Annonce
Byudvikling

Frederiksberg vil smide lejer ud efter omstridt svømmehals-renovering: 'Det hele er forkert'

Merete Hansen er blevet smidt ud af sit lejede lokale i Frederiksberg Svømmehal. Foto: Olivia Loftlund
- Jeg synes, andre skal vide, hvor dårligt kommunen opfører sig over for sine borgere, siger fodterapeut, der er blevet smidt ud af sine lokaler i Frederiksberg Svømmehal. Sagen er nu spidset så meget til, at det er endt i en stævning.

- Det har været et forfærdeligt forløb. Jeg har haft en følelse af ikke at kunne være i min krop, fordi det rammer min retfærdighedssans.

Merete Hansen er tydeligt indigneret. De sidste 10 år har hun drevet en klinik for fodterapi i Frederiksberg Svømmehal. Men nu er det måske slut. Ikke fordi hun selv ønsker det. Men fordi Frederiksberg Kommune har smidt hende ud. Sagen er nu så tilspidset, at Frederiksberg Kommune har stævnet Merete Hansen for at få hende ud.

Men Merete Hansen har en tidsubegrænset lejekontrakt, og derfor mener hun og hendes advokat, at kommunens opsigelse ifølge Lejelovens bestemmelser er ugyldig.

Annonce

- Min lejekontrakt er tidsbegrænset, og den kan kun opsiges, hvis kommunen selv skal bruge lokalet, eller hvis bygningen bliver revet ned. Men det skal være veldokumenteret, hvorfor de skal bruge mit lokale. Men det vil de ikke dokumentere, siger hun og fortsætter:

- Var det foregået på en ordentlig måde, havde jeg ikke haft problemer med at blive opsagt. Jeg kan jo sagtens forstå, at de vil have nogle højere lejeindtægter ind, men det er alt det skjulte og alle de usandheder, de har smidt rundt med sig, som gør, at jeg står på min ret.

Skal flytte midlertidigt

Men for at forstå sagens rette sammenhæng skruer vi først lige tiden et år tilbage. Til forsommeren 2020. Her får Merete Hansen - ligesom svømmehallens andre lejere - at vide, at de skal fraflytte deres lokaler, fordi svømmehallen skal renoveres.

- På et møde fortæller kommunen, at jeg skal flytte midlertidig, og at jeg kan vende tilbage, lige så snart renoveringen er overstået, siger Merete Hansen.


I forhold til fodterapeut-lejemålet er der tale om en verserende retssag. Derfor kan jeg ikke kommentere den i pressen på nuværende tidspunkt.

Nikolaj Bøgh, formand for kultur- og fritidsudvalget


Ombygningen af svømmehallen var planlagt til at vare til maj i år og var budgetteret til at koste 70 millioner kroner. Det beløb og den tidshorisont er dog skredet betragteligt. Regningen forventes nu at løbe op i 100 millioner kroner, mens svømmehallen først forventes klar til genåbning i maj 2022.

- Min søster og jeg fik en vippedukke da vi var små. Den er rund i bunden, så lige meget, hvor mange dask vi gav den, blev den ved med at rejse sig og spille videre. Og den bliver ved med at vende tilbage til mig, for det er nok lidt sådan jeg har det. Uanset hvor mange gange kommunen smækker mig en, så rejser jeg mig, siger Merete Hansen. Foto: Olivia Loftlund

Mens renoveringen står på, er Merete Hansen flyttet ind hos en kollega. Undervejs i forløbet forsøger Frederiksberg Kommune flere gange at sætte et møde op med Merete Hansen.

- Jeg tænker med det samme, at de vil prøve at få mig ud.

Annonce

Ved at falde ned af stolen

Og ganske rigtig. Efter et møde den 29. september tikker der i Merete Hansens e-boks en orientering ind om, at hun er opsagt.

Men Merete Hansen mener slet ikke, at kommunen har ret til at opsige hende. Og her bliver det lidt teknisk.

- Jeg er ved at falde ned af stolen. De påstår, at jeg har et etablissementslejemål, selvom der står erhvervskontrakt i min kontrakt. Så mener de også, at jeg kun laver wellness-behandlinger - og at jeg kun lever af svømmehallens kunder. Det er de eneste, der besøger mig, påstår de. Det hele er forkert.

Distinktionen mellem et etablissementslejemål og et erhvervslejemål er helt central.

Etablissementslejemål er typisk lokaler til restauration, butikker, kiosker eller noget tilsvarende på banegårde, i teatre eller i forlystelsesparker, hvor man antager, at forretningen primært bliver besøgt af det publikum, der benytter de nævnte steder i forvejen.

Annonce

Har ikke ydernummer

Men mens Merete Hansen altså mener, at kunderne i hendes fodklinik ikke primært kommer, fordi de er kunder i svømmehallen, har Frederiksberg Kommune en anden udlægning.

Frederiksberg Kommune mener, at de har ret til at opsige Merete Hansen, fordi fodklinikken står i 'direkte tilknytning til svømmehallen'.

Kommunens påstand er, at Merete Hansen primært tilbyder behandling af 'wellnessformål' og ikke decideret fodbehandling, blandt andet fordi hun ikke har et såkaldt ydernummer, der gør, at man kan blive henvist til hendes klinik fra sin læge.

Derfor argumenterer de for, at:

- Wellness-ydelser har en naturlig sammenhæng med svømmehallen, at klinikken ikke har en intensiv annoncering rettet mod andre end svømmehallens kunder - og at klinikken ikke kan holde åbent uafhængigt af svømmehallen, som kommunen skriver i sin stævning af Merete Hansen.

Annonce

Vil ikke stille op

Og det mener Frederiksberg Kommune alt sammen betyder, at fodklinikken og svømmehallen hænger uløseligt sammen, og at de derfor frit kan opsige Merete Hansen.

FrederiksbergLIV har forsøgt at få et interview med Frederiksberg Kommune for at få dem til at forholde sig til kritikken fra Merete Hansen, men de afviser at stille op til interview.

- I forhold til fodterapeut-lejemålet er der tale om en verserende retssag. Derfor kan jeg ikke kommentere den i pressen på nuværende tidspunkt, skriver Nikolaj Bøgh (K), formand for kultur- og fritidsudvalget, i en mail.


Jeg synes kommunen har en arrogance overfor min klinik og for mig som borger, der er så respektløs, og det er min største drivkraft for at få det her ud

Merete Hansen, fodterapeut


Men det er ikke kun Merete Hansen, der er uenige i Frederiksberg Kommunes tolkning. Også brancheforeningen Danske Fodterapeuter mener, at Merete Hansen er i sin gode ret til at blive i lokalerne.

- Om det rent faktisk skulle forholde sig således, at hovedparten af patienterne hos Merete Hansen også er gæster i svømmehallen, kan jeg af gode grunde ikke vurdere, men det er ligegyldigt. Et sammenfald i placeringen er ikke i sig selv nok til at gøre lejemålet til et etablissementslejemål. Ligger en klinik på en første sal oven på et supermarked, bliver klinikken ikke til et etablissementslejemål, selv om mange af patienterne skulle vælge også at handle i supermarkedet. Etablissementslejemål skal være en servicefunktion lige som et cafeteria på en banegård, siger Jesper Farbøl, juridisk konsulent hos Danske Fodterapeuter.

Annonce

Kunne vende tilbage

Merete Hansens advokat Steen Klein mener heller ikke, at Frederiksberg Kommune har ret til at opsige lejemålet uden videre. Netop fordi det er tidsubegrænset.

- Det følger af erhvervslejelovens bestemmelse, at det er et tidsubegrænset lejemål. Derfor mener jeg ikke, det kan opsiges uden tungtvejende grunde, og dem har de ikke leveret. Og man kan i særdeleshed ikke opsiges, efter man har indgået en aftale i 2020 om, at der kun skal ske midlertidig fraflytning, og at man kan komme tilbage, når en renovering er gennemført, siger han.

Frederiksberg Kommune har over for Merete Hansen forklaret, at hendes lokaler i fremtiden skal bruges af deres administration.

- Jeg føler, at de ikke har undersøgt tingene ordentligt, og jeg bare er en omgang venstrehåndsarbejde for dem. Det drejer sig om et lokale på 38 kvadratmeter, siger hun.

Annonce

Er blevet prestige-projekt

Steen Klein er også uforstående over for Frederiksberg Kommunes adfærd.

- Projektet med svømmehallen er gået fra at være et rent renoveringsprojekt til at være et decideret prestige-projekt. Der mener jeg helt ærligt. Derfor synes jeg også godt, man kan tale om magtfordrejning, når den store fisk opfører sig så aggressivt over for den lille, som vi har set i den her sag.

Merete Hansen skulle ifølge Frederiksberg Kommune have flyttet fra lokalerne i januar i år. Men før sagen har været for boligretten har hun afvist at flytte sine ting. For hende er det også blevet en principiel diskussion.

- Jeg tænker ikke så meget over det økonomiske og det personlige tab i det her, for jeg skal nok klare mig, men jeg synes kommunen har en arrogance overfor min klinik og for mig som borger, der er så respektløs, og det er min største drivkraft for at få det her ud. Jeg synes, andre skal vide, hvor dårligt kommunen opfører sig over for sine borgere, slutter hun.

Der er endnu ikke sat en præcis dato for, hvornår sagen skal for retten.

Annonce
Debat

Tillykke til Noma og Geranium – men lad os også hylde det lokale shawarma-sted

Det sker

Julen nærmer sig, og Nørrebro Bryghus inviterer: Skillemadinkadu ikke med?

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Offentlige midler

Nye beskyldninger: Borgmester brugte kommunens medarbejdere til at reklamere for sit parti

Knæk cancer

11-årige Isabella: "Vi har Vanløses største valnøddetræ, så selvfølgelig er det valnødder der skal knækkes"

LOTTERI

Lynetteholm: Borgere bliver udtrukket via Danmarks Statistik

ny statue?

Kunster bag kontroversielt forslag om statue med nøgen, gravid ved kirke: Jeg føler, tiden er moden

Gik helt galt

17-årig satte cykel til salg: Kort tid efter bankede politiet på hans dør

Byens Bedste LIV

Michelin-restaurant gentager kæmpe succes: Langer særlige sandwiches ud gennem kældervinduet

København

Cecilie havde tømmermænd: Efterlyste redningsmand på Facebook

skattestigninger?

Næsten hver anden borger på Frederiksberg: Skatten skal holdes i ro

Miljø

Længe ventet grønt initiativ: Nu er der strøm på Oslobåden

PREMIERE

Tivoli Varietéen i Glassalen vender tilbage: Ingen forestillinger bliver ens

Trafik

SF vil lukke 100 gader for gennemkørende trafik

hjemløshed

Hjemløse skal i egen bolig i stedet for på herberger: Socialdemokratiet i København hilser dagens udspil fra regeringen om hjemløshed velkommen

112

Parkeringsfrustrationer når nye højder: Ødelægger flere biler på Helsingborggade

Annonce