- Jeg er mildest talt rystet over dét, der foregår i trafikken på Frederiksberg og i København. Det virker nogle gange nærmest som om, færdselsloven er sat ud af kraft.
Sådan siger Johannes Laursen, der, efter at have boet 26 år i Hamborg, er flyttet hjem til Frederiksberg. Han bor på Godthåbsvænget og oplever ofte, at der trædes meget hårdt på speederen på Godthåbsvej og flere andre steder i byen. Han undrer sig kraftigt over, hvorfor Frederiksberg ikke har sat gang i flere af de tiltag, som han har oplevet fungere så godt i Hamborg.
- I Hamborg bliver der gjort en aktiv indsats for at bekæmpe problemet med, at folk kører for hurtigt. Der er opstillet 40 faste stærekasser, og desuden er der 14 ”mobile” fartmålere på vejene. Tilsammen blev der udskrevet fartbøder på over 22,5 millioner Euro i 2021, fortæller han.
Kameraet fanger dig
Et andet problem, han ser på Frederiksberg, er, at folk ikke respekterer det røde lys.
- Jeg oplever igen og igen, at der er trafikanter – både biler og cykler - der kører over for rødt lys. I Hamborg er der opsat kameraer på udvalgte trafiklys som ”blitzer” trafikanter, som kører over for rødt. Og i 2020 blev der udskrevet bøder for godt 1,6 millioner Euro for denne forseelse, siger Johannes Laursen.
Ifølge Vejdirektoratet er der på nuværende tidspunkt ingen stærekasser på Frederiksberg. De oplyser samtidig, at erfaringer viser, at stærekasser er et effektivt middel til at få bilister til at sænke hastigheden.
- Det vil dog kræve en nærmere undersøgelse af vejene på Frederiksberg, inden det kan konstateres, hvilke veje der egner sig til stærekasser, skriver Vejdirektoratet til FrederiksbergLIV.
Johannes Laursen, beboer på GodthåbsvængetI Hamborg bliver der gjort en aktiv indsats for at bekæmpe problemet med, at folk kører for hurtigt. Der er opstillet 40 faste stærekasser, og desuden er der 14 ”mobile” fartmålere på vejene.
De oplyser, at der tidligere har været meldt planer ud om at lave et testforsøg med de såkaldte rødkørselskameraer i et til to kryds i Aarhus, da de endnu ikke har nogen erfaringer med rødkørselskameraer og deres effekt.
Det er dog uklart, hvornår et eventuelt projekt vil kunne blive gennemført, og Vejdirektoratet er ikke orienteret om andre politiske planer vedrørende forsøg med rødkørselskameraer.
- Det er en politisk beslutning, om der skal opsættes flere stærekasser og/eller rødkørselskameraer i Danmark, og der er ikke taget beslutning om dette endnu. Dermed kan Vejdirektoratet desværre ikke på nuværende tidspunkt udvide antallet af stærekasser, skriver Vejdirektoratet til FrederiksbergLIV.
Andre regler i Tyskland
Borgmester på Frederiksberg, Michael Vindfeldt (S) mener, at stærekasser kan være en af vejene frem på Frederiksberg.
- Det er en god idé, og jeg tager løbende ønsket op med politiet, som bestemmer placeringen af stærekasser, siger han og tilføjer, at man dog skal være klar over, at lovgivningen er anderledes i Danmark end i Tyskland.
- I Danmark må kommunerne ikke opsætte kameraer, der kan bruges til bødeudskrivning eller sætte stærekasser op, fordi kommunerne ikke administrerer hverken færdselslov eller straffelov. Det gør politiet. Men som sagt drøfter forvaltningen og jeg løbende trafiksikkerhed med politiet, og det er min klare forventning, at politiet benytter de muligheder, der skal til for at sikre trafiksikkerheden. Hvis stærekasser kan hjælpe, er det ok med mig.
Michael Vindfeldt fortæller, at Frederiksberg Kommune løbende vurderer, om der kan være behov for fartdæmpende foranstaltninger. Det sker for eksempel i forbindelse med anlæggelse af skoleveje, trafikomlægninger, eller når borgere henvender sig og oplever særlige udfordringer.
- Jeg er glad for, at der snart kommer flere vejbump på Frederiksberg, næste gang blandt andet på Bernhards Bangs Allé. Vores trafikmålinger viser heldigvis, at langt de fleste opfører sig ordentligt, men også at der er enkelte personer i trafikken, som kører alt, alt for stærkt. Vi fortsætter derfor dialogen med politiet og arbejder med kampagner, der skal øge trafiksikkerheden, siger Michael Vindfeldt.