Store Magleby fyldte 500 år i 2021.
Det skulle have været fejret med pomp og pragt, men blev aflyst på grund af coronarestriktioner. Traditionen foreskriver, at det danske kongehus deltager i festlighederne, og det bliver der ikke lavet om på, selvom jubilæet bliver markeret med et års forsinkelse.
Som tidligere omtalt i AmagerLIV vil fejringen foregår den 20. maj med deltagelse af dronning Margrethe. Dragør Kommune kan nu afsløre alle detaljerne for det omfattende program.
Dronningen får blandt andre følgeskab af hollandske prinsesse Beatrix
Den officielle modtagelser finder sted på Dragør Rådhus klokken 09.45. Forinden eskorteres de kongelige biler af ’fastelavnsryttere’ fra Foreningen Vennekredsen det sidste stykke fra byskiltet ’Store Magleby’ til Dragør Rådhus. Ved rådhuset modtages de kongelige gæster af borgmester Kenneth Gøtterup. Denne del af programmet indbefatter at hilse på blandt andet kommunalbestyrelsens medlemmer.
Borgmesteren holder tale, præsenterer gaver samt inviterer de kongelige gæster til at signere en poster til minde om dagen.
Herefter går turen med kongelig karet - Landauer - til Amagermuseet.
Her besøger de kongelige gæster dels Nordgården (Hovedgaden 4), dels den gamle museumsgård (Hovedgade 12). Ved det første stop skal gæsterne se særudstillingen 'Amagers private skatte' - 500 års unik lokalhistorie fortalt gennem genstande fra private hjem.
Fra museet fortsætter programmet med en demonstration af den traditionelle fastelavnsridning med ryttere fra Foreningen Vennekredsen. Det foregår ud for Amagermuseet Hovedgaden 12. Rytternes opvisning begynder med den danske nationalsang, hvorefter rytterne illustrerer, hvordan tøndeslagning til hest foregår. Efter et par runder vil rytterne gøre holdt og udråbe et leve for de to kongehuse.
De kongelige gæster fortsætter i bil til formiddagens sidste programpunkt, som er et besøg på Seerupgaard. Familien Seerup Hansen er af gammel hollandsk slægt og trækker tråde til nutidens økologiske landbrug.
Det bliver fejende flot og festligt. Og jeg håber, at rigtig mange har lyst til at dukke op og hilse på vores egen majestæt og den tidligere hollandske majestæt.
Stramt program
- Programmet har en relativ stram tidsramme, og vi har så meget at byde på. Når de kongelige gæster er kørt videre til Seerupgaard, vil fastelavnsrytterne fortsætte deres opvisning til tønden er slået ned, og tøndekongen er fundet. Det bliver flot, udtaler borgmester Kenneth Gøtterup, der kan beholde festtøjet på til om aftenen.
Det royale besøg slutter cirka klokken 12.00, men der arrangeres byfest om aftenen.
- I løbet af hele eftermiddagen og aftenen med vil der være forskellige aktiviteter i Store Magleby for alle borgerne i Dragør. Vi runder eftermiddagen af med byfest om aftenen. Den begynder kl. 18.00 på vandværksgrunden, hvor blandt andet den hollandske ambassadør holder tale. Borgerne er meget velkomne, siger Kenneth Gøtterup.
- Det bliver fejende flot og festligt. Og jeg håber, at rigtig mange har lyst til at dukke op og hilse på vores egen majestæt og den tidligere hollandske majestæt.
Den hollandske indvandring
2021 var det 500 år siden, at Christian II og hollandske indvandrere indgik en aftale, hvor 184 hollandske bønder fik brugs- og ejendomsret til hele Amager og Saltholm. Dateringen skyldes et kongeligt privilegiebrev fra 1521. De nederlandske bønder har siden præget Amagers kulturhistorie og i særdeleshed Store Magleby i Dragør Kommune.
Der er familier blandt kommunens borgere, som kan føre deres slægt tilbage til den oprindelige indvandring.
Selvom det traditionelle hollandske landbrug er afløst af et moderne lokalsamfund, finder du for eksempel navne som Neel, Grith, Dirch, Claes og efternavne som Jansen, Wybrandt, Villumsen rigt repræsenterer i lokalområdet.