Annonce
Samfund

Har du også undret dig? Derfor er vandet så rent, at du kan bade i det

Har du også undret dig over, hvordan en tidligere industrihavn kan holdes så ren? Forklaringen ligger gemt under jorden. Foto: Maria Albrechtsen Mortensen/Ritzau Scanpix
Badeglade københavnere strømmer i flokvis til de forskellige badezoner rundt omkring i byen. Dog er der en helt særlig årsag til, at de jævnlige badeture overhovedet kan lade sig gøre uden risiko for sygdom.

Badesæsonen er på sit højeste, og tusindvis af københavnere nyder fortsat sommertimerne i de mange havnebade, badezoner og bynære strande.

Dog er det de færreste, der i sommer-rusen tænker over det særlige i, at en storby som København har så rent vand, at man frit kan bade i Københavns Havn uden risiko for at blive syg.

Så hvad er årsagen?

Annonce

Har været stærkt forurenet

Havnevandet var faktisk stærkt forurenet frem til midten af 1990'erne forårsaget af knap 100 kloakløb, oliespild og industriaffald. Det var derfor forbudt af bade og fiske i vandet, der blev betegnet som sundhedsfarligt.

Men i samarbejde med Københavns Kommune tog Hofor, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, de første skridt i forhold til at gøre hovedrent i havnen.

Og det er hverken Ajax eller klor, der har bidraget.

Nøglen til det rene badevand har derimod været en række store underjordiske bassiner, hvor regn- og kloakvandet ledes hen, når kloakkerne er ved at være fyldt op. Her venter det beskidte vand, til der igen er plads i kloakken, så det kan komme videre i rensningsanlægget, oplyser Hofor.

Her er et overblik over de underjordiske bassiner, som Hofor har bygget. Foto: Hofor
Annonce

Hold stadig øje med det røde flag

Det kan dog stadig ske, at dit favorit havnebad bliver lukket ned.

Et effektivt elektronisk advarselssystem måler nemlig hver dag vandkvaliteten i havnen, og Københavns Kommune lukker derfor havnebadene, hvis der er uønskede bakterier i vandet.

Hvis byen for eksempel rammes af skybrud eller intensiv regn, så kan det ske, at en blanding af regnvand og kloakvand må lukkes ud. Og for at undgå, at vandet stiger op til gaderne, vil Hofor i stedet lukke det ud i havnen, oplyser de.

Hold derfor øje med det røde flag: Hvis det er hejst, så betyder det, at man ikke må bade.

Det vil tage mindst 15 år, før alle de skybrudsprojekter, der skal opsamle regnvand og blandt andet reducere overløb i havneområdet, er gennemført.

Du kan læse mere om Københavns bademuligheder og badevandskvaliteten på kk.dk.

Annonce