Annonce
Klumme

Fra klunkehjem til ”scandi living”

Therese Waltersdorff er 49 år og bor på Frederiksberg med manden, Michael. Sammen har de to børn på henholdsvis 19 og 14 år. Therese har en lang, kommerciel karriere bag sig fra mediebranchen, senest Dagbladet Børsen, og arbejder i dag som underviser og rådgiver med fokus på forbedringsprocesser. Privatfoto

Da jeg for efterhånden 25 år siden flyttede til Gammel Kongevej, boede Fru Kierkegaard i en opdelt lejlighed med delt badeværelse som min nabo. Det var altid fascinerende at møde hende på trappen, for hun var en storyteller af guds nåde, og man blev altid suget ind i fortidens univers, for det var dér, hun levede.

Lidt på samme måde, som jeg oplevede, at Frederiksberg gjorde dengang. Jeg var nemlig flyttet til Frederiksberg fra Charlottenlund i jagten på noget mere urbant og fremsynet, og de første mange år levede virkeligheden ikke op til forventningerne.

Tilbage til Fru Kierkegaard. Hvis du synes, efternavnet lyder bekendt, så er den ikke helt gal. Fru Kierkegaard var nemlig enke af Aage Kierkegaard, som var filosoffen Søren Kierkegaards nevø. Da jeg flyttede ind som hendes nabo, mener jeg, at han havde været død i 40 år (han havde været en del ældre end hende), og hans portræt hang i alle hendes tre rum i hendes klunkehjem.

Annonce

Indtil jeg en dag var så heldig at komme på besøg hos hende, havde jeg altid undret mig, når jeg kiggede på hendes vinduer fra gaden. Der var nemlig plastik for, og man fornemmede, at der ikke havde været en solstråle på besøg i mange årtier. Inde i lejligheden blev det tydeligt, at min formodning holdt stik.


Jeg synes, at udviklingen i lejligheden ved siden af er en god metafor for, hvad jeg oplever, Frederiksberg har været igennem de seneste 25 år. En gennemgående renovering – af selvopfattelse, befolkningssammensætning og tilbud til borgerne.

Therese Waltersdorff


Fru Kierkegaard havde med Aage Kierkegaard drevet en vinbutik i en af butikkerne i ejendommen. På det tidspunkt, som vel er mere end 70 år siden, var det bestemt ikke den brede befolkning, der havde smag for de dyre dråber. Derfor var det prominente gæster som Storm P., der efter sigende var en af de frekvente kunder i butikken, som årtier efter skulle vise sig at have været ”first mover”.

I dag er de to lejligheder med delt badeværelse slået sammen, de plastikbeklædte vinduer er erstattet af termoruder, og lejligheden fremstår lys og moderne. Minderne af Fru Kierkegaard fremstår som et fjernt, drømmende minde. Tilbage står beviset på, at forandring, fornyelse og forbedring er uundgåeligt.

'Alle vil Udvikling - ingen vil Forandring' skulle Søren Kierkegaard have sagt. Når jeg ser et citat af Søren Kierkegaard, tænker jeg i sagens natur ofte på Fru Kierkegaard og alle hendes historier, som hun gavmildt delte ud af, foruden Jamaicarullerne fra Irma, som hun altid kvitterede med som tak, når jeg hjalp hende op af trapperne med hendes dagligvareindkøb.

Jeg synes, at udviklingen i lejligheden ved siden af er en god metafor for, hvad jeg oplever, Frederiksberg har været igennem de seneste 25 år. En gennemgående renovering – af selvopfattelse, befolkningssammensætning og tilbud til borgerne. Jeg oplever, at kommunen er blevet mere visionær, involverende og har fået større tiltrækningskraft. Jeg er faktisk stolt af at bo lige her og føler, at vi er på vej det rigtige sted hen. Men som citatet ovenfor hentyder til, kræver udvikling nogle ofre på den korte bane.

Hvilket Frederiksberg vil du gerne bo i om 25 år? Og hvordan kan du påvirke udviklingen ved konkrete handlinger i den retning, du ønsker? Vi har alle magt i form af vores adfærd og Dankort. Husk at bruge den, så du er med til at skabe præcis det liv, du ønsker på Frederiksberg – også i fremtiden.

Annonce
Alarm 112

Politiet efterforsker bombe- og dødstrusler mod Radio Loud

København

Onsdagens coronatal: 1284 nye smittede - flest siden slutningen af maj

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Navne

Dødsfald: En kulturpolitisk praktiker er gået bort

Sundhed

Ældre får ikke besøg - og raske bliver ikke udskrevet: Sådan rammer sygeplejerske-strejken i København

Debat

Skolestart: 37 familieformer er andet end bare ’mor og far’

Sygeplejerskernes strejke

Sygeplejerske-strejken breder sig: 'De betyder umindeligt meget. Alle andre er jo døde'

BYLIV

Borgmester efterlyser redskaber, der kan bremse voldsomme huslejestigninger

Klima og miljø

Hokus pokus: Fortov og asfalt renser nu luften ved skole

Alarm 112

Ung kvinde voldtaget nær S-togsstation i København

Klumme

Mai & Rådhuset: Skeletterne vælter ud af skabet

København

Danmarks første te-bar er åbnet på Nørrebro og bag konceptet står en af Københavns bedste bartendere

Alarm 112

Tiltale: Mænd førte regnskab over narkosalg på telefon

København

Sygeplejersker udvider strejke med fertilitetspersonale

Annonce