Annonce
Detailhandel

Købmand Max vil have forskellighed i sin butik: De fleste ansatte har jobcentret skaffet

Fra venstre Tobias Vibits, købmand Max Skov Hansen og Ingrid Hemmingsen foran Rema 1000 på Søndre Fasanvej. Foto: Hanne Bjørton
En plettet straffeattest, ledighed i årevis, fysisk eller psykisk handicap, en ikke-vestlig baggrund. Alt sammen kan være stopklodser for at finde en plads på arbejdsmarkedet. Men ikke i Max Skov Hansens Rema 1000.

Købmand Max Skov Hansen er god til at fokusere på menneskers ressourcer frem for at finde hårene i suppen.

Han ansætter gerne personer, der har været ude af jobmarkedet i årevis og har mistet selvtilliden efter bunkevis af afslag på jobansøgninger. Eller mennesker med fysiske og psykiske handicap. Eller tidligere kriminelle.

I sine 10 år som købmand i Rema 1000, først i Carlsberg Byen og de seneste fem år på Søndre Fasanvej, har han stort set aldrig slået en jobannonce op.

Annonce

- Jo, jeg har slået en elevannonce op, ellers bruger jeg altid jobcentret. Peter her er et rigtig godt eksempel, siger Max Skov Hansen og nikker over mod en smilende mand, der kommer ud i frokoststuen.

- Han har ikke været på arbejdsmarkedet i en del år, og først var han i praktik, så blev han ansat med løntilskud, og nu har han fået en ordinær ansættelse. Som du kan se, er Peter lidt mere gråhåret end jeg, og vi har mange aldersgrupper her, men faktisk vil jeg helst have nogen på over 50 år i kassen. Så ved de, hvad en aubergine og en courgette er, og at man kan bruge madlavningsfløde i gryderetter. Hvis man kun er 20 år, har man også en anden barriere for at spørge unge om ID, når de vil købe øl eller cigaretter, siger den 46-årige købmand.

Sparer tid

Hvorfor bruger du jobcentret, i stedet for at slå stillinger op selv?

- For det første laver jobcentret et kæmpearbejde med at screene og finde de rigtige match til min butik. De har jobkonsulenter, som jeg har samarbejdet med i mange år, og de ved hvilke typer personer jeg gerne vil have. Hvis jeg slår et job op, får jeg måske 1.000 ansøgninger, og lad os bare være ærlige, jeg ville kun nå at læse 20 af dem og sende ens afslag til resten. Så det er en måde at spare tid på, siger købmanden.


Faktisk vil jeg helst have nogen på over 50 år i kassen. Så ved de, hvad en aubergine og en courgette er, og at man kan bruge madlavningsfløde i gryderetter.

Max Skov Hansen, købmand


Men han har også en anden filosofi.

- Jeg vil gerne få de her mennesker hurtigt i gang, skabe noget selvtillid og tillid i dem og så enten ansætte dem her eller få dem videre til andre Rema-butikker. Det kræver et pædagogisk overskud, men jeg kan godt lide, at når man kører hjem fra arbejde om aftenen, så er det rart at sidde og tænke på, at man har givet nogle få minutter af sit liv på noget, der gør en forskel for et andet menneske, siger Max Skov Hansen.

Han bor selv i Holbæk, så der er en bid vej til at tænke gode tanker.

- Der er også nogle, der spørger, hvorfor jeg ikke bare har en butik i Holbæk. Men jeg kan bedst lide at drive en butik med de varer, man har i København. Friske grøntsager, glutenfri og økologiske varer. I Holbæk er det lidt mere formbrød, medisterpølse og Ekstra Bladet - det er en anden måde at drive butik på, fortæller han.

Mange af butikkens ansatte er fra Valby og Sydhavnen, men faktisk kommer en del fra andre kanter af Storkøbenhavn.

Annonce

Ens anden familie

33-årige Ingrid Hemmingsen fra Vesterbro har i fire år haft et flexjob i butikken, og hun står for kød, spotvarer og overvåger datoer på brød, kød, mælk og i salatkøleren og sørger for, at der er rent og pænt.

Hun har været igennem mange forløb og haft svært ved at finde en fast arbejdsplads.

- Det er rigtig rart at have noget at stå op til. Jeg møder nogle gange en time før min arbejdstid - jeg tager bare afsted, når jeg er klar. Det er også rart, at man ikke skal skifte rundt og hele tiden møde nye ansigter, siger Ingrid.

34-årige Tobias Vibits fra Kgs. Lyngby har en lille hjerneskade. Han havde job i et andet supermarked, men blev sagt op, og kom så i praktik i 2013 hos Max Skov Hansen.


Det er et meget specielt sted her. Sammenholdet er godt. Det er jo ens anden familie.

Tobias Vibits, ansat i Rema 1000


- Jeg stod på Enghave Station, og langs fængselsmuren var der et stort banner med Rema 1000 og en pil. Så tog jeg chancen og gik over i butikken og mødte Max. Han sagde: 'Jeg har ikke brug for en som dig lige nu, men du skal have chancen', husker Tobias.

I dag er han fastansat som flexjobber og fylder blandt andet frost op i butikken og er kontaktperson til renovationsfirmaet.

- Og ellers spørger jeg Max, Claus og Peter, hvad er dagens spiseseddel. Jeg kan godt lide, at der tages hensyn til mig som flexjobber. Det er et meget specielt sted her. Sammenholdet er godt. Det er jo ens anden familie. Jeg har lige haft en mormor, der døde, og en far, der skulle opereres, og hvis man åbner munden og fortæller, så kan man mærke medfølelsen, siger Tobias.

Det er vigtigt for Max Skov Hansen, at både ansatte og kunder har et tilhørsforhold til butikken.

- Vi arbejder ud fra Rema 1000's værdier, men det skal også være vores Rema, også medarbejdernes. Og jeg kan jo se kunder vælge den samme mand i kassen. Og de ser mig fylde grøntsager og vin op og siger 'Hej Max'. Jeg kan godt lide, at de kan lide os som mennesker. Vi skal være sådan en landmandsbutik i København, hvor vi skaber noget lokalt, siger han.

Annonce

Socialt ansvar

Max Skov Hansen anslår, at ud af butikkens 70 ansatte er 60-70 procent kommet via jobcentret.

Og det hilser Københavns Kommunes beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V) velkomment.

- Jeg synes, det vidner om et stort hjerte, at Max Skov Hansen og hans virksomhed ud over sine kommercielle prioriteter også udviser socialt ansvar. Her kan man kigge ud over sin virksomhed og sige, at her har vi så stort overskud kollegialt og professionelt, at vi har mulighed for at inkludere mennesker med udfordringer, i stedet for at slå jobbet op. Det er al ære værd, at man går den vej, siger borgmesteren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce