Annonce
Månedens Buket

Jonna kæmper for tryghed i Nordvest: Banderne er bange for hende

Jonna Nielsen modtager Månedens Buket for sin indsats med at skabe et trygt Nordvest. Foto: Dan Kreutzfeldt
Månedens Buket bliver i denne måned uddelt til en person, som har taget kampen op imod banderne, og kæmpet for at Nordvest skal være et trygt sted for alle.

Jonna Nielsen står i en lille kiosk på Frederiksborgvej presset ind i et hjørne af 20 bandemedlemmer, der truer hende på livet. Hun er ikke bange. Hun er vred.

- Da jeg flyttede til Nordvest for 23 år siden, så jeg deres mor køre rundt med dem i barnevogn. Nu truer de med at slagte mig og skære halsen over på mig. Den ene stod med en kniv i hånden. Det kan ikke være rigtigt. Banderne skal væk. Så begyndte jeg at råbe op, fortæller Jonna Nielsen.

Hun har gjort Nordvest mere tryg

Jonna Nielsen modtager denne 'Månedens Buket' af NordvestLIV for sit engagement i at gøre Nordvest et trygt sted at bo for alle.

Hun har til borgermøder om utryghed i Nordvest forsøgt at råbe Overborgmester Frank Jensen op. Hun mente, at han havde glemt sit ansvar for området. Hun gik ind i Områdefornyelsen for at sætte fokus på trygheden. I dag er banderne bange for Jonna Nielsen. Det har politiet fortalt hende.

Nu truer de med at slagte mig og skære halsen over på mig. Den ene stod med en kniv i hånden. Det kan ikke være rigtigt. Banderne skal væk. Så begyndte jeg at råbe op.

Jonna Nielsen

Da der endelig blev gjort noget ved banderne, og politiet kom på gaden, så mente Jonna Nielsen, at det gik for langsomt. Derfor tog hun sagen i egen hånd og oprettede blandt andet Facebookgruppen "Vi tager gaden tilbage - i NV", hvor gruppen især, da bandekrigen eskalerede, gik rundt i kvarteret og kontaktede politiet, hvis de så vold.

Annonce

Kampen mod utryghed

Jonna Nielsens kamp for tryghed i Nordvest og opgør mod banderne begyndte i den ejendom, hun bor i. Hun er formand for foreningen og er i kontakt med rigtig mange beboere og hørte om beboere, der var blevet overfaldet og mishandlet i deres egen trappeopgang af bander. Og om folk, der var blevet berøvet midt i et lyskryds ved højlys dag.

Jonna Nielsen flyttede til Nordvest for 23 år siden. Hun finder sig ikke i kriminalitet i sit område. Foto: Dan Kreutzfeldt

- Banderne overtog et forretnings-lokale i vores ejendom, som var en kiosk. Efter lang tid vælger ejerne at lukke lokalet ned. Jeg var med inde over processen, og ender med at blive truet på livet, fordi jeg havde lukket deres kiosk.

Annonce

Jonna mod 20 bandemedlemmer

Da Jonna er til fra-flytningssyn på kiosken, som var blevet overtaget af banderne, står der 20 mænd længere nede af gaden. De løber efter hende. Hun vil skynde sig over i Meny, hvor hun ved, der er en bagdør, hun kan snige sig ud af. Men det kan hun ikke nå, så hun må søge tilflugt i en anden kiosk længere nede af gaden. Her har de ikke en bagdør. Hun bliver presset op i hjørnet i den lille kiosk.

- Jeg bliver stjerne-tosset. De truer at med skære halsen over på mig. De kræver beskyttelsespenge. Jeg siger: I får får ikke en krone af mig. Hvis I mangler penge, så kan I gå ned i banken, som vi andre gør, siger Jonna Nielsen.

Midt i det hele ringer telefonen. Det er en fra hendes ejendom, der havde ringet til politiet. Lidt efter får kioskejerne smidt bandemedlemmerne ud af kiosken. Men Jonna må blive i kiosken i to timer, før hun bliver fulgt hjem.

Annonce

Hun tog kiosk-lokalet tilbage

I tiden efter blev Jonna Nielsen hjemme og turde ikke gå ud. Hun spekulerede over, hvor hun skulle flytte hen.

- Men jeg fandt ud af, at det sgu ikke er mig, der skal flytte. Det er dem, siger Jonna Nielsen.

Lokalet, hvor Jonna Nielsen blevet truet på livet, stod tomt i lang tid. Men så fik hun lov til at låne samme lokale til et halloween-arrangement og senere julestue med gløgg og varm kakao, siger Jonna Nielsen og fortsætter:

- Vi fyldte lokalet med positivitet, så er der ikke plads til at det negative.

Under julestuen kom to bandemedlemmer ind.

- Vi inviterede dem ind til gløgg og æbleskiver. Mange af deres småsøskende sad derinde. Jeg ville lære dem at flette julehjerter. Så skred de, siger Jonna Nielsen.

Jonna Nielsen er en ildsjæl her i Nordvest, der om nogen fortjener 'Månedens Buket'.

- Jeg er meget rørt og overrasket, siger Jonna Nielsen efter at have modtaget buketten.

Annonce
Bydel

Usædvanligt opråb: Kom og parkér jeres cykler her

København

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
KULTUR

Tine og Carsten genåbner ikonisk kulturperle: - Det ville jo være synd, hvis der kom en cykelhandler i stedet

Samfund

Skilt skrevet på dansk skaber forvirring blandt romaer på Lyngsies Plads

Danmark

Løvkvist til DF-årsmøde: Den weekend, Pia Kjærsgaard mistede sit parti

Sport

Chris Anker Sørensen er omkommet efter trafikulykke i Belgien

Danmark

14.028 klip i kørekortet på et halvt år: Alt for mange er optaget af mobiltelefonen i trafikken

byliv

Ny hæder til København: Kåret som verdens sikreste by

Byliv

Folkefest på alléen: Årets teaterflise er lagt

Byudvikling

Så er den gal igen: Søjler i skandalebyggeri lever ikke op til brandkrav

Debat

Send ungerne på plejehjem

Københavns fremtid

KøbenhavnLIV inviterer til live-debat 50 dage før kommunalvalget

Byliv

Ikoniske Café Rosenhaven lukkes efter hård kamp: Det gør ondt at sige farvel

Byudvikling

Det er nu eller aldrig: Halvdelen af Bispeengbuen skal rives ned

Annonce