Annonce
Historie

Sydhavnens historie: Her er fortællingen om P. Knudsens Gade

Paul-Erik Lind er lokalhistoriker. Han vil fortælle om gadenavnene i Sydhavnen og historien bag dem. Foto: Jacob Crawfurd, Byrd.

Sydhavnens ældste boligkvarter, Frederiksholm, har sine gadenavne opkaldt efter pionerer fra arbejderbevægelsen. Området blev opført af et kooperativ – Arbejdernes Kooperative Byggeforening (AKB) – som blev stiftet i 1913 af fem forskellige fagforeninger indenfor byggefagene. De ønskede at bygge gode og billige boliger for arbejderklassen og samtidig skabe beskæftigelse for deres medlemmer. Kooperationen blev dengang anset for at være en vigtig del af arbejderbevægelsen, dens tredje streng ved siden af partiet og fagbevægelsen.


Peter Christian Knudsen blev formand for Socialdemokratiet efter Hørdum, og det var han fra 1882 til sin død i 1910, hvor han efterfulgtes af Thorvald Stauning.

P. Knudsen, som han kaldtes i daglig tale, blev født i Randers i 1848 som søn af en skomagermester, men faderen døde da Peter var 10 år. Han kom i lære som handskemager, og som udlært tog han til København. Efter ”Slaget på Fælleden”, meldte han sig i 1872 ind i Internationales danske sektion.

Annonce

Han var med til at oprette Handskemagernes Fagforening, og i 1877 blev han valgt til Fagforeningernes Centralbestyrelse i København. Samtidig begyndte han at skrive til ”Social-Demokraten”. I disse år havde P. Knudsen vanskeligt ved at få arbejde, da mestrene sortlistede ham på grund af hans faglige aktivitet. I stedet syede han handsker hjemme hos sig selv.

Efter Louis Pio og forbuddet mod Internationalen, var partiet nødt til at arbejde på en demokratisk overtagelse af magten. Men valglovene gav kun valgret til mænd over 30 år med egen husstand og udelukkede altså de fleste arbejdervælgere og alle kvinder.

P. Knudsen indledte derfor et valgteknisk samarbejde med partiet Venstre, da begge partier ønskede valgreformer. Efter at højreregeringen i 1901 måtte trække sig, fik Venstre regeringsmagten, og partiets interesse for et samarbejde kølnedes. Venstre var dog splittet, og da det Radikale Venstre efter få år brød ud og dannede deres eget parti, støttede P. Knudsen nu et samarbejde med dem.

P. Knudsen Foto: Kort- og Billedafdelingen/KOB Det Kongelige Biblotek.

Som formand samlede han partiet og udviklede det fra en lille klub med få tusinde medlemmer i 1882 til et landsdækkende parti med 44.000 medlemmer i 1910. Udviklingen var imidlertid baseret på en stadig centralisering af magten, da han anså en samling af kræfterne for nødvendig. Det medførte en voldsom bekæmpelse af oppositionen i partiet, som var modstandere af samarbejdet med Venstre. P. Knudsen opfattede dens virke som splittelsesforsøg, og den blev ekskluderet af partiet.

P. Knudsen blev valgt til Landstinget i 1890, og til Folketinget i 1898. Samme år blev han endvidere valgt til Københavns Borgerrepræsentation, hvor han i 1902 blev ”fattigborgmester” - leder af magistratens 3. afdeling. Han arbejdede specielt for at få vedtaget en sociallovgivning, og for at få ændret socialhjælp fra en fattighjælp, hvor modtageren mistede sine borgerlige rettigheder, til noget alle trængende havde ret til.

Parti og fagbevægelse var i 1878 blevet adskilt, men P. Knudsen arbejdede for tætte bånd mellem de to dele af arbejderbevægelsen, og han var i 1898-1909 næstformand i DsF - det daværende LO.

P. Knudsen var en af de første danskere der studerede Karl Marx' skrifter, og han var selv forfatter til det første marxistiske skrift i Danmark: ”Socialismen” der var en trykt udgave af et foredrag han havde holdt. Han studerede dog også andre socialistiske tænkere

Annonce
København

Narkobude blev styret af bagmand fra fængslet

Annonce
Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Pris-stigninger For abonnenter

Særligt to steder er priserne eksploderet: Så meget dyrere er det blevet at være københavner

BYLIV

Populært madimperium barsler med endnu en restaurant: Her åbner den

København

Vor Frue Kirke melder ansat til politiet efter overgrebsanklager

København

Teenagere fængslet for knivrøveri ved Ørstedsparken

Han organiserede uroen og kastede brosten mod EU-forbeholdene og politiet: - Det var et snydevalg, og hadet var indædt

112

Direktør efter to tagbrande på en måned: - Vi kan ikke blive ved at gå og tænde ild til vores byggeri

Siger stop

'Det bliver for vildt': Flere kunstnere pillet af plakaten til Fredagsrock

BYLIV

Du har helt sikkert været her: Nu er caféen med det sjove navn sat til salg

Alarm 112

Dansker blev smidt i straffecelle for ikke at have jakke på

Lokale virksomheder er bedst til at hjælpe sårbare i arbejde: Bodil har fået glæden tilbage med fleksjob hos købmand

succes

Civilingeniør gik efter drømmen med gourmetburger-sted i Valby: Er blevet lagt ned af glade kunder

Slut med 50 km/t.

Nye fartgrænser på vej i hele København: Her skal du løfte foden fra speederen

København

Jehovas Vidne vender hjem til København efter fem år i russisk fængsel: Familien stod klar i lufthavnen

Annonce