Annonce
Lokaldemokrati

Folkemøde med vigtigt fokus: Har sydhavnerne nok indflydelse på deres bydel?

Der var stor interesse på folkemødet i at høre om mulighederne for grøn omstilling i Sydhavnen. Foto: Hanne Bjørton
Lokaldemokratiet var omdrejningspunktet på Sydhavnens Folkemøde, som også bød på hygge og hotdogs i sensommersolskin.

- På rådhuset lyder det nogle gange som om, at blive hørt og at have indflydelse er det samme. Der er sager, som er for små til politikerne, så dem overlader man til forvaltningen. Der er sager, som er for store, og dem lægger man over til By & Havn og HOFOR. Og så er der alt det midt imellem, hvor Områdefornyelsen og lokaludvalget kan bringe de lokale interesser videre til Borgerrepræsentationen.

Ordene er Thomas Egholms, formand for Vesterbro Lokaludvalg, der deltog ved Sydhavnens Folkemøde i en debat om lokaldemokratiet for at fortælle om, hvordan borgerne via Vesterbros Lokaludvalg var lykkedes med at få indflydelse på planlægningen af Jernbanebyen.

Morten Madøre (til højre) har holdt ferie og gået Bornholm Rundt (125 km), men var klar til at servere grillpølser på folkemødet for Jan Mathisen fra Fiskerhavnens Venner. Foto: Hanne Bjørton

Ann Vikkelsø fra Kgs. Enghave Lokaludvalg kunne give det altoverskyggende eksempel på det modsatte: Beslutningen om byggeriet på Stejlepladsen, hvor hverken indsigelser fra borgere eller lokaludvalg hjalp.

Annonce

- Det var hamrende udemokratisk. Man laver en vedtagelse på et budgetmøde, og ingen har skelet til, hvad vi vil, sagde Ann Vikkelsø.

Når der nok bliver en stibro over til Sluseholmen, så er det noget, der er startet for 12 år siden, og det er den kontinuitet, lokaludvalget kan bidrage med

Ann Vikkelsø, Kgs. Enghave Lokaludvalg

Men lokaludvalgets rolle er vigtig for borgerne, fordi man via dem kan bide sig fast på længere sigt.

- Lokaludvalget er bydelens hukommelse, og når Områdefornyelsen kommer ind i et lokalområde, kan vi fortælle, hvad der har været før. Vi arbejder på det lange stræk, og når der nok bliver en stibro over til Sluseholmen, så er det noget, der er startet for 12 år siden, og det er den kontinuitet, lokaludvalget kan bidrage med, sagde hun.

Hvilke kompetencer skal lokaludvalgene gives, hvis man kunne sende en ønskeseddel til politikerne, ville en borger i salen vide.

- Hvis man giver en bygherre dispensation til byggeri, så burde lokaludvalget have veto-ret og en konkret indflydelse, så det ryger op på politisk niveau, sagde Thomas Egholm.

- Der skal flere penge til lokaludvalgets sekretariat. Hvis man forventer administration af dagsordener og puljer, og at vi skal sørge for mere borgerinddragelse, så har vi max en femtedel af det mandskab, der skal til sagde Ann Vikkelsø.

Valgmøder i efteråret

Stejlepladsen blev et tungtvejende emne ved valgdebatten senere på dagen, med repræsentanter for de opstillede partier til kommunalvalget. Og de fik at føle, at Sydhavnens sår efter beslutningen om byggeriet ikke er lægt.

Debatmødet var det første af lokaludvalgets tre valgmøder op til kommunalvalget. Det næste er tirsdag 12. oktober på Det Gamle Posthus, hvor temaet er det sociale område. Og det tredje onsdag 4. november på Aalborg Universitet i København med temaet kultur, fritid og idræt.

Stormflods- og skybrudssikring var også til debat på folkemødet. Lige som den grønne omstilling, hvor flere lokale bæredygtige projekter blev præsenteret, som Sydhavnen LIV vil fortælle mere om i nær fremtid.

Annonce
Bydel

Usædvanligt opråb: Kom og parkér jeres cykler her

København

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
KULTUR

Tine og Carsten genåbner ikonisk kulturperle: - Det ville jo være synd, hvis der kom en cykelhandler i stedet

Samfund

Skilt skrevet på dansk skaber forvirring blandt romaer på Lyngsies Plads

Danmark

Løvkvist til DF-årsmøde: Den weekend, Pia Kjærsgaard mistede sit parti

Sport

Chris Anker Sørensen er omkommet efter trafikulykke i Belgien

Danmark

14.028 klip i kørekortet på et halvt år: Alt for mange er optaget af mobiltelefonen i trafikken

byliv

Ny hæder til København: Kåret som verdens sikreste by

Byliv

Folkefest på alléen: Årets teaterflise er lagt

Byudvikling

Så er den gal igen: Søjler i skandalebyggeri lever ikke op til brandkrav

Debat

Send ungerne på plejehjem

Københavns fremtid

KøbenhavnLIV inviterer til live-debat 50 dage før kommunalvalget

Byliv

Ikoniske Café Rosenhaven lukkes efter hård kamp: Det gør ondt at sige farvel

Byudvikling

Det er nu eller aldrig: Halvdelen af Bispeengbuen skal rives ned

Annonce