Annonce
Frihed

Fakkeloptog og sang i Istedgade i aften: Derfor er 4. maj så vigtig på Vesterbro

Vesterbro har altid kæmpet. Befrielsen blev fejret tidligere i år, hvor de røde faner var fremme, men også på den sociale dagsorden er mange ildsjæle og aktører på Vesterbro afgørende for den sociale dagsorden - i hele landet. Arkivfoto fra fejring af befrielsen i maj 2020. Foto: René Mølskov
For mange vesterbroere giver det sig selv, at 4. maj foregår i Istedgade, når klokken nærmer sig 20.34. Men måske særligt i denne tid er det værd at mindes, hvordan og hvorfor Istedgade aldrig overgiver sig.

Fakkeloptoget begynder 19.30 på Halmtorvet og bevæger sig ned i Danmarks nok mest kendte gade med de tændte fakler. Her lyder frihedsbudskabet på den skrattende radioptagelse fra 4. maj 1945, der bekendtgør, at de tyske tropper i Danmark havde overgivet sig.

Der har ofte på denne dag hængt et banner på tværs af Istedgade med teksten: Istedgade overgiver sig aldrig. Mange mener, at det stammer fra Folkestrejken i sommeren 1944, hvor københavnerne byggede barrikader og lavede bål i gaderne. Her fløj der angiveligt løbesedler ud af vinduerne, hvor der stod ' Rom og Paris kan I ta', men Stalingrad og Istedgade overgiver sig aldrig'.

Banneret med 'Istedgade overgiver sig aldrig' signalerer også fællesskab og sammenhold. Arkivfoto: René Mølskov

Folkestrejken blev modsvaret med geværild og tyskerne lukkede for både vand, gas og el og flere blev dræbt. Men sammenholdet i Istedgade bestod.

Annonce

Gaden vendte sig i høj grad mod besættelsesmagten og museet Stjerne Radio, fortæller den dag i dag om den historiske modstandsbevægelse. Den største danske modstandsgruppe Holger Danske udsprang fra baglokalet i Stjerne Radio og stedet blev flere gange udsat for hærværk og eksplosioner.

Efter Frihedsbudskabet bliver spillet 20.34 er der traditionen tro fællessang i form af ’Kringsat af fjender’. Og der bliver som regel sunget med fra vinduerne i Istedgade også. Arkivfoto: René Mølskov

Fakkeloptoget i Istedgade har med ganske få undtagelser været at se og nyde siden 1946. Fakkeloptoget begynder på Halmtorvet 19.30. Efter Frihedsbudskabet bliver spillet 20.34 er der traditionen tro fællessang i form af ’Kringsat af fjender’.

På den måde har det både defineret Istedgade under modstandsbevægelsens tid, men også i dag, hvor udtrykket om at 'Vesterbro overgiver sig aldrig' stadig bruges som udtryk for det særlige fællesskab på Vesterbro, der ikke findes i alle de andre københavnske bydele.

Annonce
Alarm 112

25-årig fanget som del af stort netværk: Falske betjente franarrede folk 6,2 millioner kroner

Annonce
Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
København

Vi har mistet en ægte københavnerdreng: Sidney Lee død kun 43 år gammel

lommetyveri

Drenge på tyvetogt: Snød mor til to - og forsøgte at stjæle fra 92-årig

Alarm 112

28-årig anholdt og sigtet for drabsforsøg i København

112

Fire millioner kroner muret inde i kældervæg på Frederiksberg: Tre mænd dømt for omfattende kokainhandel

Nogle shopper Bitcoins til spotpris, mens andre ser starten på enden: Derfor er der kaos i kryptoverdenen

112

Efter vold på Amager-hotel: 28-årig er nu død

UNDERVERDEN

Dar Salim flytter ind i hårdkogt miljø med udsigt fra skrantende højhus

Ungeliv

- Til sidst blev vi truet med voldtægt og kniv: Teenagepige fortæller om det utrygge natteliv

Lagt i håndjern

Venner ville bare spille fodbold: Men så stormede civilbetjente ud af bilerne og smed dem i håndjern

Tre grunde til at Erdogan spærrer vejen til Nato for Sverige og Finland

København

Demokrati eller Distortion: Københavns Kommune aflyser Distortion på Rådhuspladsen og flytter folkefesten væk fra valgsted

Alarm 112

Mand i kritisk tilstand efter togpåkørsel ved Dybbølsbro Station

Bolig

Halvt dobbelthus solgt for svimlende beløb: Salgsprisen er 42 gange højere end for 26 år siden

Annonce