Annonce
Byudvikling

Frederiksberg fyrer for gråspurvene: Byens villaer er blandt landets absolut dårligst isolerede

Den mørkerøde farve indikerer, at Frederiksbergs villaer og parcelhuse ligger i den tunge ende, når det gælder energieffektivitet. Illustration: Realkredit Danmark (RD) - kilde: sparenergi.dk og RD's egne regninger
Frederiksberg halter langt efter samtlige jyske storbyer og de københavnske omegnskommuner, når det kommer til energimærkning. En ny analyse viser, at kun et par landdistriktskommuner og en række småøer har dårligere isolerede boliger end Frederiksberg. Den gennemsnitlige Frederiksberg-villa brillerer med et energimærke F.

En analyse foretaget af Realkredit Danmark viser, at varmen fiser ud af de frederiksbergske villaer og parcelhuse. Faktisk så meget at kun otte af landets 98 kommuner scorer dårligere end Frederiksberg på den velkendte energimærke-skala.

Analysen omfatter landets cirka 400.000 parcelhuse. Heraf har 1.010 villaer/parcelhuse adresse på Frederiksberg. Og det er disse godt 1.000 boliger, der i gennemsnit scorer et energimærke F.

Det hyppigst forekommende energimærke i Danmark er D. Næsten 30 procent af landets 400.000 parcelhuse har energimærke D, mens blot 8,5 procent har energimærke A. Omkring 20 procent af husene ligger i den tunge ende med enten energimærke F eller G.

Annonce


Frederiksberg har selvfølgelig en relativ lille bestand af parcelhuse og villaer, men det ændrer ikke ved, at den eksisterende bestand er godt oppe i årene og dermed knap så energivenlig.

Christian Hilligsøe Heinig


Ved at omregne energimærkerne til en karakterskala, hvor A-huse giver 1 point og G-huse giver 7 point, har cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig, fundet frem til de kommuner med de mest "grønne" parcelhuse:

- Helt i top finder vi Skanderborg Kommune, hvor det gennemsnitlige parcelhus har en karakter på tæt ved 3,4, og dermed placerer sig cirka midt imellem energimærke C og D. Ellers er det især i det midtjyske, i og omkring Aalborg og i de københavnske omegnskommuner, at der er en relativ god energieffektivitet af parcelhusene, konkluderer Christian Hilligsøe Heinig.

Mange gamle huse

Tager man et kig på de ti kommuner med dårligst isolerede villaer/parcelhuse i Danmark, finder man ni landdistriktskommuner og Frederiksberg. Listens bund - og dermed landets dårligst isolerede huse - udgøres af Læsø, Lolland, Langeland og, helt i bund, Ærø Kommune. De fire kommuner scorer alle energimærke G i gennemsnit.

Seks kommuner scorer energimærke F. En af dem er altså Frederiksberg - på en 90. plads blandt landets 98 kommuner - lige før Odsherred Kommune og lige efter Bornholms Regionskommune. Til sammenligning indtager Københavns Kommune en 78. plads og Hørsholm Kommune en 30. plads.

Om Frederiksbergs bundplacering på listen siger Christian Hilligsøe Heinig:

- Det er interessant, at Frederiksberg befinder sig i den tunge ende, når man ser på energieffektiviteten af husene. Frederiksberg har selvfølgelig en relativ lille bestand af parcelhuse og villaer, men det ændrer ikke ved, at den eksisterende bestand er godt oppe i årene og dermed knap så energivenlig, siger han og fortsætter:

- Hele 98 procent af parcelhusene og villaerne på Frederiksberg er opført før 1980. Til sammenligning er det kun 68 procent i Skanderborg, der jo topper listen over den bedste energieffektivitet samlet set. I Skanderborg har 21 procent af de energimærkede huse karakteren A. På Frederiksberg er det små tre procent på Frederiksberg, mens 12  af de frederiksbergske parcelhuse og villaer har inkasseret energimærke G.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
BYLIV

Her er forvandlingen af Skolen ved Sundet

Annonce