Annonce
BYLIV

Klar til den totale makeover af Øresundskollegiet

Fejring i forbindelse med underskrivning på entreprisekontrakter. Foto: FA09.
Det er en gammel 1970'er-klassiker, der bliver udsat for en totalrenovering. Øresundskollegiet skal bæres ind i fremtiden ved at skabe bæredygtige omgivelser til gavn for beboernes økonomi, fællesskab og trivsel.

Inden længe begynder en omfattende totalrenovering af Øresundskollegiet. Renoveringen bringer 70er-byggeriet ind i fremtiden ved at skabe bæredygtige omgivelser til gavn for beboernes økonomi, fællesskab og trivsel. Til stor glæde for kollegiet og FA09 har Københavns Kommune netop godkendt projektets skema B og renoveringen kan gå i gang.

Siden 1974 har Øresundskollegiets 12 ikoniske betonblokke huset tusindvis af studerende. Med plads til mere end 1500 beboere er kollegiet ikke bare Danmarks største, men Nordens største kollegie.

Kollegiet har tidligere gennemgået mindre renoveringer, men denne gang er der behov for en omfattende forbedring af bygningerne, så kollegiet bliver langt mere bæredygtigt og tidssvarende.

Annonce

Bæredygtige løsninger

Både lejligheder og fællesarealer skal opgraderes og gøres mere attraktive for beboerne, og bygningerne skal fremtidssikres til de kommende generationer. Den miljø- og klimamæssige indsats indebærer udskiftning til nye og miljørigtige vinduer, toiletter og vandinstallationer.

I renoveringen er der er også indtænkt socialt bæredygtige løsninger, som understøtter beboernes fællesskab og trivsel. Her handler det bl.a. om at synliggøre det sociale liv på kollegiet og skabe rum, hvor fællesskaberne kan vokse.

Den økonomiske bæredygtighed har været et bærende element i processen, fortæller kollegiechef Charlotte Simonsen:

- Alle beslutninger i renoveringsprojektet er truffet med det udgangspunkt, at vi skal passe på kollegiets økonomi og beboernes penge. Det handler om, at vi skal sikre, at kollegiet også i fremtiden er et økonomisk attraktivt sted at bo for de studerende.

Ud over at huslejen kan holdes på et rimeligt niveau, vil beboerne spare penge på vand- og varmeudgifter med de nye, miljørigtige vandinstallationer og vinduer.

Annonce

Nye glaspartier

Som noget nyt etableres store glaspartier ved kollegiets fælleskøkkener, så man kan kigge ind ude fra gangarealet.

Beboerrådsformand Niels Kristian Bjerg forklarer, at de nye glaspartier vil få betydning for fællesskaberne på kollegiet:

- Der er et helt unikt, socialt liv i et kollegiekøkken, som man nok kun forstår, hvis man har oplevet det. Det er noget, vi ønsker, at alle vores beboere skal have muligheden for at være en del af. De nye glaspartier kommer til at synliggøre fællesskabet, så endnu flere får lyst til at være med.

På samme måde forsøger man at bringe beboerne tættere på hinanden ved at indrette lejlighederne med indbyggede bænke ved vinduerne. De skal indbyde til, at man opholder sig i vinduet, hvor man se de andre beboere – både i andre lejligheder og på kollegiets udearealer.

Øresundskollegiet nye, grønne tagterrasse. Illustration: SLA Landskabsarkitekt.
Øresundskollegiet i dag. Foto: FA09.
Annonce

Ny tagrerassse

På tagterrassen skabes rum for sociale og faglige aktiviteter, som skal fungere som en vej ind i fællesskabet for alle nye beboere – og særligt for de socialt udsatte unge, som her får muligheden for at indgå i et socialt netværk af unge under uddannelse.

Renoveringen af tagterrassen er et selvstændigt projekt, som føres ud i livet i samarbejde med tegnestuen Arki_Lab og landskabsarkitekterne SLA. Den nye tagterrasse forventes at stå færdig denne sommer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
København

Genlæs livebloggen: Danmark taber 1-2 efter formidabel præstation  

Byliv

Ingen sankthans i Frederiksberg Have

Annonce