Annonce
Samfund

Intenst debatmøde om cykeltyverier i Vanløse: Giv ikke op - hellere ikke på politiet

Hovedbestyrelsesmedlem i Cyklistforbundet Fatima Hachem Ladefoged. Foto. Chili Djurhuus
Eksperter og ikke mindst vanløseborgerne kom med gode indputs til, hvordan bydelen fremadrettet undgår cykeltyverier i Vanløse.

Måske var det det dejlige efterårsvejr eller måske noget andet? Hvor om alting er, så var tilslutningen til debatmødet arrangeret af VanløseSaloner om, hvordan man kommer cykeltyverier til livs i Vanløse ikke så stor som antallet af opslag og kommentarer i gruppen2720, når emnet kommer ind på stjålne cykler.

Små 15 mennesker var mødt op til mødet, der havde til hensigt at debattere cykeltyverier i Vanløse, og ikke mindst hvordan man kan komme dem til livs. På trods af det lave antal - eller måske netop derfor var debatten intens, og der var plads til at andre end Tordenskjolds soldater.

Fire oplæg

VanløseSaloner havde inviteret centermanager i Kronen, Lisbeth Dueholm, en politibetjent ved navn Lisbeth, Johnny Stampe fra ladcykel.dk samt hovedbestyrelsesmedlem i Cyklistforbundet Fatima Hachem Ladefoged.

Og hver især kom med deres bud på, hvad der er vigtigt i forhold til at forebygge cykeltyverier, og hvad der skal til.

Lisbeth Dueholm gjorde det klart, at Kronen er videoovervåget både udenfor og i cykelkælderen. Hun gav dog også udtryk for at hun oplevede flere opslag i 2720 om at der var stjålet cykler i Kronen end hvad hun selv modtog.

Hun påpegede også, at politiet kommer forbi og henter optagelserne, hvis hun vel at mærke bliver gjort opmærksom på, at der er blevet stjålet en cykel på Kronens område.

- Og her er det vigtigt, da der er en del kameraer, at man præciserer hvor din cykel har stået, hvordan den ser ud, og hvornår den cirka blev stjålet, sagde Lisbeth Dueholmn.

På spørgsmålet, hvor længe Kronen gemmer videoerne var svaret: 10 dage.

Annonce

Husk den lokale betjent

Lisbeth fra politiet gjorde det også klart, at det er vigtigt, at man altid anmelder et cykeltyveri, og hun har forståelse for, at folk er frustrerede over, at politiet sjældent kommer ud, når man melder sin cykel stjålet. Det skyldes, at politiet prioriterer personfarlig kriminalitet.

Dog så påpegede hun, at man skal huske, at vi i Vanløse har en lokal betjent, og hvis man bemærker noget mistænkeligt, så er det en god ide at kontakte pågældende, så vedkommende får et mere nuanceret af kriminalitetsbilledet i bydelen. Betjenten kan kontaktes på dinbetjent.dk, og så præciserede hun, at man ikke skulle kontakte pågældende hvis man fik stålet sin cykel, men at det var mere hvis man lagde mærke til noget mistænkeligt der kunne havde med cykeltyverier at gøre.

efter jeg konsekvent - også selvom jeg bare lige skal ind i Netto, så er jeg begyndt altid at låse min cykel med to låse, hvor den er låst fast til for eksempel et stativ, bliver de ikke stjålet mere.

Johnny Stampe

En anden betjent blandt publikum pointerede, at man altid skal huske at kontakte politiet ,hvis man ser en person der er i gang med en vinkelsliber. Det er nemlig det, der hedder mistænkeliggørende adfærd, og det kommer politiet ud til. Og mest af alt.

- Giv ikke op på politiet selvom vi ikke kommer ud. Jo flere gange I anmelder, jo flere sager kommer der, og det har en betydning for en eventuel efterforskning.

Frustrationen over at politiet ikke kommer ud, betyder at nogle gav udtryk for at man selv kontakte cykeltyven, når de så en der var ved at stjæle en cykel eller tage kontakt til cykeltyven, hvis pågældende efterfølgende solgte sin cykel på for eksempel den blå avis.

Her slog Lisbeth fast, at man altid skal passe på, og aldrig tage kontakt alene, da det hurtigt kan udvikle sig til en farlig situation hvis cykeltyven føler sig presset op i en krog.

Annonce

Lås altid med to låse

Indehaver af Ladcykler.dk, Johnny Stampe slog fas,t at der er flere ting man kan gøre for at undgå cykeltyveri, og det er at låse sin cykel.

- Mange låser måske deres cykel med en god nok lås, men hvis de ikke låser den fast til noget, så er den jo, hvis den forkerte er i nærheden, let at bære væk, sagde han og brugte sig selv om eksempel.

- Jeg har selv fået stjålet mange, som i rigtig mange cykler. Men efter jeg konsekvent - også selvom jeg bare lige skal ind i Netto, så er jeg begyndt altid at låse min cykel med to låse, hvor den er låst fast til for eksempel et stativ, bliver de ikke stjålet mere.

Hvorfor er det vigtigt?

- Jo, for så er det ko kun dem der har en knibtang eller en vinkelsliber med, der kan stjæle din cykel, var det korte svar.

Fatima slog et slag for at man skulle indrette byrummet på en sådan måde at man kan låse sine cykler jævnfør det som Johnny talte om, og samtidig i udnytte byrummet bedst muligt. Cyklistforbundet arbejder også for, at politiet skal prioritere opgaven med at finde stjålne cykler specielt, når det drejer sig om organiseret kriminalitet samt, at det er vigtigt, at lokalsamfundet går sammen og finder et fælles fodslag i bekæmpelse af cykeltyverier.

Annonce

Stem lokalt

Udover de frie oplæg blev deltagerne delt op i to workshops, hvor de talte om deres erfaringer med cykeltyverier, og deres tanker om at få det stoppet. Her blev Københavns Kommunes notat, som VanløseLIV har skrev et om her, med seks forebyggende tiltag også vendt, og det blev færre gange præciseret, at hvis der findes penge i budgetforhandlingerne til nogle af tiltagene, så bliver det ikke i hele København, og derfor er det vigtigt, at vanløseborgerne vælger lokale kandidater, når de stemmer til KV21.

SSPs rolle blev nævnt samt om det var en fordel at forsikringsselskaberne samarbejdede med cykelhandlerne.

Da mødet var ved at være slut, var det store spørgsmål. Hvad kan vi så gøre videre.
Her tog Lisbeth teten i forhold til at undersøge muligheden for at få SSP til at tage med de unge om cykeltyveriet, og Fatima blev tovholder på at opfordre forsikringsselskaberne til at samarbejde med cykelforhandlere også ikke midt opfordre politikerne for at kæmpe for Vanløse i tilfælde af at der i budgetforhandlingerne kommer penge til at implementere forbyggende tiltag i forhold til at undgå cykeltyverier i enkelte bydele.

Annonce
Bydel

Usædvanligt opråb: Kom og parkér jeres cykler her

København

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
KULTUR

Tine og Carsten genåbner ikonisk kulturperle: - Det ville jo være synd, hvis der kom en cykelhandler i stedet

Samfund

Skilt skrevet på dansk skaber forvirring blandt romaer på Lyngsies Plads

Danmark

Løvkvist til DF-årsmøde: Den weekend, Pia Kjærsgaard mistede sit parti

Sport

Chris Anker Sørensen er omkommet efter trafikulykke i Belgien

Danmark

14.028 klip i kørekortet på et halvt år: Alt for mange er optaget af mobiltelefonen i trafikken

byliv

Ny hæder til København: Kåret som verdens sikreste by

Byliv

Folkefest på alléen: Årets teaterflise er lagt

Byudvikling

Så er den gal igen: Søjler i skandalebyggeri lever ikke op til brandkrav

Debat

Send ungerne på plejehjem

Københavns fremtid

KøbenhavnLIV inviterer til live-debat 50 dage før kommunalvalget

Byliv

Ikoniske Café Rosenhaven lukkes efter hård kamp: Det gør ondt at sige farvel

Byudvikling

Det er nu eller aldrig: Halvdelen af Bispeengbuen skal rives ned

Annonce