Annonce
København

Fra Jobcenter til krisecenter: Ny enhed spotter kvinder, der er ofre for social kontrol

Beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune, Cecilia Lonning-Skovgaard har taget initiativ til enheden, der spotter socil kontrol hos jobsøgende på jobcentret. Foto: Scanpix/Niels Ahlmann Olesen
På bare fire måneder har en ny enhed på de københavnske jobcentre fået 57 henvendelser med mistanke om social kontrol over for kvinder med ikke-vestlig baggrund. Nogle af henvendelserne har været af så alvorlig karakter, at krisecenter eller politi er blevet involveret.

57 kvinder, der mistænkes at være udsat for social kontrol – heraf flere sager, der har været af så alvorlig karakter, at krisecenter og politi er blevet inddraget. Det er de foreløbige resultater af en ny jobcenter-enhed, der spotter social kontrol blandt ikke-vestlige kvinder.

At der på tre måneder er fundet så mange tilfælde af formodet social kontrol, ser beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V) som udtryk for, at social kontrol-vejlederne er en succes.

- Det er godt, at sagerne kommer på bordet. Men vi skal arbejde henimod, at ingen kvinder bliver forhindret i at tage et arbejde, siger beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard.

Annonce

Udbredt social kontrol

Hun har taget initiativ til social kontrol-vejlerne efter kommunen sidste år fik afdækket, hvor udbredt fænomenet er.

Ifølge undersøgelsen havde hver tredje af de adspurgte jobcentermedarbejder haft kontakt med ledige kvinder med ikke-vestlig baggrund, som gav udtryk for, at deres familie eller omgangskreds pressede dem til ikke at stå til rådighed for arbejdsmarkedet.

Syv ud af 10 jobcentermedarbejdere havde oplevet, at en ægtefælle eller en anden slægtning pressede på for at komme med ind til samtaler eller på anden vis har forsøgt at blande sig i kvindernes forløb på jobcentret.


Kort fortalt forhindrer de dem i at tage et arbejde ved at obstruere kvindernes forløb i jobcenteret. Det er en krænkelse af den personlige frihed

Cecilia Lonning-Skovgaard, beskæftigelses- og integrationsborgmester (V)


- Her i København har vi med den første undersøgelse af sin slags vist, at særligt mænd udøver social kontrol mod kvinder med anden etnisk baggrund end dansk. Kort fortalt forhindrer de dem i at tage et arbejde ved at obstruere kvindernes forløb i jobcenteret. Det er en krænkelse af den personlige frihed, og derfor er vores melding klar til alle københavnske kvinder. Hvis jeres mænd udsætter jer for social kontrol, så er der hjælp at hente, siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

Ofre for social kontrol flyver ofte under myndighedernes radar. Men fordi dialog med jobcentret er en forudsætning for at modtage ydelser, er jobcentrene et af de steder, der møder kvinderne.

Teamet af social kontrol-vejledere skal hjælpe medarbejderne på jobcentrene med at opdage og gøre noget ved den sociale kontrol, så kvinderne kan komme ud på arbejdsmarkedet.

Annonce

Sådan set diskriminerende

I Rådet for Etniske Minoriteter hilser forkvinde Halima Al Abassi, der selv har socialrådgiverbaggrund og har forsket i social kontrol, kommunens initiativ velkommen. Hun synes dog, at det er alt for lidt med fem social kontrol-vejledere.

- Jo flere, der har viden om social kontrol, des større chancer er der for, at de, primært kvinder, som er udsat for det, bliver opdaget. Men det optimale ville være at opkvalificere hele medarbejderstaben i stedet for bare at sende fem ud for at rådgive de andre, siger hun.


Jo flere, der har viden om social kontrol, des større chancer er der for, at de, primært kvinder, som er udsat for det, bliver opdaget

Halima El Abassi, forkvinde Rådet for Etniske Minoriteter


Halima Al Abassi understreger også, at det er vigtigt ikke at mistænkeliggøre alle kvinder med ikke-vestlig baggrund, som social kontrol-rådgiverne har særligt fokus på.

- Det er jo sådan set diskriminerende. Det er vigtigt ikke at stirre sig blind på social kontrol. Det handler også om, at de her kvinder bliver mødt med diskrimination, manglende fleksibilitet og rummelighed på arbejdsmarkedet og racisme, siger Halima Al Abassi.

Foreløbig er der bevilget penge til, at ordningen med social kontrol-vejledere kører i 2021 og 2022.

Følg KøbenhavnLIV - nyheder fra byen - ved at klikke her.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce