Annonce
Vesterbro

Halmtorvet 11: Sådan får politikerne kunsten presset ind i Kødbyen

Lidt længere ad Halmtorvet, lige ved ved øksnehallen, bliver der åbnet for kunstnere, der får nye arbejdspladser. Foto: René Mølskov
I løbet af sommeren bliver der gjort plads til mellem 25 og 30 kunstnere, der med en økonomisk indsprøjtning kan få arbejdsplads på Halmtorvet 11.

Der er alt for få kunstnerpladser i København - og dem, der er, de er alt for dyre.

Det er konklusionen i en undersøgelse foretaget af Rådet for Visuel Kunst i samarbejde med UKK, der er en organisation for kunstnere, kuratorer og kunstformidlere.

- Det er både en politisk vision og ansvar, at vi har et levende og mangfoldigt kunst- og kulturliv i København. En vigtig del af det er at have fokus på den udøvende kunst, på kunstnerens vilkår. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi nu kan tilbyde nogle stærkt tiltrængte kunstnerpladser, lyder det i en pressemeddelelse fra kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (AL).

Annonce


Jeg vil i hvert fald gøre mit for at sikre, at det kunstneriske vækstlag også efter årsskiftet har gode arbejdspladser, der er til at betale.

Franciska Rosenkilde, kultur- og fritidsborgmester (AL)Den dystre konklusion for kulturlivet får nu Kultur- og Fritidsudvalget til at sætte 300.000 kroner af til at dække huslejen resten af året. Der ud over har udvalget sendt finansieringen af huslejen fra årskiftet videre til forhandlingerne om kommunens budget.

I undersøgelsen fortæller hele 75 procent, at de overvejer at forlade byen på grund af situationen med for få og dyre kunstnerpladser.

Plads til kunstnerne

Lejemålet på Halmtorvet 11 omdannes til kunstnerpladser for 25-30 kunstnere.

Lejemålet er på 272 m2, der er godkendt til forsamlingsaktiviteter. Derudover findes på lejemålet ca. 175 m2, der er godkendt til lager.

Antallet af kunstnerpladser er beregnet ud fra, at hver kunstner bruger 11-15 m2.

Kultur- og Fritidsforvaltningen afholder huslejen, så brugerne kun betaler forbrugsudgifter og administration, hvilket anslås at beløbe sig til cirka 1.000 kr. om måneden.

Fordeling af pladserne sker efter ansøgning og på baggrund af principper fra den visuelle kunstplan for Københavns Kommune og undersøgelsen om atelierpladser foretaget af Rådet for Visuel Kunst og UKK. Kultur- og Fritidsforvaltningen vil snarest invitere til open-call, hvor der kan søges om kunstnerpladserne.


Løsningen findes på Halmtorvet, hvor Kultur- og Fritidsudvalget omdanner lokalerne Halmtorvet 11 til kunstnerpladser.

Det sker i løbet af sommeren, hvor mellem 25 og 30 kunstnere rykker ind på Halmtorvet 11 for at arbejde.

- Det her er et rigtig godt og vigtigt første skridt til at kunne tilbyde de københavnske kunstnere adgang til tiltrængte kunstnerpladser. Næste step bliver at sikre politisk opbakning til at videreføre pladserne ved de kommende budgetforhandlinger. Jeg vil i hvert fald gøre mit for at sikre, at det kunstneriske vækstlag også efter årsskiftet har gode arbejdspladser, der er til at betale, siger Franciska Rosenkilde.

Kunstnerpladserne stilles huslejefrit til rådighed. En plads kommer til at koste den enkelte bruger omkring 1.000 kroner om måneden, som går til forbrugsudgifter og administration. Kultur- og Fritidsudvalget åbner muligheden for at ansøge om en plads inden længe.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
BYLIV

Her er forvandlingen af Skolen ved Sundet

Annonce