Her er Københavns parallelsamfund

Annonce