Annonce
Bolig og livsstil

Imponerende klassiker: Overflødighedshornet

Et overflødighedshorn er en festlig klassiker til en festlig aften. Foto: Stefan Sommer Jagd
Hvis man for alvor kunne tænke sig at imponere gæsterne nytårsaften, så er et overflødighedshorn en absolut showstopper. Det smager som regel godt, man kan proppe lækre, søde sager i det, og så ser det virkelig smukt ud. Jeg prøvede kræfterne med det sidste år og har tænkt mig at gøre det igen i år. Det kræver en god portion tålmodighed, men jeg lover til gengæld, at det er det hele værd.

Det skal du bruge til dit mini-overflødighedshorn (til ca. 12 personer)

Kransekagen:

500 g marcipan

160 g flormelis

30 g pasteuriserede æggehvider

Sprøjteglasur:

75 g flormelis

30 g pasteuriserede æggehvider

Chokoladesnirklerne:

200-300 g mørk chokolade

Annonce

Kransekagen

Start med at røre flormelis og æggehvider sammen. Ælt sukkermassen ind i marcipanen lidt ad gangen, til massen bliver ensartet. Det kan du gøre med enten hånden eller på røremaskine. Jeg gjorde det med hånden. Kom hele massen i en frysepose og lad det køle - gerne en dags tid, ellers minimum i en time.

Nu skal vi allerede begynde at holde tungen lige i munden. Skabelonen skal i brug, men du kan også gøre det i frihånd, hvis du er ekstra frisk og har mod på det. Start med at veje marcipanen af i følgende mål: 15 g., 20 g., 30 g., 40 g., 50., 60., 70 g., 80 g., 90., 100 g. og til sidst 60 g.

Tril først toppen på 15 g. og form den lidt som en cigar. Den trillede kransekagecigar skal derefter på bagepapir, og her skal den trykkes let fladt på den ene side. Således skal cigaren gerne være let trekantet, når den rejses op. Saml enderne og læg den færdige ring på bagepladen beklædt med bagepapir.

Fortsæt således med samme fremgangsmetode og saml de andre ringe fra 1-8. Ring nummer 9 og foden trilles til en lang lige pølse og trykkes flad på den ene side, så de bliver trekantede, når de rejses op. Derefter samles de til ringe og skal også over på bagepladen.

Tag en ekstra bageplade og giv alle ringene et tryk. Så skulle overfladerne gerne blive glatte og jævne, så hornet til slut er nemmere at samle. Bages ved 190 grader varmluft i 10-15 minutter. Herefter afkøles de.

Når marcipanen er afkølet, vejes stykkerne af og formes til de ringe, der senere skal blive til et horn. Foto: Stefan Sommer Jagd


Annonce

Sprøjteglasur

Pisk æggehviderne luftige. Sigt flormelis i massen lidt ad gangen, mens der piskes. Når glasuren ikke længere flyder sammen, er den færdig og klar. Du kan enten komme glasuren i en ”kornet” lavet af bagepapir (Mette Blomsterberg demonstrerer det fint i en video på Youtube) eller en sprøjtepose med en lille rund tyl.

Herefter skal der laves de klassiske kransekage-glasurmønstre. Det tog mig nogle forsøg, før den sad i skabet. Når du har klaret det, skal det tørre.

Annonce

Chokoladesnirkler

Find din indre bagedyst-deltager frem. Der skal tempereres chokolade.

Tag ⅓ af chokoladen, hak det fint og kom det i en skål. Den sidste ⅔ skal smeltes over et vandbad. Hæld en smule af den smeltede chokolade over i den hakkede chokolade og rør rundt. Gentag indtil al den hakkede chokolade i skålen er smeltet. Chokoladen må ikke overstige 34 grader i vandbadet, ellers bliver den ikke flot og blank, når den stivner. Du kan bruge et termometer til at holde øje med temperaturen. Den bedste arbejdstemperatur er 32 grader.

Man kan også temperere chokoladen i mikrobølgeovn. Smid al chokoladen i en skål, der kan holde til mikrobølgeovn og varm chokoladen 10 sekunder ad gangen, til chokoladen rammer 32 grader.

Læg bagepapir over skabelonen med chokoladesnirkler, eller gør det i frihånd. Fyld kornetten eller en sprøjtepose med chokolade og lav snirklerne. Det skal gå lidt hurtigt, for chokoladen køler hurtigt og kan kun opvarmes et par gange, før den bliver for klumpet.

Afkøl snirklerne, læg derefter et nyt stykke bagepapir oven på dem. Vend dem om og sprøjt chokolade på snirklernes bagside. Så bliver de tykkere, flotte på begge sider og mere holdbare.

Den resterende chokolade gemmes til at lime kransekage-ringene sammen, når hornet skal samles.

Annonce

Nu skal hornet samles:

Hold tungen lige i munden. Du er der næsten.

Inden opbygningen kan kransekage-ringene stilles i fryseren. Det vil gøre, at den tempererede chokolade hurtigere størkner, når hornet skal samles.

Kom den tempererede chokolade i en kornet eller sprøjtepose med en lille rund tyl. Stil ring nr. 9 på hovedet med bunden vendt opad. Sprøjt en bred streg chokolade på bunden af ring nr. 9 og placer den på ring nr. 8, så det er bund mod bund.

Glasuren skal køle helt af, inden ringene sættes sammen - ellers risikerer man, at hornet knækker. Foto: Stefan Sommer Jagd

Sprøjt en bred streg chokolade på bunden af ring nr. 7 og placer på ring nr. 8. Gentag hele molevitten, mens hornet hele tiden støttes, indtil hver ring sidder fast med den tempererede chokolade. Til slut sætter du toppen på. Bagefter limer du overflødighedshornet fast på foden.

Pynt til sidst hornet med chokoladesnirklerne med den tempererede chokolade. Du kan fylde hornet med f.eks. kransekagestykker, konfekt, chokolade eller hvad du ellers kunne have lyst til at friste dine gæster med.

Godt gået - og godt nytår!

Overflødighedshornet med chokoladesnirkler. Foto: Stefan Sommer Jagd
Du kan fylde hornet med f.eks. kransekagestykker, konfekt, chokolade, eller hvad du ellers kunne have lyst til at friste dine gæster med. Foto: Stefan Sommer Jagd


Annonce
sygeplejerske

For 20 år siden forlod Ulla jobbet som sygeplejerske: Nu får presset på hospitalerne hende til at vende tilbage

Det sker

Klar parat Yummy start: Yoga, hav-dyp og lækkert mad

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Samfundet gjorde Erling fortræd: Han blev fjernet som spæd, tvangssteriliseret og kom først ud, da han fyldte 40

Det sker

Rookie Runners: Løb og fællesskab på Nørrebro med plads til alle

Jesper Buch kalder sagen grotesk: - Åndssvage iværksætter-regler bremsede min datters virksomhed

Annonce