Annonce
Bolig

Grøn oase midt i byen siden 1921: Man undres hvert år, når sæsonen går i gang

Marianne og Jan Lisbjerg har haft kolonihave i 30 år ud af de 100 år, som Haveforeningen 4. maj i Lersøparken har eksisteret. Foto: Thomas Frederiksen
Haveforeningen 4. maj i Lersøparken har fejret 100 års jubilæum, og kolonihaverne er populære som aldrig før. Der er 115 på venteliste til foreningen, som har været lukket siden 2015.

- Det er noget fra et pindsvin, der ligger her.

Mark Jacobsen tager noget skind med pigge, der ligger oven på fuglehuset i haven.

Vi er i haven, hvor han og hans familie har et kolonihavehus. Det har de i Haveforeningen 4. maj i Lersøparken, som er fyldt 100 år.  Mark Jacobsen, hans kone og deres tre børn har haft deres hus og have i to år som supplement til lejligheden i Sydhavnen.

Annonce

Undres hvert år

I 100 år er folk taget fra deres lejligheder og ud i naturen.

Jeg lagde mig ud med liggeunderlag og sovepose for at være blandt de første, som skrev mig op til en kolonihave.

Mark Jacobsen, som har kolonihave i Haveforeningen 4. maj

- Det er fantastisk med den ro, der er, selvom man er midt i byen. Den mærker man, når man kommer til stien. Det er en grøn oase, man undres hver gang, sæsonen begynder, siger Marianne Lisbjerg, som har haft kolonihavehus med sin mand Jan i 30 år i Haveforeningen 4. maj.

Dengang var de en børnefamilie med børn på seks og otte år. Nu har de voksne børn, som selv har børn. Og børnebørnene er ind i mellem på besøg.

- Vi boede på Trianglen og havde snakket om at få båd eller sommerhus, og så havde jeg en kollega, der havde sommerhus i 4. maj. Så blev vi skrevet op og fik det efter tre år, fortæller Jan Lisbjerg. Og man ville gerne have dem som en del af haveforeningen.

- Bestyrelsen ville gerne have familier med børn, fortæller Marianne. Dengang var kolonihaver ikke noget, som unge familier søgte. Det har ændret sig siden.

Annonce

På venteliste i sovepose

I 2021 er Mark Jacobsens familie en af de forholdsvis nye børnefamilier. Og de måtte vente noget længere tid på at kunne flytte derud. Kolonihaver er i høj kurs, og det er ikke nemt at få foden indenfor.

- Vi kendte nogle venner, der havde kolonihave uden for byen. Det ville vi også gerne have, men bare i byen, så vi cyklede rundt og kiggede på de forskellige haveforeninger. Så åbnede 4. maj ventelisten, fortæller Mark.

- Jeg lagde mig ud med liggeunderlag og sovepose for at være blandt de første, som skrev mig op til en kolonihave.

Og den fik familien da også - efter otte år. Dengang havde de en lille pige, som nu er blevet teenager, og siden er der kommet to børn mere til familien.

Nu står der 115 på haveforeningens venteliste, som har været lukket siden 2015.

Annonce

Socialt sammenhold

I forhold til at have båd eller sommerhus, følger der en masse sociale elementer med at have kolonihavehus, og det er noget, som Marianne og Jan sætter pris på.

- Her er fisketure for børn på Øresund, frivillige der laver mad på pladsen, skydeklub for herrer og dartklub for kvinder. Nogle har fælles græsslåmaskine, fortæller Marianne, og Jan supplerer:

- Det sociale betyder meget. Så sent som i morges var vi til sølvbryllup, og de holdt også deres bryllupsfest her i sin tid.

Der følger også fælles arbejdsdage med at være en del af en haveforening. Ægteparret oplever dog ikke, at det sociale sammenhold er helt så stærkt, som det har været tidligere.

- Vi kom mere hos hinanden før i tiden og fik os en øl eller en kop kop kaffe, det er ikke så meget mere, siger de og nævner, at nogle af de nye, som kommer til, ofte ikke er så indstillet på det sociale som tidligere.

Spørger man Mark Jacobsen, er fællesskabet dog noget af det, som han sætter pris, og noget han er glad for at give videre til sine børn.

- Alle er med til at rydde op, og der synges fællessang. Det er sjovt at træde ind i de traditioner, og jeg er glad for at introducere dem for den del af den danske kultur, siger han.

Naturen i byen. Mark Jacobsen kan se spor af et pindsvin. Foto: Thomas Frederiksen
Annonce

Med og uden badeværelse

De to familier frekventerer kolonihaverne på en meget forskellig måde. Marianne og Jan Lisbjerg overnatter der uafbrudt fra april til oktober og besøger kun deres lejlighed kort tid af gangen hen ad vejen. Sådan er det ikke for Marks familie.

- Vi er her ikke en uge en i træk, vi overnatter her typisk en nat, når vi er her, siger han og forklarer det blandt andet med, at det har et hus på kun 35 kvadratmeter uden badeværelse, og det er ikke meget til fire mennesker.

Marianne og Jan begyndte også med et lille hus i 1991, men allerede året efter fik de leveret et større, og der er badeværelse og med tiden fik de vaskemaskine og opvaskemaskine. Noget som mange efterhånden har.

- Nogle mente, at det var for meget luksus, at folk fik vaskemaskine og opvaskemaskine, men så gik der et par år, så fik de det selv, fortæller Marianne.

Annonce

Bro til Øen

Der er fire afdelinger i Haveforeningen 4. maj, som hver har sin port. Marianne og Jan bor i den del, som er blevet kaldt 'Øen'. Det skyldes, at der tidligere gik en å med spildevand mellem dem og de øvrige afdelinger, og man skulle over en lille bro for at komme over til deres afdeling. Nu er vandet under jordens overflade, og der er i stedet parkeringspladser på grus.

- Alle har næsten også bil, sådan var det ikke før i tiden, konstaterer Marianne og Jan.

4. maj er en blandt flere haveforeninger i Lersøparken. Der er også Aldersro, Fremtiden,  Blomsten og Venners Lyst. Haveforeningen 4. maj ligger vest for Lersø Parkallé på strækningen ned mod S-banen. Tidligere var det to foreninger, hvor den anden hed Fredly, som blev slået sammen med 4. maj for mange år siden. Helt oprindeligt var 4. maj forbeholdt sporvejsfunktionærer.

Der var hygge i haveforeningen, og selvom de regnede en del af tiden, da de fejrede 100 år med 4. maj i lørdags. Foto: Thomas Frederiksen
Annonce
Bydel

Usædvanligt opråb: Kom og parkér jeres cykler her

København

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
KULTUR

Tine og Carsten genåbner ikonisk kulturperle: - Det ville jo være synd, hvis der kom en cykelhandler i stedet

Samfund

Skilt skrevet på dansk skaber forvirring blandt romaer på Lyngsies Plads

Danmark

Løvkvist til DF-årsmøde: Den weekend, Pia Kjærsgaard mistede sit parti

Sport

Chris Anker Sørensen er omkommet efter trafikulykke i Belgien

Danmark

14.028 klip i kørekortet på et halvt år: Alt for mange er optaget af mobiltelefonen i trafikken

byliv

Ny hæder til København: Kåret som verdens sikreste by

Byliv

Folkefest på alléen: Årets teaterflise er lagt

Byudvikling

Så er den gal igen: Søjler i skandalebyggeri lever ikke op til brandkrav

Debat

Send ungerne på plejehjem

Københavns fremtid

KøbenhavnLIV inviterer til live-debat 50 dage før kommunalvalget

Byliv

Ikoniske Café Rosenhaven lukkes efter hård kamp: Det gør ondt at sige farvel

Byudvikling

Det er nu eller aldrig: Halvdelen af Bispeengbuen skal rives ned

Annonce