Annonce
Lokalhistorie

Kludder i husnumrene: Rolighedsvej adskiller sig fra alle hovedstadens øvrige veje

Som den eneste vej i hovedstaden optræder de lige husnumre i venstre side af Rolighedsvej og de ulige i højre side, hvis du vel at mærke har Kongens Nytorv i ryggen. Foto: Bo Børresen
Reglen om at husnumrene i København og på Frederiksberg altid går ud fra Kongens Nytorv, så de lige numre er i højre side, og de ulige er i venstre, gælder i hovedstaden - lige med undtagelse af Rolighedsvej.

Kongens Nytorv-reglen. Måske kender du den. Måske gør du ikke.

Reglen er for vidt ganske enkel: Hvis du står på en vej/gade i København eller på Frederiksberg og er i tvivl om, på hvilken side af vejen, de lige husnumre er, og hvor de ulige numre er, så skal du forestille dig, at du har Kongens Nytorv i ryggen. Herefter kan du altid regne med, at de ulige husnumre er på venstre side af vejen, og de lige numre er på højre side af vejen.

Det vil sige: næsten altid. For der er én undtagelse, der bekræfter reglen. Undtagelsen hedder Rolighedsvej. På den ellers så nydelige og ordentlige vej midt mellem Godthåbsvej og Rosenørns Allé hersker uordenen, når det kommer til husnumre.

Annonce
Rolighedsvej fik sit navn i 1852 - seks år inden Frederiksberg Kommune blev grundlagt. Foto: Bo Børresen

Som den eneste vej i hovedstaden optræder de lige husnumre i venstre side af vejen og de ulige i højre side, hvis du vel at mærke forestiller dig at have Kongens Nytorv i ryggen. Sådan er det ikke på Godthåbsvej. Sådan er det ikke på Rosenørns Allé. Sådan er det ikke nogen andre steder i hovedstaden.

Hvad forklaringen på denne uorden er, det er det endnu ikke lykkedes at finde ud af. I vores søgen efter svaret, har vi haft god hjælp fra Frederiksberg Stadsarkiv. Men stedets ellers dygtige arkivarer har måttet melde pas. Forklaringen blæser i vinden.

Kongelig befaling

I stedet for en forklaring på nummer-uordenen på Rolighedsvej, som i øvrigt fik sit navn i 1852 efter stedets prægtige ejendom 'Villa Rolighed', der blev opført i 1770, kommer her historien om husnumrenes historie i hovedstaden, og om at manden bag Kongens Nytorv-reglen. En mand som sidenhen blev landskendt for lægge navn til en vejviser.

Husnumre dukkede første gang op efter en kongelig befaling i 1771. I befalingen fra Kong Christian VII hed det:

"Hver gård og hus her i staden skal være nummereret, thi det er kongens vilje, at ejerne skal lade stedets matrikelnummer med oliefarve male uden på bygningen på sådan et sted, hvor det kendelig kan være at se."

Der hersker uorden i husnumrene på den ellers så ordentlige Rolighedsvej. Foto: Bo Børresen

Eftersom Kong Christian VII led af kraftig skizofreni og reelt set ikke var i stand til at regere landet, så antages det, at kongens praktisk anlagte livlæge, Johann Friedrich Struensee, spillede en væsentlig rolle i bestræbelserne på at skabe overblik over hovedstadens mange huse.

Storbyer som London og Paris havde allerede husnumre, så det skulle København naturligvis også have.

Annonce

Krak havde løsningen

Det gik imidlertid temmelig trægt med at få numre på de københavnske huse. Der manglede en simpel og logisk regel man kunne anvende, når de enkelte huse skulle nummereres.

Løsningen kom først i 1859. Manden bag den revolutionerende løsning var kaptajn og stadskonduktør Thorvald Krak - selv samme mand som i 1862 grundlagde forlagsvirksomheden 'Kraks' og fra 1902 udgav 'Københavns Vejviser'.

Kongens Nytorv betragtes som udgangspunktet, således at gader herfra har lige numre på højre side, og at nummereringen i alle gader.

Retningslinjer vedtaget af Borgerrepræsentation i 1859

I 1859 vedtog Borgerrepræsentationen i København følgende enkle retningslinjer bygget på Kraks idé:

"I enhver gade gives de lige numre på den ene side og de ulige på den anden. Kongens Nytorv betragtes som udgangspunktet, således at gader herfra har lige numre på højre side, og at nummereringen i alle gader, som udgår fra en hovedgade, begynder nærmest denne. I tvivlstilfælde anføres de lige numre på den side af gaden, der vender mod nord og øst."

Endelig var der kommet nogle retningslinjer, der var til at forholde sig til, og i den officielle bekendtgørelse tilføjede Københavns Kommune tilmed, at påmalingen af husnumre ville blive foretaget på kommunens regning.

Annonce

Tog reglen til sig

Frederiksberg blev grundlagt som selvstændig kommune i 1858 - altså året før at København Kommune udsendte Thorvald Kraks revolutionerende retningslinjer om husnumre.

Det til trods tyder noget på, at Frederiksberg Kommune fra start af valgte at følge de selvsamme retningslinjer. I hvert fald hersker Kongens Nytorv-reglen den dag i dag på hele Frederiksberg - altså lige med undtagelse af Rolighedsvej.

Kongens Nytorv-reglen hersker på hele Frederiksberg - lige med undtagelse af Rolighedsvej. Foto: Bo Børresen
Annonce
Alarm 112

25-årig fanget som del af stort netværk: Falske betjente franarrede folk 6,2 millioner kroner

Annonce
Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
København

Brandvæsnet kæmpede mod brand på Tranevej

København

Vi har mistet en ægte københavnerdreng: Sidney Lee død kun 43 år gammel

Alarm 112

28-årig anholdt og sigtet for drabsforsøg i København

112

Fire millioner kroner muret inde i kældervæg på Frederiksberg: Tre mænd dømt for omfattende kokainhandel

Nogle shopper Bitcoins til spotpris, mens andre ser starten på enden: Derfor er der kaos i kryptoverdenen

lommetyveri

Drenge på tyvetogt: Snød mor til to - og forsøgte at stjæle fra 92-årig

112

Efter vold på Amager-hotel: 28-årig er nu død

Ungeliv

- Til sidst blev vi truet med voldtægt og kniv: Teenagepige fortæller om det utrygge natteliv

UNDERVERDEN

Dar Salim flytter ind i hårdkogt miljø med udsigt fra skrantende højhus

Tre grunde til at Erdogan spærrer vejen til Nato for Sverige og Finland

Lagt i håndjern

Venner ville bare spille fodbold: Men så stormede civilbetjente ud af bilerne og smed dem i håndjern

København

Demokrati eller Distortion: Københavns Kommune aflyser Distortion på Rådhuspladsen og flytter folkefesten væk fra valgsted

Alarm 112

Mand i kritisk tilstand efter togpåkørsel ved Dybbølsbro Station

Annonce