Annonce
Samfund

Frivillige i Sjællandsgade Bad er dybt chokeret: Vi har været udsat for et kup

Sjællandsgade Bad har fået ny bestyrelse og daglig ledelse. Nu skal der mere fokus på socialt ansvar. Foto: Benedicte Lorenzen
Sjællandsgade Bad er kommet under skærpet tilsyn efter en pludselig udskiftning af frivillige-foreningens bestyrelse og daglig ledelse. Mange frivillige er rystet over overtagelsen og kalder det for et kup.

Sjællandsgade Bad er kommet under skærpet tilsyn af Kultur- og fritidsudvalget efter en epokegørende generalforsamling, som fandt sted 7 juli. Med et skærpet tilsyn vil kommunen tilsikre, at overenskomsten for de bevilgede driftsmidler som blev afsat på budgettet 2021 vil blive overholdt efter en pludselig udskiftning af den daglige ledelse og siddende bestyrelse i kultur-badinstitutionen på Sjællandsgade 12A.


Uden videre blev der delt en valgflyer rundt og kort efter blev en ny liste præsenteret - det var som et iskoldt kup.

Rie Ljungman


Annonce

En pludselig stigning af antal medlemmer og en lige så pludselig opbakning til den forestående generalforsamling i frivillige-foreningen Sjællandsgade Bad fik den siddende bestyrelsesformand Rie Ljungman til at undre sig. Hun fik en fornemmelse af, at noget var under opsejling, men hun var i tvivl om, hvad det nøjagtig var. Hun fik svaret kort efter mødets start.

- Det var en voldsom og kaotisk aften, hvor jeg oplevede ordet i bogstaveligste forstand blev taget fra os. Uden videre blev der delt en valgflyer rundt og kort efter blev en ny liste præsenteret på mødet - det var som et iskoldt kup. Samtidig blev der rejst massiv kritik af den eksisterende bestyrelse og den daglige ledelse af huset. Blandt andet blev den økonomiske drift af huset påtalt. Tonen var hård, og der blev rettet personlige angreb mod en gruppe mennesker, som har kæmpet en urimelig hård kamp for at få badet gennem en svær tid med corona. Noget der faktisk er lykkedes, fortæller Rie Ljungman.

Særligt har Rie Ljungman helt igennem svært ved at genkende beskyldningerne om en dårlig økonomi i badet. Her har institutionen gjort et stort arbejde under corona for at få driftsmidler, søgt andre puljer og tilmed solgt plakater, som har skullet bidrage til en større egenkapital.

Opsigelser og sygemeldinger

'Opdrift' er navnet på den nye nye liste, som indtog scenen på mødet og med tre kandidater og to suppleant-kandidater endte med at blive valgt ind i bestyrelsen. Rie Ljungman måtte også vige pladsen til fordel for en ny formand i bestyrelsen. Opdrift gik på valg med et ønske om i højere grad at gøre Sjællandsgade Bad til et sted, hvor der bliver taget et endnu større socialt ansvar, end der hidtil er taget. Ifølge det uddelte valgmaterialet er det en massiv indsats, der er på tegnebrættet.

Den afgåede bestyrelsesformand er meget i tvivl om, hvorvidt den nyvalgte bestyrelses ønsker for stedet hører under det i forvejen stramme kulturbudget - alt i mens hun sender en tanke til den almene Nørrebroer, som hun inderligt stadig håber, at der vil være plads til. Dette er en vigtig del af driftsoverenskomsten, understreger hun.

- Jeg kan godt være bekymret for, hvad det kommer til at betyde for mangfoldigheden i badet, hvis der pludselig skal laves kvindehjem og værested for hjemløse på matriklen. I den tid jeg har været en del af foreningen, har vi taget et socialt ansvar, for det skal vi naturligvis - men der skal være plads til alle og til åbenhed - og så skal rammerne for driftsaftalen naturligvis overholdes, siger Rie Ljungman.

De fire siddende bestyrelsesmedlemmer som ikke var på valg 7. juli har trukket sig - og de to dagligere ledere har opsagt deres stilling og er blevet sygemeldt efter generalforsamling. Derfor står Sjællandsgade Bad lige nu til at skulle drives af nyere kræfter - både i bestyrelsen og på gulvet.

Annonce

Valgflæsk i badeland

Den nyvalgte bestyrelsesformand Charlotte Biil har tidligere arbejdet som frivillig i Sjællandsgade Bad. Hun afviser at der er tale om et kup, selvom hun godt kan forstå, at folk kan have den opfattelse.

- Vi har på ingen måde haft til intention at kuppe Sjællandsgade Bad. Vi er blot en gruppe, som ønsker at øge stedets sociale ansvar, noget som også er en del af den nye driftsaftale. Vi er et stærkt hold, som har overtaget styrepinden - og det vil blandt andet komme byens udsatte til gode, siger Charlotte Biil.

Charlotte Biil understreger, at hun selv er meget overrasket over valgdeltagelsen, men er glad for den støtte den nye liste fik på mødet. Den nye bestyrelse kommer i høj grad til at understøtte socialfaglige projekter og indgå i sociale partnerskaber i området. Overfor NørrebroLIV fremhæver hun også badets dårlige økonomi og den underskudsforretning, hun mener det har været. Det vil hun arbejde hårdt på at vende.

Den nye formand ser det skærpede tilsyn som en helt naturlig del af overtagelsen af Sjællandsgade Bad, og ved at så længe der er en god og igangværende dialog med forvaltningen, så skal det nok gå.

- Vi har lige nu fået godkendt en to-måneders handlingsplan af forvaltningen - en handlingsplan som vil være opfulgt af en række møder i løbet af efteråret og handlingsplaner for det kommende år. Jeg ser ikke anledning til bekymring, og som jeg ser det vil vores overtagelse ikke have konsekvenser for bad-kulturhusets gæster. Vi lægger stor vægt på et godt løbende samarbejde med kommunen, og vi tror på, at vi er taget af forvaltningens skærpet tilsyn om 9-10 måneder, med gode fælles planer for fremtiden, siger Charlotte Biil.

Annonce

Skærpet tilsyn

Det var på et kultur- og fritidsudvalgsmøde 10. juli, hvor fokus faldt på situationen i Sjællandsgade Bad. Her var på udvalgsmødet en bred enighed om, at en så drastiske ændring i badets ledelse og bestyrelse ville kræve et skærpet tilsyn med kulturbad-institutionen.

Socialdemokratiets politiske ordfører Jonas Bjørn Jensen (S) var en af dem, som stemte for et skærpet tilsyn. Han ønsker ikke kommentere på den demokratiske beslutning, men har kun positivt at sige om den tidligere ledelse og bestyrelses arbejde.

Jonas Bjørn Jensen har under corona haft en tæt dialog med bad-kulturhuset, og har grundet tildelingen af driftsmidler og corona-støtte haft en stor indsigt i stedets økonomiske situation. Derfor stiller han også spørgsmålstegn ved beskyldningerne om, at Sjællandsgade Bad skulle have en dårlig økonomi.

Han mener at der har været kæmpet og taget uvurderlige initiativer for at skaffe midler til at komme igennem krisen - noget som Jonas Bjørn Jensen mener er lykkedes.

- Jeg er dybt imponeret over, hvordan den tidligere bestyrelse og daglig leder har styret badet gennem en umulig situation med corona. Havde det ikke været for deres indsats, er jeg ikke sikker på, at vi havde haft et bad-kulturhus i dag.

Jonas Bjørn Jensen fortæller, at der nu ligger en opgave i at sikre at den nyvalgte bestyrelse og ledelse overholder overenskomsten for driftsbudgettet, og at Sjællandsgade Bad forbliver den kulturinstitution den er i dag - et mangfoldigt kultur-bad, hvor folk mødes på kryds og tværs, hvor der skabes fællesskaber og hvor man frem for alt kan få et varmt bad.

Åbningstider Sjællandsgade Bad

Mandag: lukket

Tirsdag: socialt bad 7-11

Onsdag: 12-18

Torsdag: lukket

Fredag: socialt bad 9-13 og fælles bad 17-20

Lørdag: 9-15

_

Annonce
Alarm 112

Politiet efterforsker bombe- og dødstrusler mod Radio Loud

København

Onsdagens coronatal: 1284 nye smittede - flest siden slutningen af maj

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sundhed

Ældre får ikke besøg - og raske bliver ikke udskrevet: Sådan rammer sygeplejerske-strejken i København

Sygeplejerskernes strejke

Sygeplejerske-strejken breder sig: 'De betyder umindeligt meget. Alle andre er jo døde'

Debat

Skolestart: 37 familieformer er andet end bare ’mor og far’

BYLIV

Borgmester efterlyser redskaber, der kan bremse voldsomme huslejestigninger

Alarm 112

Ung kvinde voldtaget nær S-togsstation i København

Klima og miljø

Hokus pokus: Fortov og asfalt renser nu luften ved skole

Klumme

Mai & Rådhuset: Skeletterne vælter ud af skabet

København

Danmarks første te-bar er åbnet på Nørrebro og bag konceptet står en af Københavns bedste bartendere

Alarm 112

Tiltale: Mænd førte regnskab over narkosalg på telefon

112

Bilist taget med vanvidspromille på stærkt befærdet vej

København

Sygeplejersker udvider strejke med fertilitetspersonale

Annonce