Annonce
Kultur

Jeg har en stemme her, og jeg føler mig forpligtet til at bruge den

Nillou Zoey Johannsen. Foto: Olivia Loftlund
Nillou Zoey Johannsen sætter fokus på påtvunget moderskab og skæve kønsroller. Der er et kollektivt traume, som skal kigges på, mener forfatterinden.

Nillou Zoey Johansen trasker ned mod Amager Strandpark. Efteråret har slået ind, og vinden er blevet kølig og giver hende en teint af rødt på næsen.

- Jeg har boet mange steder, men det er første gang, at jeg bor på Amager, og jeg har faktisk aldrig følt mig mere hjemme, siger Nillou Johannsen og afbryder sig selv.

- Ej, nu må du ikke skrive, at jeg er 'Amagerkaner'. Det lyder simpelthen så skørt, fortsætter hun og griner.

Annonce

Hun kom til Danmark fra Iran med sin mor da hun var otte år. Hendes far flygtede ikke, så hun er vokset op med et ben i hver lejr, fortæller hun.

- Men jeg har en stemme her, og jeg føler mig nok lidt forpligtet til at bruge den, siger hun og fortsætter:

- Jeg har muligheden, fordi jeg nu sidder i et frit land, hvor hver stemme tæller, og hvor vi har ytringsfrihed. Det forpligter, fordi jeg ved, hvad det vil sige at være født og opvokset i det modsatte.

Derfor har hun skrevet bogen, Nattens Blomst, som netop er udkommet hos forlaget Alhpa. Den er blandt andet inspireret af hendes mormors ungdomsliv i Iran fra 1950'erne og strækker sig ind i midten af 1970'erne.

En tid hvor det iranske styre på den ene side følger Vestens frigørelse, og på den anden side vokser sig mere og mere kontrollerende over for befolkningen.

Nillou Zoyes mormor fik, modsat hende selv, ikke lov til at læse videre efter hun blev gift, og det slag definerede, ud fra hvad hun ved, det meste af hendes liv.

I bogen undersøger Nillou Johannsen derfor temaer som kredser om fri vilje og moderskab.

Styrke og vold

- Hvad sker der i moderskabet, når det er påtvunget, og når man ikke selv vælger den partner, man skal have børn med? Hvad gør det ved en som menneske, og hvad sker der med seksualiteten? Børnene, familien og samfundet? spørger Nillou Zoey Johannsen.

I tilblivelsen af bogen har hun brugt egne erfaringer fra sin barndom i Tehran, og det hun ved og kender til fra sin mormors liv. En konfronterende proces, hvor hun tapper ind minder, hvor vold var et sprog i hverdagen, og mænd var kvinder overlegne, fortæller hun.

- Jeg tror jeg har skrevet bogen på kærligheden til min mormor, men til alle de kvinder, der har fået taget deres mulighed for selv at bestemme, siger Nillou Zoey Johannsen. Foto: Olivia Loftlund

- Jeg er nede ved stranden hver dag for at trække vejret og nulstille mig selv. Jeg stiller alle mine følelser og sanser til rådighed, når jeg skriver. Så selvom historien er kommet let, har det krævet meget af mig, siger Nillou Zoey Johannsen

Nillou Zoey Johannsen. Foto: Olivia Loftlund

Hun gaber og undskylder, og gaber og undskylder. Seancen gentages et par gange. Det sidste døgn har været intenst. Hun er mor til to, fraskilt, og bogudgivelsen inkluderede lidt flere bobler, end hvad hun havde planlagt.

- Jeg valgte selv at blive mor. Det var en længsel i mig, og ikke bare en konsekvens af mit ægteskab, som så mange andre kvinder stadig i dag påduttes, siger Nillou Zoey Johannsen.

- Der er nogle ekstremt stærke kvinder i min slægt, og min mormor havde et kæmpe drive. Men hun fik frataget sin historie på grund af det samfund, hun levede i. Og jeg synes, det er vigtigt, at vi hører om de kvinder, siger Nillou Zoey Johannsen.

Hvorfor er det vigtigt?

- Det er vigtigt for at forstå kvindens position, og hvad kommer vi fra. For der er et kollektivt traume med skæve kønsforhold, og det skal vi altså have kigget på. For det sker stadig. Også herhjemme, siger Nillou Zoey Johannsen og fortsætter:

Der er et kollektivt traume med skæve kønsforhold, og det skal vi altså have kigget på. For det sker stadig. Også herhjemme.

Nillou Zoey Johannsen, forfatter

- Vi skal finde ud af, hvordan vi på tværs af køn, kan trække på hinanden, så vi hjælper hinanden og løfter hinanden i stedet for at bekrige hinanden. Både på direktionsgangene, i barslen og i hjemmet.

- Jeg håber, min bog kan give læserne en indsigt i, hvor vigtigt det frie valg er. Og en indsigt i, hvad det gør ved mennesker, når det ikke er der.

Nillou Zoey Johannsen. Foto: Olivia Loftlund
Annonce
Debat

Tillykke til Noma og Geranium – men lad os også hylde det lokale shawarma-sted

Debat

El-løbehjul er farlige og ikke grøn transport

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Og det er gratis at deltage

Øl til en 10'er og politikerbanko: KøbenhavnLIV inviterer til fredagsbar

Det sker

3-2-1 nedtællingen er for alvor begyndt til dette års kvindemesse

Byliv

Vedat laver telefoner og giver dem væk gratis: Ingen børn skal opleve det samme som jeg gjorde

BUTIKSLIV

De var ved at dreje nøglen om: Nu fejrer legendarisk tegneseriebutik rund fødselsdag med fest i to dage

S-politik?

Brugte kommunale medarbejdere til S-politik: Skarp kritik af overborgmesteren

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

debat

Kommunen er for kompliceret, når selv borgmesteren er forvirret

Kultur- og fritid

Fri for frispark: - Du skal være mere med- end modspiller, hvis du vil til debat om Østerbros kultur og fritid

København

Massivt fund af kræftfremkaldende stof vækker bekymring: Findes PFOS også i København?

Byens Bedste LIV

RUST ryster rustet af sig og genåbner med ny energi

DEBAT

I vores by skal ingen føle sig tvunget til ørepropper

Retssag

Læk om pensionssager fra Frederiksberg Kommune skal for Højesteret

Byliv

Kæmpe marked kommer til Sydhavnen: Interessen blæser os omkuld

Annonce