Annonce
Samfund

Karin er frivillig på afdeling, hvor patienter er uhelbredeligt syge: Det er bevægende

Karin Gooseman er frivillig på Palliativ Afdeling på Bispebjerg Hospital, hvor Mette von Rosen er afdelingssygeplejerske. Afdelingen har hårdt brug for frivillige. Foto: Simon Schmidt
Palliativ Afdeling på Bispebjerg Hospital modtager patienter med uhelbredelige og livstruende sygdomme. De frivillige betyder meget for afdelingen. Men korpset af frivillige er blevet ganske lille, og de har hårdt brug for at rekruttere flere.

Karin Gooseman er pensioneret fysioterapeut. Siden 2006 har hun været frivillig på Palliativ Afdeling på Bispebjerg Hospital.

Palliativ Afdeling har til opgave, at lindre de fysiske og psykiske, sociale og eksistentielle symptomer, der kan opstå hos patienterne. Afdelingen modtager patienter med uhelbredelig, livstruende sygdom, i det terminale forløb.

Karin Gooseman viser rundt på afdelingen. Væggene har en varm gul farve. Hun træder ind på en af stuerne, hvor en ældre dame ligger og sover. Hun vil ikke forstyrre, og træder forsigtigt ud igen.

Annonce

Karin Gooseman fortæller om sit arbejde som frivillig på Palliativ Afdeling.

- Det er bevægende. Patienterne er meget syge. Og det er hårdt for dem og deres pårørende. Vi er der kun i en lille bitte del af patientens liv. Vi kan lette en lille smule ved at snakke om noget, der interesser dem. Selvom vi kun er med til en lille del, så er det også stort og vigtigt, siger Karin Gooseman.

Lytte frem for at tale

Karin Gooseman fortæller, at man som frivillig skal være der for patienterne og de pårørende som almindeligt menneske. Det skal være på deres præmisser. Hun fortæller om fire sætninger, hun har skrevet bag øret i forhold til hendes rolle på afdelingen. Man skal:

Lytte frem for at tale

spørge frem for at svare

være til stede frem for at lede efter løsninger

hjælpe med at sprede hygge og drage almen omsorg

- Vi har en navneliste på folk. Vi ved ikke mere end hvad folk selv fortæller. Jeg går ind på stuerne og mærker stemningen. Nogle gang ordner jeg praktiske ting. Såsom at købe cigaretter. Vi har en indendørs rygestue. Andre gange prøver jeg mærke efter, om de vil snakke. Hvis de ikke har lyst, så går jeg bare igen, Karin Gooseman.

Desværre er korpset af frivillige blevet ganske lille, og vi har hårdt brug for at rekruttere flere

Mette von Rosen

Der er otte frivillige på Palliativ Afdeling. Karin Gooseman fortæller, at der også er et fællesskab mellem de frivillige.

- Vi mødes nogle gange, hvor vi kan dele de bevægende oplevelser, vi hver især har haft, siger Karin Gooseman.

Annonce

Frivillige er vigtige for afdelingen

Mette von Rosen er afdelingssygeplejerske. Hun fortæller om vigtigheden af de frivilliges arbejde.

- De frivilliges betydning blev tydelig under corona-krisen. Fraværet af frivillige viste, hvor vigtigt det er, at de frivillige kommer og gør det, som vi som personale gerne vil, men ikke har mulighed for, siger Mette von Rosen.

Mette von Rosen og hendes kollegaer har selvsagt meget fokus på den lindrende behandling. Her kan de frivillige være et frikvarter fra at være syg.

- En af de ting, der virkelig bringer stor glæde er vores korps af frivillige, der bidrager med blomster, klaverspil, kagebagning, samtale og meget mere. Desværre er korpset af frivillige blevet ganske lille, og vi har hårdt brug for at rekruttere flere, siger Mette von Rosen.

Palliativ Afdeling på Bispebjerg Hospital har en ordning, hvor frivillige udfører sociale og aktivitets-betingede opgaver til opmuntring for patienterne. Foto: Simon Schmidt

Hun opfordrer derfor folk til at tage kontakt, hvis man kunne have interesse i at blive frivillig på Palliativ Afdeling på Bispebjerg Hospital.

- Vi modtager patienter med uhelbredelig, livstruende sygdom, i det terminale forløb. Man skal være bevidst om, at det er en den sidste del af livet. Mange er kede af. Ser syge ud. Samtidig, så er lindring forbundet med meget livskvalitet og glæde. Stunder, hvor man får folk til at smile, siger Mette von Rosen.

Hvis man kontakter afdelingen kommer man til en samtale. Bliver man enige om et fremtidigt samarbejde, vil man følge nogle frivillige nogle gange, til man er klar til selvstændigt at komme på afdelingen.

Annonce
Debat

Tillykke til Noma og Geranium – men lad os også hylde det lokale shawarma-sted

Det sker

Julen nærmer sig, og Nørrebro Bryghus inviterer: Skillemadinkadu ikke med?

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Offentlige midler

Nye beskyldninger: Borgmester brugte kommunens medarbejdere til at reklamere for sit parti

LOTTERI

Lynetteholm: Borgere bliver udtrukket via Danmarks Statistik

ny statue?

Kunster bag kontroversielt forslag om statue med nøgen, gravid ved kirke: Jeg føler, tiden er moden

Gik helt galt

17-årig satte cykel til salg: Kort tid efter bankede politiet på hans dør

Byens Bedste LIV

Michelin-restaurant gentager kæmpe succes: Langer særlige sandwiches ud gennem kældervinduet

København

Cecilie havde tømmermænd: Efterlyste redningsmand på Facebook

Miljø

Længe ventet grønt initiativ: Nu er der strøm på Oslobåden

skattestigninger?

Næsten hver anden borger på Frederiksberg: Skatten skal holdes i ro

PREMIERE

Tivoli Varietéen i Glassalen vender tilbage: Ingen forestillinger bliver ens

Trafik

SF vil lukke 100 gader for gennemkørende trafik

hjemløshed

Hjemløse skal i egen bolig i stedet for på herberger: Socialdemokratiet i København hilser dagens udspil fra regeringen om hjemløshed velkommen

112

Parkeringsfrustrationer når nye højder: Ødelægger flere biler på Helsingborggade

Alarm 112

Person er blevet stukket med kniv til fest

Annonce