Annonce
Byliv

Kø langt ned ad gaden: Nu kan du endelig få en ægte Berlin-döner

Der har været kø rundt om hjørnet nærmest siden åbningen for præcis en uge siden, fortæller Christian Kloster. Foto: René Mølskov
Christian længtes i årevis efter at få den ægte berlinske döner i København. Og efter devisen om, at man enten skal stoppe med at beklage sig eller gøre noget ved det, har han netop åbnet Berlin Döner.

Køen vokser pludseligt og hurtigt hele vejen rundt om hjørnet i krydset mellem Sundevedsgade og Enghavevej.

Her kan du nemlig - endelig - få dig en vaskeægte Berlin-döner.

- Mine kammerater og jeg, vi har i har årevis jamret over, at det ikke fandtes i København. Og når man har klynket længe nok, må man enten gøre noget ved det eller stoppe med at klynke, siger Christian Kloster, der er en af de to mænd bag det nye fastfood-tilbud.

Annonce

Når man har klynket længe nok, må man enten gøre noget ved det eller stoppe med at klynke.

Christian Kloster, indehaver af Berlin Döner

Han kender København og ikke mindst Vesterbro, hvor han bor, ind og ud. Han elsker at der findes et kæmpestort og fantastisk udbud af fastfood, men har i årevis manglet Berlin-döneren, som han første gang stiftede bekendtskab med, da han var au-pair i Tyskland som 18-årig.

Har altid manglet

- Der er et fantastisk udbud af fastfood i København, men der er alt for stort fokus på amerikansk og sydeuropæisk fastfood. Man glemmer, at mange rejser i Berlin og smager den her fantastiske fastfood-ret. Og det eksisterer simpelthen ikke, siger han.

Den berlinske döner har noget sammenligneligt med en burger eller shawarma; der er brød og kød og grøntsager. Men alligevel er den noget helt andet.

Christian Kloster har i årevis jamret over, at der ikke findes ægte Berlin-döner i København. Så han kvittede jobbet på Ekstra Bladet og åbnede Berlin Döner i Sundevedsgade. Foto: René Mølskov

- Og det findes simpelthen ikke på det gastronomiske kort i København. Derfor begyndte vi at researche og finde ud af, hvem der egentlig begyndte at lave det i 1970'erne. Hvem er deres efterkommere? Det er tyrkiske imigranter i 1970'erne, der begyndte at lave det, og nu er det så i 2. og 3. generation, der laver det, fortæller Christian Kloster og fortæller, at de derfor opsøgte dem i Berlin:

- Vi har været nede og finde efterkommerne og lave samarbejde og logistikkæde med dem, så vi får vores brød, kød og vores saucer direkte fra Berlin.

Annonce

Overvældende succes

At køen en uge efter åbningen stadig går rundt om hjørnet har været overvældende. Men ifølge indehaveren af Berlin Döner har de ikke stået alene med drømmen om den berlinske fastfood-ret.

Vi er simpelthen blevet lagt ned, og har nærmest ikke sovet i den uge, vi nu har haft åbent.

Christian Kloster, Berlin Döner

- Du har ikke kunne få en tysk berlin-döner. Men det kan du nu. Det kan vi jo også se, at folk i virkelig høj grad gerne vil have. Vi er simpelthen blevet lagt ned, og har nærmest ikke sovet i den uge, vi nu har haft åbent, siger han og fortsætter:

- Vi skal have alting til at spille og tilpasse kapaciteten, så der ikke er en lang og ubekvem kø for folk. Men jeg tror, vi har fundet en lille niche i det her kæmpestore københavnske fastfood-marked, hvor vi kan tage en lille fair share og hygge os med det.

Sammen med sin forretningspartner har Christian Kloster rejst rundt i Berlin og fundet de helt rigtige leverandører af både de rigtige saucer og det perfekt krydrede kød. Foto: René Mølskov

For den nyåbnede Berlin Döner var valget af Vesterbro nemt.

- Vesterbro har på mange måder nogle ligheder med Berlin. Der er en vis åbenhed til resten af verden og en nysgerrighed også gastronomisk. Vi synes, at hvis der findes en pendant til Berlin i København, så er det Vesterbro.

Annonce

Fra Ekstra Bladet til Berlin Döner

Hvis navnet Christian Kloster klinger bekendt, så skyldes det, at han i det sidste årti har været journalist på Ekstra Bladet. Han sagde selv op, og den eneste årsag er ifølge Kloster, at han var klar til et nyt kapitel.

- Jeg tror aldrig, jeg har skulle være journalist altid. Alting har sin tid og jeg har virkelig nydt de omkring 10 år, jeg har været journalist. Jeg var slet ikke udbrændt og følte stadig, jeg havde mange historier i mig. Men det var på tide at skifte for mig. Og så blev jeg ved med at have lyst til at spise en Berlin-Döner i København. Det har jeg jo savnet siden jeg som 18-årig var au-pair i Tyskland og smagte det første gang.

Annonce

Sådan laver de en Berlin-döner

Det er måske nok en fastfood-ret, men alligevel har Christian Kloster og hans kollega arbejdet hårdt på at skaffe de helt rigtige ingredienser.

- Du skal have en tysk-tyrkisk bager, der bager brødet i hånden. En tysk-tyrkisk slagter, der krydrer det rigtige kalvekød på den helt rigtige måde. Så skal du have en, der kan lave de tre helt rigtige döner-saucer. (krydderdressing, chilidressing og hvidløgsdressing. Og så skal du pakke det helt rigtigt med grøntsagerne.

Annonce
København

16-årig forbrændt efter ildspåsættelse af spritdispenser

Det sker

Prøv kræfter med klatring: Beta Boulders inviterer indenfor

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
HISTORISK

Hanne har studeret lokummer i København: - Du kan let se forskel på, om det er rige eller fattige, der har skidt

Søerne

Derfor bygger de en bro i Sortedams Sø

Historisk

Søen ved landsbyen: Københavnernes vandforsyning gennem 500 år

Månedens Buket

Hvis du kender typen, skal du ikke holde dig tilbage

23-årige Lotte skal forsvare, at hun bliver boende i provinsen: - Folk har nærmest ondt af mig, fordi jeg ikke bor i byen

Portræt

Pelle blev afhængig af heroin som 25-årig og bor nu i en lillebitte lejlighed i Nordvest: Drømmer om at køre sydpå

Oversvømmelser

Enormt underjordisk byggeri skal sikre byen mod oversvømmelse: Danmarks største tunnel kan rumme vand svarende til 15 gange Rundetårn

Trafik

Vil have bedre sammenhæng med sti-system: Drop ensretning for cykler

Alarm 112

Politiet leder efter spinkel mand med kort skæg efter knivstik

27-årig nordjyde skrev et 150 sider langt manifest og kaldte sine planer om et massemord for hævnens dag

Chok

Teglværket skal forlade Sydhavnen: Vi finder ikke sådan et sted igen

Byliv

Store byggeprojekter på vej ved havnefronten: Den største nyhed skal findes på Fisketorvets parkeringstag

Byggeri

Stort byggeprojekt nedlægger 62 parkeringspladser: - Det bliver et trafikalt kaos

Annonce