Annonce
Corona

Frederiksbergs daginstitutioner under enormt coronapres: - Det er helt vanvittigt

Inden længe kan børnene i de frederiksbergske daginstitutioner få nye voksne ind på stuerne, som kommer fra det centrale vikarkorps, som Frederiksberg Kommune har oprettet for at hjælpe de hårdt pressede institutioner. Blandt andre flere kommunale medarbejdere har sagt ja til at være med i korpset. Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Daginstitutionerne på Frederiksberg mangler pædagogisk personale som aldrig før på grund af coronasmitte. Nu har Frederiksberg Kommune oprettet et centralt vikarkorps for at kunne sende flere hænder i retning af de hårdt pressede børnehuse.

Der bliver løbet mere end stærkt i de frederiksbergske daginstitutioner i disse dage. Et stort antal pædagogiske medarbejdere er syge med corona, og det betyder, at der mangler hænder til alt fra bleskift til aktiviteter på legepladsen i byens vuggestuer og børnehaver.

Det oplever de blandt andet i institutionen Lindehuset på Finsensvej, hvor der de seneste uger dagligt har været 8-11 corona-sygemeldinger blandt institutionens i alt 34 fastansatte pædagoger.

- Det er helt vanvittigt. Man kan godt mærke, at den her variant smitter rigtig kraftigt. Det går lige nu, men som medarbejder kan det være utrygt, og man kan tænke 'hvad jeg møder jeg ind til i dag?', siger leder af Lindehuset, Rune Bjørklund.

Annonce

En fælles frustration

Han fortæller, at der også er en del børn, der er hjemme, fordi de er syge, og derudover er der nogle forældre, der vælger at holde deres børn hjemme. Men på trods af færre børn i institutionen ændrer det ikke på, at hænderne er langt færre end normalt, og at det påvirker hverdagen i børnehuset.

- Det er ikke sådan, at det er uansvarligt, men det er ikke en normal hverdag. Vi kan ikke lave det udviklingsarbejde, vi plejer. Det handler mere om pasning og at sørge for, at børnene er trygge, og at de har det godt. Fordi der mangler personale, er børnene også nødt til at blive samlet på tværs, selvom man normalt forsøger at undgå det under corona, siger Rune Bjørklund, som glæder sig over det overskud, personalet i Lindehuset udviser i en svær tid.

Det er helt vanvittigt. Man kan godt mærke, at den her variant smitter rigtig kraftigt.

Rune Bjørklund, leder af daginstitutionen Lindehuset

- De hjælper hinanden og bliver længere, hvis der er behov for det. Forældrene er også gode til at bakke op om vores arbejde og udviser stor forståelse for situationen, og nogle takker os for den måde, vi håndterer den på. Det er jo også en fælles frustration, sådan som tingene er nu. Det er noget, vi må komme igennem sammen, siger han.

I daginstitutionen Spiloppen på N. J. Fjords Allé skaber corona også udfordringer, men modsat så mange andre steder, hvor det er bemandingen, der er problemet, oplever de her, at den konstante bevidsthed om risikoen for smitte slider på personalet, fortæller leder af Spiloppen, Tina Søegaard.

- Vi har også haft nogle uger, hvor vi har skullet flytte rundt på medarbejderne på grund af corona-sygemeldinger. Og der er det da lidt specielt, at alle andre har skullet isolere sig, mens vi har skullet rykke rundt på medarbejderne og sætte dem ind, hvor smitten er, fordi det er dér, at der mangler hænder. Det gør noget ved psyken, at man hele tiden er så udsat, siger hun og tilføjer:

- Så det skeler vi til, når vi laver vores planlægning.  Men jo mere udfordrende situationen er, jo sværere bliver det at tage hensyn til.

Annonce

Kommunale medarbejdere træder til

For at få flere hænder ud i institutionerne har Frederiksberg Kommune oprettet et centralt vikarkorps, hvor vikarerne kan flyttes rundt mellem de dagtilbud, som har brug for ekstra mandskab i det pædagogiske arbejde. Og nogle af kommunens medarbejdere har allerede sagt ja til at lade sig udlåne til nogle af de af byens institutioner, hvor situation er særlig kritisk, fortæller borgmester Michael Vindfeldt (S).

- Det er typisk medarbejdere, der normalt sidder med administrativt arbejde, og der er også nogle, der kommer fra Jobcentret, som ellers ikke er i arbejde. Vi er i en situation, som kræver sindssygt meget af personalet i daginstitutionerne, lederne og forældrene. Jeg har kæmpe respekt for det arbejde, de gør ude derude, og vi gør alt, hvad vi kan for at hjælpe, siger han.

Vi har juridisk pligt til at holde institutionerne åbne, indtil vi ikke kan mere. Men hvornår er det så?

Michaek Vindfeldt (S), borgmester på Frederiksberg

Ifølge Frederiksberg Kommune lå det gennemsnitlige fravær blandt det pædagogiske personale i de frederiksbergske daginstitutioner i uge 1 på 18 procent, mens det i uge to steg til 23 procent. I uge 2 oplevede 16 dagtilbud på Frederiksberg mere end 25 procent fravær blandt det pædagogiske personale. Det normale sygefravær i kommunens dagtilbud ligger i gennemsnit på seks procent.

Annonce

Hvornår er grænsen nået?

Og fortsætter smittetrykket med at stige på Frederiksberg, er man nødt til at overveje, om institutionerne kan blive ved med at holde åbent på den måde, som de har i dag, lyder det fra borgmesteren.

- Vi har juridisk pligt til at holde institutionerne åbne, indtil vi ikke kan mere. Men hvornår er det så? Derfor har jeg skrevet til børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) for at undersøge muligheden for at få lidt større frihed. Det slider jo helt vildt på personalet i institutionerne, sådan som tingene er nu. Så det kunne måske være en løsning at indskrænke åbningstiderne eller bede om, at børnene bliver afleveret på lidt forskellige tidspunkter, så det fortsat er trygt at aflevere sine børn. Nødløsningen er selvfølgelig at lukke institutionerne, men det er sidste udvej, siger Michael Vindfeldt.

Han opfordrer alle interesserede i at søge ind i kommunens vikarkorps. Du kan læse mere om jobbet her.


Annonce
Alarm 112

25-årig fanget som del af stort netværk: Falske betjente franarrede folk 6,2 millioner kroner

Annonce
Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skadedyr

Uhygiejniske skadedyr i Amager-boliger: - Den anden morgen lå der et på vores komfur. Det er lige ubehageligt nok

Mad og drikke

Populær restaurant lukker efter 7 år på Nørrebro: Nu kan du gøre et kup og købe deres ting

Byudvikling

Få unik mulighed for at være på tværs: Nu kan du udpege bygninger og redde dem fra nedrivning

Undergrundstoner

Hvad gemmer der sig mon hernede i bunkeren i Fælledparken? Snart kommer det op til overfladen

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

Flagskibsbutik

For første gang i Danmark: Nike åbner butik - se hvor her

Politikontrol

Kaos i skolegården: Så tog betjentene affære

Gratis badedyr

Så du den skøre tradition ved guldfesten i Parken? Nu kan du få dit eget badedyr med hjem helt gratis

Efterspil

Aggressive FCK-fans invaderede bane under guld-fest: Nu truer klubben med strenge sanktioner

Hylder boykot, men sælger stadig selv Ecco-sko: Nu trækker Niels Flemming Hansen sig som ordfører

Kæmpecykelsti

Kaos-krydset ved Dybbølsbro: Her er kommunens plan

Transporttid

Lodtrækning droppes i fordeling af elever på gymnasier

Flot fejl

Pinlig bommert: Kommunen fremhæver smarte hastighedstavler - men de har været slukket i 4 år, siger læserne

Annonce