Annonce
Klima

Grønne ambassadører: Skoleelever i forreste linje i klimakampen

Klimaambassadører fra Øster Farimagsgades Skole på udflugt til Klimakvarteret på Østerbro. Foto: Amalie Hyllested Johansen
Som den eneste skole i København uddanner Øster Farimagsgades Skole klimmaambassadører i 2021. ØsterbroLIV var med dem på en cykeltur til Klimakvarteret.

Sorterer vi affaldet godt nok? Hvordan kan undervisningen i bæredygtighed blive bedre? Hvorledes kan vi bedst fortælle om klimadagsordenen, så børn og voksne forstår det vigtige budskab? Kan vores skolegård gøres mere grøn?

Det er nogle af de spørgsmål, som klimaambassadørerne i den københavnske folkeskole arbejder med. Normalt skulle der dette forår uddannes ambassadører fra flere skoler, men på grund af corona, hvor man ikke skal blandes for meget, er det kun en skole, der foregår på i år, og det er Øster Farimagsgades Skole.

16 elever fra de nuværende 5-8. klasse skal derfor være klimaambassadører for hele kommunen, og i dette forår er de ved at blive uddannet gennem et månedlangt forløb, hvor de blandt andet er på forskellige workshops.

Annonce

Cykeltur i det grønne

ØsterbroLIV var med på en cykeltur, hvor der udover repræsentanter fra kommunen også var unge græsrødder og folk fra den grønne tænketank Concito, som deltog. Turen gik - meget naturligt - blandt andet til Klimakvarteret på Østerbro, hvor eleverne undersøgte området omkring Sankt Kjelds Plads og Tåsinge Plads.


I virkeligheden er det det alleryngste, som er de vigtigste.

Axel Bech, skoleleder, Øster Farimagsgades Skole


- Efter vi havde haft et forløb med energikilder i biologi, ville jeg gerne vide mere. Jeg synes ikke, at vi får nok at vide om det ellers. Og så vil jeg gerne få mere viden om, hvad København gør for at blive Co2-neutral i 2025, siger Kaya Børlund, 7. klasse, som er en af de elever, som har meldt sig som klimaambassadør. En anden er Anemone Vega, som også går i 7.

- Jeg syes, at det er spændende at få indflydelse på, hvad vi selv kan gøre i hverdagen for at blive mere miljøvenlige, både på vores skole og i det hele taget, vi har brug for at udvikle løsninger, siger hun.

Annonce

Påvirke forældre

Skoleleder på Øster Farimagsgades Skole, Axel Bech, ser en værdi i, at ambassadørerne modsat tidligere er spredt ud over flere klassetrin.

- Tidligere har det altid været en årgang, 7. klasse, men nu bliver det spredt til flere årgange, og de yngste af dem, som er med, skal undervise de små. Og i virkeligheden er det det alleryngste, som er de vigtigste. Så det bliver ikke en viden, der forsvinder, fordi en årgang går ud af skolen, siger Axel Bech og supplerer:

- Og så skal de også påvirke forældrene.

Annonce

Karla som Clara

Klimaambassadørerne har som led i deres uddannelse været på teatret Aveny-T på Frederiksberg og se forestillingen "Mit navn er Greta" med ungdommens klimakamp personificeret ved den unge svenske aktivist Greta Thunberg som omdrejningspunkt. Forestillingen har pigen Clara som den eneste rolle på scenen.

Hun spilles af den debuterende skuespiller Karla Løkke, der gik hele sin folkeskoletid på Øster Farimagsgades Skole og sluttede 9. klasse i 2013. Som 23-årig spiller hun nu rollen som en pige i den alder, som hun var dengang.

Klimaambassadørerne skal finde på grønne tiltag, der skal forbedre deres egen skole, men da de er de eneste, som bliver uddannet i København i år, skal de også inspirere andre og blandt andet lave en håndbog til de øvrige skoler.

Klimaambassadører fra Øster Farimagsgades Skole i gang med en klimaleg på Tåsinge Plads. Foto: Amalie Hyllested Johansen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
BYLIV

Her er forvandlingen af Skolen ved Sundet

Annonce