Annoncørbetalt indhold

Hvilke stomityper findes der?

PR-foto credit

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold

Stomi kommer af de græske ord ’stoma’, der betyder mund eller åbning. En stomi er en kirurgisk skabt åbning i bugvæggen på maven, hvor tarmen er ført ud og herefter syet fast på maveskindet.


Annonce

I Danmark anslås det at mellem 3.500-4.000 mennesker hvert år får anlagt en stomi. Men hvad dækker begrebet stomi egentligt over, og hvor mange stomityper findes der?


De tre stomityper

Man skelner typisk mellem 3 typer af stomi, som er de mest almindelige:


Kolostomi: Denne form for stomi er dannet ved, at en del af tyktarmen føres ud på maven. Dermed tømmes tarmindholdet i en stomipose.


Ileostomi: En ileostomi dannes af en del af tyndtarmen, der føres ud gennem bugvæggen og sys fast til huden. Tarmindholdet opsamles herefter i en ileostomipose.


Urostomi: En urostomi er, modsat de to andre stomityper, en afledning af urinen fra nyrerne. Her føres urinen op til huden på maven, i stedet for blæren. Herfra bliver urinen opsamlet i en urinpose.


De mest almindelige årsager til, at man får anlagt en stomi er bl.a.:


  • Kræft i tarmene
  • Tarmsygdomme som f.eks. Morbus Crohn eller colitis ulcerosa
  • Medfødte misdannelser
  • Skader på tarmen (f.eks. i forbindelse med en ulykke)
  • Fistler.


En stomi kan både være midlertidig eller permanent, alt efter årsagen til stomioperationen.


Hvilke stomiprodukter findes der på markedet i dag?

I dag findes der mange stomiprodukter på markedet, der kan give stomibrugere en tryg hverdag. Særligt Coloplast har bidraget hertil.


Gennem et konstant fokus på innovative og nyskabende designs, har de skabt et sortiment af stomiposer og tilbehør, der passer til den enkeltes krav. For ingen kroppe er ens. Og derfor er det afgørende med produkter, der er tilpasset netop din krop og din situation.


Det betyder, at uanset hvilken type stomi, du har, findes der helt sikkert en løsning, som både giver tryghed i form af reducering af lækage og samtidig tillader huden at ånde, så risikoen for hudgener mindskes.


Hvilket produkt passer til de forskellige stomityper?

Når du får anlagt en stomi, vil du naturligvis få vejledning i produktvalg på sygehuset af din tilknyttede stomisygeplejerske.


Men alle kroppe er forskellige.


Derfor er de stomiprodukter, du bliver vejledt i på sygehuset ikke nødvendigvis de rigtige for dig. Det kan også være, at dine behov ændrer sig med tiden.


Det er derfor en god idé at undersøge de forskellige muligheder på markedet.


Når du vælger dine stomiprodukter, er der flere spørgsmål, du skal stille dig selv. Følgende 3 overvejelser er et godt sted at starte:

1. Skal det være en 1-dels eller 2-dels pose?

På 1-dels produkter sidder posen fast direkte på klæberen. Dermed skifter man både posen og klæberen på én gang ved hver poseskift.


Ved en 2-dels poser består produktet i stedet af 2 dele: En plade, der klæbes fast til huden samt en pose, der påsættes på pladen. Dermed kan du skifte posen, uden også at skifte pladen.


2. Hvordan er området omkring din stomi?

Nogle har en stomi, der buler ud. Hos andre er stomien i niveau med hudoverfladen. Der er også nogle som har en stomiåbning under hudoverfladen. Det har alt sammen betydning for, hvilken type klæber, du skal vælge.


I dag findes der både flade, konvekse eller konkave klæbere på markedet, så du kan vælge den type, der matcher dig bedst.


3. Døjer du med ballooning (luft i posen)?

Det er forskelligt fra person til person, hvor meget luft tarmen danner.


De fleste stomiprodukter har i dag et indbygget kulfilter, der reducerer risikoen for ballooning. Hvis du døjer med meget luftdannelse, er det derfor værd at undersøge, de forskellige muligheder for stomiposer med kulfilter.


Få gratis støtte og rådgivning med Coloplast Care

Som stomibruger kan der være mange spørgsmål, der fylder i hverdagen. Det kan være alt lige fra produktvalg, til bekymring om fremtiden og livet med stomi generelt.


Coloplast Care er et støtteprogram til dig med stomi, som kan give dig tryghed, når du har brug for det.


Når du melder dig ind i Coloplast Care, får du adgang til personaliseret rådgivning på tværs af e-mail, web og telefon.


De kompetente sygeplejersker har masser af erfaring med vejledning og support til stomiopererede, og de kan hjælpe med alt fra besvarelse af praktiske spørgsmål til vejledning i produktvalg. Du har også mulighed for at bestille gratis vareprøver, så du kan finde frem til de produkter, der passer dig og din stomi bedst.

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold

Om Annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.

Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.

Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.

Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.

Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.