Annonce
KV21

Kampen om borgmesterposterne: Det gælder om at kunne tælle til syv

De fire spidskandidater i Københavns Kommune, Frank Jensen (S), Mia Nyegaard (R), Sisse Marie Welling (SF) og Ninna Hedeager Olsen (EL), ankommer til Københavns Rådhus på valgaftenen for fire år siden og har aftalt en konstituering. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
I københavnsk politik gælder det om at tælle til syv, når man skal sikre sig en borgmesterpost. Det er ofte lige så meget matematik som politik, der gør sig gældende, når posterne fordeles, efter vælgerne har talt.

Forestil dig at Mette Frederiksen var flankeret af en konservativ eller et medlem af Enhedslisten som sundhedsminister, da Danmark blev lukket ned 11. marts. En minister hun slet ikke selv havde udpeget.

Det ville være svært at forestille sig på Christiansborg, hvor en statsminister udpeger ministre fra et eller flere partier, som har valgt at gå sammen i en regering.

Sådan er det ikke på Københavns Rådhus. Her kan ethvert parti, som sikrer sig syv mandater sikre sig en af de syv borgmesterposter, uanset hvor enige eller uenige de er med kommunens overborgmester.

Annonce

Adskiller sig

På den måde adskiller København sammen med Århus, Odense og Aalborg fra de øvrige byer i Danmark, hvor et politisk flertal besætter borgmesterposten sammen med udvalgsformandsposterne.

Når stemmerne er talt op, er det ikke kun politik, som gør sig gældende, når partierne indgår konstituering. Det er i lige høj grad matematik.

København er dog den eneste by, hvor der er flere borgmestre, i de tre øvrige større byer hedder de politiske ledere af forvaltningerne rådmænd, og kun en er borgmester.

Der vælges 55 medlemmer af Borgerrepræsentationen, og når mindst 28 - det vil sige over halvdelen - har fundet sammen i en valggruppe, kan de udpege en overborgmester. Den titel har eksisteret siden 1938, og det er altid en socialdemokrat, som er blevet valgt til posten.

Partier som bliver valgt ind indgår i større eller mindre valggrupper, og alt efter hvor store de hver især er, kan partierne i valggrupperne efterhånden vælge hvilken post, de ønsker. Otte mandater giver ret til en borgmesterpost, og partierne i valggrupperne hjælper hinanden med overskydende mandater.

Annonce

Bondam og DF

Efter overborgmesterposten er det især teknik- og miljøborgmesterposten og titlen som børne- og ungdomsborgmester, der er i høj kurs. Her bliver man leder af tunge forvaltninger, men også poster hvor man risikerer at havne på øretævernes holdeplads.

Ved det seneste valg i 2017 blev Alternativet kritiseret i eget bagland for at vælge kultur- og fritidsområdet og ikke for eksempel socialborgmesterposten, da mange mente, at de her ville kunne gøre en forskel for socialt udsatte.

Som borgmester har man dog ingen vetoret i sit udvalg, og forvaltningen skal følge den politik, som vedtages, også selvom borgmesteren er uenig i den. Den politiske sammensætning i udvalgene svarer til, hvordan Borgerpræsentationen er sat sammen.

Når stemmerne er talt op, er det ikke kun politik, som gør sig gældende, når partierne indgår konstituering. Det er i lige høj grad matematik.

Ved kommunalvalget i 2009 fik den radikale Klaus Bondam posten som integrations- og beskæftigelsesborgmester efter at have konstitueret sig med blandt andet Dansk Folkeparti, som hans parti ellers havde lagt stærkt afstand til rent politisk.

Til gengæld kunne Dansk Folkeparti sikre sig en pæn del af de kommunale ben med bestyrelsesposter i diverse selskaber, for eksempel By & Havn og Metroselskabet. Udover borgmesterposterne er sådanne poster også i spil på valgaftenen. Derimod forpligtede partierne sig ikke noget som helst politisk samarbejde de efterfølgende fire år.

Annonce

12 dage undervejs

Processen omkring borgmesterposter kan udskydes fra valgnatten og mange dage ud i fremtiden. Efter Socialdemokratiets Frank Jensen havde snuppet overborgmesterposten, og Enhedslistens Morten Kabell valgte at blive teknik- og miljøborgmester ved valget i 2013, var Venstres Pia Allerslev tredjevælger, og der gik 12 dage efter valget, før hun besluttede sig for at blive børne- og ungdomsborgmester.

Det er nemlig først i december, at den kommende borgerrepræsentation med borgmestre bliver officielt konstitueret, inden de tiltræder 1. januar. Og først efter Pia Allerslev havde valgt sin post, kunne de næste fire i rækken pege på, hvilke poster som de ønskede.

Valget i 2017 var ganske udramatisk på valgnatten. Socialdemokratiet havde lavet en aftale med SF, de radikale og Enhedslisten, og den tilsuttede de øvrige partier sig, så ganske usædvanligt var alle partier en del af den samme konstituering.

Københavns styreform

Frem til 1998 havde Københavns Kommune magistratstyre, derefter fik kommunen en struktur, som minder mere om andre kommuner, men der er fortsat elementer, hvor hovedstaden (sammen med de øvrige største byer) adskiller sig. Styreformen hedder 'mellemformstyre med delt administrativ ledelse'. Spillet om borgmesterposterne er en udløber af det.

Delt administrativ ledelse betyder, at overborgmesteren og borgmestrene deler ansvaret for ledelsen af kommunen, idet de hver især har den øverste ledelse af den forvaltning, der administrerer deres respektive opgaveområder.

Annonce
Kaos

Københavnere må lede i timevis: Hvorfor er der ikke parkeringspladser til alle med en p-licens?

Det sker

Forkæl dine smagsløg: Kig forbi Østerlandsk Thehus på fredag

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Hunde angriber elever: Fem på hospitalet

Sure smileys

Spisested holdt sur smiley skjult: - Jeg føler mig hårdt behandlet

corona

Det skal være nemmere at få et stik: To nye vaccinecentre åbner

BYLIV

Tjek de nyeste fødevaretrends - og vær med til at påvirke dem

Kommission vil have Forsvaret til at se på slettede sms'er

sexisme og sexchikane

Anonyme opråb: Så mange har henvendt sig med sexisme og seksuelle krænkelser i kommunen

Sundhed

Nyt vaccinationscenter på Frederiksberg: Nu tages en kulturinstitution i brug

Det sker

Øl i store mængder: Kig forbi til en smagsprøve eller to

byens bedste liv

Vidste du det? Kæmpe juletræ med lys og pynt hænges på hovedet

For abonnenter

Truer Omikron årets julerejser? - Lige nu er reaktionen lidt panikagtig

112

Dramatik på populært museum: 400 gæster evakueret efter mistanke om brand

Juletid

Juletræssalget på Halmtorvet sikrer jobs til byens udsatte: - Det er hyggeligt og gør hverdagen nemmere

Alarm 112

Fysioterapeut voldtog tre kvinder i sin lejlighed i København

Annonce