Annonce
Politik

Historisk bred aftale mellem de borgerlige partier

Borgerlig forbrødring i et historisk bredt valgforbund. Fra venstre Eva Bechmann (DF), Simon Aggesen (K), Jan E. Jørgensen (V), Lars Berg Andersen (LA), Helle Rosenvig (NB) og Jacob Bang (KD). Olaf Zinck fra Frederiksberg Listen skulle videre inden billedet skulle tages. Ham må I have til gode til en anden gang.
Frederiksberg Listen og Kristendemokraterne er gået i valgforbund med Nye Borgerlige, Venstre, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Konservative op til kommunalvalget.

Hele syv borgerlige partier slår pjalterne sammen i valgforbund til det kommende kommunalvalg.

De syv er Det Konservative Folkeparti, Venstre, Dansk Folkeparti, Frederiksberg Listen, Nye Borgerlige, Kristendemokraterne og Liberal Alliance.

- Jeg kan ikke huske at have været med til så bredt et valgforbund i min tid, siger Venstres borgmesterkandidat Jan E. Jørgensen til FrederiksbergLIV.dk efter at underskrifterne på aftalen kom på plads, og fortsætter.

Annonce

Læs også: Røde partier og Radikale Venstre slår pjalterne sammen

- Jeg synes det viser, at der er en meget stor vilje til blåt samarbejde og vilje til at stå stærkt sammen og sikre, at der også efter valget vil være borgerligt flertal på Frederiksberg. Et flertal hvor vi som altid rækker ud og altid søger de bredeste aftaler. Sådan har jeg det altid i det udvalg jeg er formand; hellere gå på kompromis selv, og så få flere partier med. Det vil vi også fortsætte med i fremtiden, siger Jan E. Jørgensen til FrederiksbergLIV.

LA har fået sænket skatter fem gange og krævet effektiviseringer i det enorme kommunale bureaukrati på rådhuset, som blot er vokset og vokset de seneste 50 år på trods af såkaldt borgerligt styre

Lars Berg Andersen (LA)

Borgmester Simon Aggesen tillægger også den pragmatiske tilgang stor betydning.

- Valget har aldrig været vigtigere. Frederiksberg er noget ganske særligt, og det skal vi passe rigtig godt på. Det gør vi ved at stå sammen og sikre, at løsningerne tager udgangspunkt i borgerlig pragmatisme med inddragelse af alle partier, som ønsker at være med til at finde fælles løsninger for vores by. Det har været en værdi for Frederiksberg Konservative i 112 år, og sådan skal det blive ved mere at være, siger Frederiksbergs borgmester Simon Aggesen om de syv partiers samarbejde.

Liberal Alliance med selvtillid

- Liberal Alliance vil som altid arbejde for at trække de social-konservative på Frederiksberg i en mere borgerlig retning. En stemme på LA er den bedste måde at sikre, at det borgerlige flertal også kommer til at føre borgerlig politik, siger Liberal Alliances spidskandidat Lars Berg Andersen og forklarer.

- Først efter LA kom i kommunalbestyrelsen i 2013 er der blevet arbejdet på at stoppe skattestigningerne på Frederiksberg. LA har fået sænket skatter fem gange og krævet effektiviseringer i det enorme kommunale bureaukrati på rådhuset, som blot er vokset og vokset de seneste 50 år på trods af såkaldt borgerligt styre. Vi er også de eneste, der forsat kæmper for at flere børnehaver og plejehjem skal drives godt i privat regi på Frederiksberg. Især de konservative mener jo - noget overraskende for et parti, der på borgen kæmper for lavere skat - ikke at der er råd til skattelettelser på Frederiksberg. En af de kommuner i hele verden med det højeste skattetryk, siger Lars Berg Andersen til FrederiksbergLIV.

Frederiksberg er noget ganske særligt, og det skal vi passe rigtig godt på. Det gør vi ved at stå sammen og sikre, at løsningerne tager udgangspunkt i borgerlig pragmatisme med inddragelse af alle partier, som ønsker at være med til at finde fælles løsninger for vores by. Det har været en værdi for Frederiksberg Konservative i 112 år, og sådan skal det blive ved mere at være

Simon Aggesen (K)
Annonce

Konstitueringsaftale bliver bag lukkede borgerlige døre

Også Nye Borgerliges Helle Rosenvig og Eva Bechmann fra Dansk Folkeparti erklærer sig yderst tilfredse med det brede valgforbund, mens Jacob Bang fra Kristendemokraterne "ønsker at styrke familielivet på Frederiksberg, og det har været vigtig for os i valg af valgforbund" som Banke skriver til FrederiksbergLIV.

For fire år siden krydrede de borgerlige partier aftalen om valgforbund med en konstitueringsaftale, i det tilfælde at der var borgerligt flertal efter valget. I aftalen blev der dengang indskrevet, at det skulle være det største parti der tog borgmesterkæden.

Ingen af de partier og spidskandidater FrederiksbergLIV har talt med, vil afsløre om der er lavet en lignende borgmester-aftale i år.

- Hvor mange og hvilke streger der er slået i en sådan aftale, bliver bag lukkede døre. Det er vores forretningshemmelighed, siger Venstres borgmesterkandidat Jan E. Jørgensen til FrederiksbergLIV.

Der er kommunalvalg tirsdag 16. november.

Hvad er et valgforbund?

Et valgforbund er en aftale mellem en række partier/lister, der stiller op til valg. En aftale der modvirker stemmespild. Forklaring: Lad os sige rent hypotetisk, at Liberal Alliance og Frederiksberg Listen ikke får stemmer nok til et mandat i kommunalbestyrelsen. Så går deres stemmer videre til de partier der er indgået valgforbund med. Disse stemmer går til det parti der står tættest på valg af næste mandat. Dermed er din stemme på Liberal Alliance ikke helt spildt, da den i så fald vil gå videre til et af de andre partier i valgforbundet. Dette er selvfølgelig et tænkt eksempel.

Set i lyset af valget for fire år siden, hvor under 200 stemmer afgjorde hvem der skulle være borgmester på Frederiksberg, kan det være afgørende for et valg, hvilke valgforbund der indgås.

Annonce
Bydel

Usædvanligt opråb: Kom og parkér jeres cykler her

København

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
KULTUR

Tine og Carsten genåbner ikonisk kulturperle: - Det ville jo være synd, hvis der kom en cykelhandler i stedet

Samfund

Skilt skrevet på dansk skaber forvirring blandt romaer på Lyngsies Plads

Danmark

Løvkvist til DF-årsmøde: Den weekend, Pia Kjærsgaard mistede sit parti

Sport

Chris Anker Sørensen er omkommet efter trafikulykke i Belgien

Danmark

14.028 klip i kørekortet på et halvt år: Alt for mange er optaget af mobiltelefonen i trafikken

byliv

Ny hæder til København: Kåret som verdens sikreste by

Byliv

Folkefest på alléen: Årets teaterflise er lagt

Byudvikling

Så er den gal igen: Søjler i skandalebyggeri lever ikke op til brandkrav

Debat

Send ungerne på plejehjem

Københavns fremtid

KøbenhavnLIV inviterer til live-debat 50 dage før kommunalvalget

Byliv

Ikoniske Café Rosenhaven lukkes efter hård kamp: Det gør ondt at sige farvel

Byudvikling

Det er nu eller aldrig: Halvdelen af Bispeengbuen skal rives ned

Annonce