Annonce
Byliv

'Hvis man vil have pladebutik skal man eddermame ville det 100 procent'

Niels Kjøngsdal har Amager Records sammen med Jan Nørgaard. Foto: Hanne Bjørton
Musik på vinyl har fået en optur de seneste år. Med butikken på Amagerbrogade og en outlet på Kirkegårdsvej forsøger Amager Records med nye, brugte og sjældne LP-plader at finde den rette balance i forretningen.

Det er ikke kun i højttalerne, at der er musik. På væggene hænger en Jimi Hendrix-plakat fra 1968. Et mylder af backstage-pas fra koncerter med C.V. Jørgensen, D-A-D, Sort Sol, The The og mange flere. En plakat med The Sandmen fra en koncert i Saga i 1991. Og en engelsk førsteudgave af Pink Floyds album 'The Dark Side of the Moon'.

- Men det er helt balret, så man kan ikke høre det. Og her er indercoveret til Gas 5, som jeg købte brugt. Der er et portræt af de fire fra Gasolin, og da jeg åbnede coveret, opdagede jeg, at de alle fire havde signeret det ved hver deres portræt. Det er bare sådan nogle småting, jeg godt kan lide at have, siger Niels Kjøngsdal.

Vi er på besøg i Amager Records på Amagerbrogade 126. Niels Kjøngsdal åbnede sammen med Jan Nørgaard Amager Records i 2017 på Kirkegårdsvej og flyttede i 2019 hovedbutikken til Amagerbrogade. På Kirkegårdsvej har de også 'Outlet 27', som et par gange om ugen har åbent for salg af brugte plader, mens der på Amagerbrogade er både nyt og brugt og åbent seks dage om ugen.

Annonce

Niels Kjøngsdal er lige landet efter en døgnvagt som handicaphjælper. Både han og Jan Nørgaard har beholdt deres fuldtidsjob ved siden af arbejdet med de to pladebutikker.

- Det er lige som Frank Sinatra, han sov også kun fire timer i døgnet. Hvis man vil have pladebutik, skal man eddermame ville det 100 procent, og baglandet skal være med på, at man ikke har andet i hovedet. Vi får ikke så meget i løn selv, vi bruger pengene på nye plader i stedet, men vi har lige ansat vores første medarbejder. En bibliotekar, Case, som ved en masse om musik, og så er han hurtig til at lægge ting op på nettet, siger Niels Kjøngsdal.

Vigtigt brugtmarked

Mens nye plader står for cirka 50 procent af omsætningen og tilbehør 10 procent, så udgør de brugte plader, blandt andet sjældne samler-objekter, 40 procent af handlen hos Amager Records.

- Vi får meget. Vi er begunstiget af, at folk kommer og sælger plader, når de ikke skal bruge dem mere, eller når deres far er død. Og folk har brugt coronaen til at rydde op.

Niels Kjøngsdal studerer en Frank Zappa-plade i baglokalet, hvor der både er frokoststue, og hvor pladerne renses med ultralyd. Foto: Hanne Bjørton

Hvorfor køber folk vinylplader?

- De kan godt lide at høre musikken på det medie. Det lyder anderledes. Og så er der det taktile. Lugten. Alt det der står på indercoveret. Pladen er også et historisk dokument. Mit bedste eksempel er, da jeg fandt Rubber Soul (Beatlesalbum fra 1965, red.) på et loppemarked. Det var første engelske pres i mono, den den var meget slidt, og så var der skrevet et navn bagpå med kuglepen - øv, så falder pladen i værdi, men jeg købte den med hjem.

- Så lagde jeg mærke til, at det især var de stille numre, der var slidt. Det var et pigenavn, der stod på coveret, og skriften var pæn, men ikke sådan helt færdigudviklet. Og pludselig havde jeg en historie. Det var en ung pige, der havde købt pladen den dag, den udkom og havde råhørt sjælerne og elskede dem. Den historie får jeg da aldrig på en lydfil.

Er der en bestemt type kunder, hvad angår alder og køn?

- De er fra 15 til 75 år, men nok flest mellem 30 og 50 år. Der er en overvægt af mænd, men vi har også mange kvindelige kunder.

Annonce

Levende handelsgade

Det er mixet mellem ny og gammel musik, der har givet en god balance i forhold til, hvad der kan sælges i Amager Records. Og de to makkere har en klar rollefordeling.

- Jeg ved mest om alt det gamle lort fra før 1975, mens Jan ved mere om det nye, og så er han ret stærk på jazz. Hverken Jan eller jeg er stærke i hiphop, og det er der mange unge kunder, der spørger til. Men så kom Case dumpende, og vi har fået ham til at lave en liste over det, man skal have af hiphop plus en liste for connaisseurer, fortæller Niels.


Det lyder anderledes. Og så er der det taktile. Lugten. Alt det der står på indercoveret.

Niels Kjøngsdal, Amager Records


Men Niels har også fingeren på pulsen med ny musik.

- Min kæreste havde hørt Ganger på P6 Beat, og det var ret fedt. Så begyndte jeg at holde øje og var med til deres releasekoncert. Jeg kiggede efter deres plade, men den kom kun som download, fortalte de. Så fortalte jeg, at jeg var fra Amager Records. 'Jeg kunne sælge så mange af jeres plade,' sagde jeg og opfordrede dem til at udgive den på vinyl. Senere skrev de, at de havde besluttet at trykke den, og vi har virkelig solgt mange af deres plade. Det var også fedt at kunne inspirere til det.

Da Amager Centret blev udbygget, blev Amager Records tilbudt at flytte ind.

- Vi fik tilbud om en lav leje de første måneder, og så ville den stige til et niveau, hvor vi ikke kunne være med. Men hele centertanken strider mod min ide om en levende handelsgade. Før vi fik butikken, havde jeg en klar ide om, at vi gerne ville ligge på Amagerbrogade på strækket Øresundsvej-Tycho Brahes Allé. Det er der, de fede ting er åbnet. Og vi har øget omsætningen betragteligt, den er over fordoblet, efter vi flyttede herned.

Amager Records fortæller løbende om nye skiver i butikken på deres facebooksite og på hjemmesiden www.amagerrecords.dk.

Optur for vinylpladen

Streaming er det altdominerende format i salg af indspillet musik i Danmark. I 2019 udgjorde indtægterne fra streaming 89,4 procent af det samlede marked.

Nummer to format er vinylskiven. Den udgjorde 4,5 procent af markedet svarende til en omsætning på 27,4 mio. kroner. Det lyder ikke af meget, men vinyler har haft et markant comeback, siden 2009, hvor andelen blot var 0,4 procent.

Cd'en indtager tredjepladsen med 3,6 procent af markedet. Den lidt mindre skive har haft en voldsom nedtur siden 2009, hvor 74,7 procent af musiksalget skete på cd.

Fjerdepladsen indtages af downloads med blot 2,3 procent af salget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce