Annonce
Samfund

Her holder Jan og John sygdommen fra livet: Nu har kommunen slukket deres sidste håb

Jan Gunnarsen og John Løve er begge ramt af Parkinsons syge, men styrker motorik og socialt fællesskab i Bordtennisklubben Posten. Foto: Hanne Bjørton
Ældre skal helst holde sig i gang med idræt. Men en tårnhøj ejendomsskat og en 45 år gammel beslutning i kommunen er ved at tage livet af en lille bordtennisklub i Valby, hvor både helbred og socialt fællesskab holdes ved lige.

I et ydmygt baghus på Valbygårdsvej holder Bordtennisklubben Posten til sammen med en billard- og en skytteafdeling i Idrætsforeningen Posten.

Her mødes bordtennisspillere i senioralderen for at få lidt motion samt et socialt fællesskab. Og så er klubben også særdeles aktive med syv hold i Bordtennis Danmarks holdturneringer.

Den 90 år gamle klub ejer selv bygningen, der før i tiden husede et øl-lager, men nu frygter BTK Posten for sin overlevelse.

Annonce

En himmelhøj ejendomsskat samt dyr vedligeholdelse er langsomt ved at presse livet ud af den lille klub, fortæller bestyrelsesmedlem Martin Bodholdt.

- Vores ejendomsskat ligger omkring 55.000 kroner årligt, og det udgør to tredjedele af vores faste udgifter. Det gør, at vi ikke har råd til at være her. Vi kan måske klare halvandet til to år endnu, så har vi tømt kassen, fortæller han.

- For nylig, da der var hul i taget, så var det frivillig arbejdskraft fra folk i klubben, der tog sig af det, siger Per Slouborg, klubbens kasserer.

IF Posten har ansøgt Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune om lokaletilskud, men har fået afslag, fordi klubben ingen medlemmer har, som er under 25 år. På grund af baghusets begrænsede størrelse og faciliteter har klubben fokuseret på seniormedlemmer.

Vigtigt socialt fællesskab

68-årige Jan Gunnarsen og 78-årige John Løve dyrker bordtennis hos BTK Posten, helt i deres eget tempo. Begge har hele livet været aktive sportsudøvere.

- Jeg har spillet bordtennis, siden jeg var 15 år. Jeg spillede i Zero, Danmarks dengang suverænt stærkeste bordtennisklub, fortæller John Løve.

- Jeg har spillet basketball på topniveau og har både været dansk mester og på landsholdet, siger Jan Gunnarsen.

De har også til fælles, at de for cirka 10 år siden blev diagnosticeret med Parkinsons syge. John Løve er væsentligt mere besværet i sine bevægelser end Jan Gunnarsen.

- Men her er der nogen man kender, så man er ikke bange for at dumme sig lidt, siger John, der har været medlem af BTK Posten i omkring 20 år.

Hvis man bare sidder stille derhjemme, bliver man stiv i kroppen. Jeg har det klart bedre, når jeg har været her og har fået rørt kroppen

Jan Gunnarsen, bordtennisspiller og Parkinson-patient

Hans hustru Annelise kører ham til og fra. Hun fortæller om, hvor meget det påvirkede John ikke at kunne komme i klubben under corona-nedlukningen.

- Første gang, han kom her igen, havde han meget svært ved at ramme bolden, men så har vi lavet en træningsøvelse derhjemme, og i dag kunne han slå til bolden med det samme. Det har gjort utroligt meget for John, at han kan komme her og spille. Mange dage har han det ikke godt - så ringer de andre til ham og spørger, om han ikke kommer. Det betyder meget for ham, siger Annelise Løve.

Jan Gunnarsen har med alderen skiftet sportsgren, først fra basketball til tennis, hvor han vandt klubmesterskab i B-rækken.

- Og så blev det golf, men jeg måtte stoppe for et par år siden på grund af Parkinsons - jeg ville gerne have fortsat. Men bordtennis gør også en masse for mig, og hvis man bare sidder stille derhjemme, bliver man stiv i kroppen. Jeg har det klart bedre, når jeg har været her og har fået rørt kroppen, fortæller Jan.

For ham er det sociale fællesskab også vigtigt.

- Det her med at møde andre mennesker, i stedet for at sidde og kigge på sin kone hver dag. Hun er altså sød nok, men det er rart at komme hjemmefra til omklædningsrum-jargonen og sporten, som har været en del af ens liv, siden man var barn. Det gør mig glad, siger Jan.

Annonce

Kommunen sagde nej

Klubben har med fingrene krydset ansøgt Københavns Kommune om at få dispensation fra den høje ejendomsskat. En paragraf i ejendomsskatteloven giver nemlig kommunen mulighed for at fritage en ejendom for grundskyld, hvis den drives af en idrætsforening.

Men nu har kommunen slukket det håb. I et afslag forklarer Økonomiforvaltningen, at Københavns Borgerrepræsentation helt tilbage i 1977 besluttede, at denne paragraf simpelthen ikke anvendes i Københavns Kommune. Dog har man siden besluttet at fritage visse kollegier, ungdomsboliger og daghøjskoler.

- Vi har det her smørhul, hvor vi primært rækker ud mod ældre, men dem der får tilskud, er foreninger med unge medlemmer, siger Per Slouborg.

- De muligheder, der er for at dyrke bordtennis for ældre i Københavns Kommune er overraskende få. Hvis man skal rejse langt, så bliver det for besværligt for mange, og så gider man ikke, siger Martin Bodholdt.

Klubben vil nu skrive til kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard og bede hende hjælpe klubben med at få adgang til andre lokaler i lokalområdet.

Tag til åbent hus hos bordtennis for seniorer

Lokale bordtennisklubber for seniorer forsøger at åbne flere seniorers øjne for alt det gode, bordtennis kan gøre for ældres helbred: Bedre kondition, reaktionsevne og balance, styrkede muskler og et vigtigt, socialt fællesskab.

I samarbejde med DGI og kampagnen BAT60+ holder Bordtennisklubben Posten, Valbygårdsvej 10 (baghuset) åbent hus 2.-5. maj, alle dage klokken 10-13.

Det samme gør 60+ Bordtennis hos BK Fremad Valby i Bevægelseshuset, Julius Andersens Vej 8 torsdag 5. maj klokken 10-12.

Begge steder kan du møde klubbens medlemmer, få et slag bordtennis, en kop kaffe og en hyggelig sludder. Initiativet er støttet af Københavns Kommune.

Annonce
Alarm 112

25-årig fanget som del af stort netværk: Falske betjente franarrede folk 6,2 millioner kroner

Annonce
Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
København

Vi har mistet en ægte københavnerdreng: Sidney Lee død kun 43 år gammel

lommetyveri

Drenge på tyvetogt: Snød mor til to - og forsøgte at stjæle fra 92-årig

Alarm 112

28-årig anholdt og sigtet for drabsforsøg i København

112

Fire millioner kroner muret inde i kældervæg på Frederiksberg: Tre mænd dømt for omfattende kokainhandel

Nogle shopper Bitcoins til spotpris, mens andre ser starten på enden: Derfor er der kaos i kryptoverdenen

112

Efter vold på Amager-hotel: 28-årig er nu død

UNDERVERDEN

Dar Salim flytter ind i hårdkogt miljø med udsigt fra skrantende højhus

Ungeliv

- Til sidst blev vi truet med voldtægt og kniv: Teenagepige fortæller om det utrygge natteliv

Lagt i håndjern

Venner ville bare spille fodbold: Men så stormede civilbetjente ud af bilerne og smed dem i håndjern

Tre grunde til at Erdogan spærrer vejen til Nato for Sverige og Finland

København

Demokrati eller Distortion: Københavns Kommune aflyser Distortion på Rådhuspladsen og flytter folkefesten væk fra valgsted

Alarm 112

Mand i kritisk tilstand efter togpåkørsel ved Dybbølsbro Station

Bolig

Halvt dobbelthus solgt for svimlende beløb: Salgsprisen er 42 gange højere end for 26 år siden

Annonce