Annonce
#72timer

Frivillig hjemløs i 72 timer: - Nætterne er min største bekymring

Carsten Olesen har erfaring med at skralde overskudsmad, men han har ikke fundet så meget, mens han har været frivilligt hjemløs. Her er han på skraldetur ved en Irma.  Foto: Julie Stougaard
Efter 25 timer som frivillig hjemløs er humøret ikke helt så højt som tidligere hos Carsten Olesen. Han oplever uvisheden omkring, hvor han kan sove som en stor stressfaktor.

Klokken er 13.00, da jeg møder Carsten Olesen foran Netto på Vesterbrogade. Carsten fra Frederiksberg har på nuværende tidspunkt været frivillig hjemløs i 25 timer for sammen med Hovedstadens Mediehus og Hus Forbi at sætte fokus på og rejse penge til hjemløse.

Carsten smiler, da han ser mig, men det er tydeligt, at han ikke er lige så ubekymret, som da jeg talte med ham, inden han forlod sit trygge hjem Bag Søndermarken for at leve på gaden i 72 timer.

Vi går om i Nettos baggård, hvor vi kan være i læ for den friske vind, og Carsten hiver to mælkekasser frem, som vi kan sidde på, mens vi snakker.

Annonce

- Min første nat som hjemløs tilbragte jeg i en kælder, der var ved at blive sat i stand, hvor jeg var så heldig, at døren stod åben. Der har nok været 15-18 grader, så det var rigtig fint. Men det var hårdt at ligge på et betongulv med kun pap som underlag, så jeg har ondt i lænden og i hofterne i dag, siger Carsten og tilføjer:

- Og så var der mange lyde. Jeg tror, jeg var i hvert fald to timer om at falde i søvn, og så vågnede jeg mange gange med et sæt, fordi jeg hørte lyde. Det har nok været fra rørene.

En konstant bekymring

Selvom det kun er lidt over et døgn, han har prøvet på egen krop, hvad det vil sige at være hjemløs, må han indrømme, at det er hårdere, end han havde forventet.

- Igår var det hele nyt, så selvom det var nedtur at være hjemløs, var det også spændende. Men jeg kan mærke, at det stresser mig, at jeg ikke har et fast sted at sove. Måske kan jeg sove i kælderen igen, men det er ikke sikkert, at døren vil være åben igen her til aften. Der er en byggeplads, som er min plan b, men de kan jo pludselig være gået i gang med at bygge, og så kan jeg ikke sove der. Det er stressende, at man har den der konstante bekymring om, hvor man kan sove, siger Carsten.


Igår var det hele nyt, så selvom det var nedtur at være hjemløs, var det også spændende. Men jeg kan mærke, at det stresser mig, at jeg ikke har et fast sted at sove.

Carsten Olesen, Frederiksberg-borger og frivilligt hjemløs


Heldigvis har de medbragte termobukser gjort, at han endnu ikke har frosset, og han har heller ikke sultet, selvom supermarkedernes skraldecontainere ikke har budt på så meget mad, som han havde forventet.

- Jeg fandt nogle jordbær og nogle boller igår, så jeg har hovedsageligt levet af boller siden igår, og dem er jeg ved at være træt af. I dag vil jeg bruge de penge, jeg har tigget mig til på et ordentligt aftensmåltid, siger den 46-årige tømrer, som ellers virkelig ikke bryder sig om at tigge.

- Det føles så uværdigt og ydmygende. Men jeg er imponeret over folks gavmildhed. Folk giver ikke mindre end ti kroner, og de er alle meget søde, siger han.

Annonce

Hvad skraldecontaineren gemte

Hus Forbi har givet ham en opgave pr sms i dag. Han skulle gå i sin bank og forsøge at hæve 200 kroner. Uden at have noget ID på sig.

- Jeg har Merkur Bank, så jeg vidste godt, at den ville blive svær, for jeg er ret sikker på, at de ikke har en filial her. Så jeg gik hen til deres hovedkontor på Vesterbrogade, men der var ingen, der svarede, da jeg ringede på. Desuden stod der på et skilt, at de ikke har nogen kontanter, siger Carsten og trækker på skuldrene.

Vi går ned til Irma et stykke væk og går om i deres baggård. Her løfter Carsten lågene på tre containere. Her ligger nogle asparges og radiser og også en honningmelon, men det er lidt svært at bruge til noget, når man ikke har en kniv og ikke har mulighed for at skylle grøntsagerne. Der ligger også en spegepølse og noget ost, men det går Carsten, som er veganer, udenom. En pakke færdiglavede pandekager ryger også tilbage i containeren, da han kan konstatere, at de indeholder æg.

- Hov, hvad er det?

Han fisker en karamelkage fra Reinh. van Hauen op af en af skraldespandene, og den er godkendt.

Lidt godt var der alligevel at finde i en af skraldecontainerne. Så bliver det måske alligevel en god dag.  Foto: Julie Stougaard

- Så er der også til noget morgenmad i morgen, siger Carsten glad og putter den i skuldertasken.

Det er tid til at tage afsked. Prognoserne lover regn, og hvis det holder stik, vil Carsten søge ly på et af to vaskerier, som han har set har åbent til klokken 22. Det ene sted har tilmed en bænk, hvor han kan sidde og slappe af og få lidt varme. Så må vi se, om natten bliver tilbragt på kældergulvet, byggepladsen eller måske et helt tredje sted.


Sådan støtter og donerer du

Som virksomhed skriver du det ønskede beløb til 72timer@husforbi.dk hvorefter Hus Forbi sender en faktura. Private køber en avis af den lokale Hus Forbi-sælger og skriver det betalte beløb på sms til 30504816. Indsamlingen varetages alene af Hus Forbi.

Hvorfor #72 timer?

Fordi Hus Forbi i år fejrer 25 års jubilæum. I den anledning vil vi sætte konstruktivt og løsningsorienteret fokus på flere hjemløseproblematikker og sender derfor en læser ud i frivillig hjemløshed i tre døgn. 72 timer hvor den ’hjemløse’ på egen krop oplever problemer og udfordringer og beretter om oplevelserne.

I de tre døgn vil vi også samle penge ind til netop Hus Forbi, og det er vores ambition at runde en halv million kroner i jubilæumsgave til den corona-trængte organisation.

#72timer kan følges på alle vores medier frem til 12. maj. #72timer præsenteres i samarbejde med Hus Forbi.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce