Annonce
Miljø

Kommunen fastholder: Egernskoven skal ned på en tredjedel

Egern, Egernskoven i Fælledparken, kommunen har taget fodersteder ned
Borgere satte i fjor fodersteder og faunastier op i et område i Fælledparken, som de betegner som Egernskoven. Københavns Kommunes teknik- og miljøforvaltning har stadfæstet, at det må være på en tredjedel af arealet. Nu bliver det taget op politisk.

Københavns Kommunes teknik- og miljøforvaltning har i en afgørelse fastslået, at den såkaldte 'egernskov' i Fælledparken må få lov til at blive på cirka et tredjedel af det areal, som opstod i fjor.

Her satte borgere fodersteder op til insekter, fugle og egern og etablerede faunastier for egern med store grene mellem træerne, så de kunne vandre fra træ til træ på god afstand af løse hunde. Et sted som tiltrak mennesker, både børn og voksne, der kunne komme tættere på dyrelivet mellem træerne.

Det blev etableret uden kommunal tilladelse, men kommunen greb heller ikke ind, før en borger klagede over det. Derefter blev det meddelt, at det skulle tages ned, og en tredjedel af det blev fjernet i første omgang.

Annonce

Tilstrækkeligt med føde

Frontperson for Egernskoven, Tom Lisborg, sendte derefter i januar en ansøgning, hvorefter kommunen gav ham et delvist tilsagn om, at Egernskoven kan være på en tredjedel af arealet.


Både planter og dyreliv har nemlig brug for plads og ro uden at blive forstyrret af mennesker overalt. Derfor bør vi også undlade at fodre dyr og fugle

Henriette Lund Vonsbæk


Det klagede han over, men kommunen har fastholdt sin afgørelse.

- Fælledparken har hvert år næsten 11 millioner besøgende. Hvis vi skal sikre biodiversiteten i en park med så mange besøgende, er vi nødt til at opfordre til, at de besøgende bliver på stier og plæner. Både planter og dyreliv har nemlig brug for plads og ro uden at blive forstyrret af mennesker overalt. Derfor bør vi også undlade at fodre dyr og fugle, når der er tilstrækkeligt med fødekilder, som tilfældet er i Fælledparken, udtaler Henriette Lunn Vonsbæk, parkforvalter i Fælledparken, i en skriftlig kommentar.

Alligevel ser kommunen en vis værdi i projektet, som kan være på en tredjedel af pladsen fremover.

- Af respekt for projektets evne til at skabe interesse for natur og dyreliv vælger vi alligevel at give en delvis tilladelse til, at Tom Lisborg kan bevare sine kasser og grene i det område, der ligger for enden af broen over Fælledparksøen, udtaler hun. Tilladelsen gælder for et år og er betinget af, at der ikke kommer rotter.

Annonce

Naturpark for dyrevenner

Det stiller langt fra Tom Lisborg tilfreds. Han mener, at det er et for lille areal, som kommunen stiller til rådighed.

- Det er godt at kunne sprede det lidt ud, så der ikke samles alt for mange mennesker et sted. Der er også forskellige dyr, som er tiltrukket af de forskellige steder. De fleste borgere i København bor i lejligheder uden adgang til haver, og det er grotesk, at forvaltningen vil begrænse deres ret til at opholde sig i skovområder i Fælledparken. Et forhold som i praksis ej heller kan håndhæves, mener han og fremhæver, at det vil give god mening at opretholde hele egernskoven som supplement til, hvad der ellers er i Fælledparken.

- Fælledparken bør ikke kun være for arrangementer, fodboldbaner og løbestier. Området mellem Fælledsøen og Edel Sauntes Alle bør helt forbeholdes naturoaser, så vi borgene kommer i Fælledparken får en lille rigtig naturpark for dyrevenner, siger han og nævner, at han det seneste år har oplevet utallige glade borgere omkring Egernskoven.

Annonce

Tages op politisk

Han undrer sig derudover over, at faunastierne til egern mellem træerne skal tages ned, da de er etableret for, at de små dyr kan være i sikkerhed for løse hunde i Fælledparken. Tom Lisborg fremhæver, at det er et stykke dyrevelfærd og ikke har med fodring at gøre.

- Forvaltningen kan ikke genkende billedet af, at der skulle være et stort problem med egern, der bliver dræbt af løse hunde. Alligevel opfordrer vi hundeejerne til at have deres hunde i snor, hvis de færdes udenfor de to hundegårde. Vores vurdering er derfor, at faunastierne ikke er nødvendige for, at egern kan leve i Fælledparken, lyder svaret fra kommunen.

Tom Lisborg har nu henvendt sig til politikerne i teknik- og miljøudvalget, og den radikale Mette Annelie Rasmussen vil tage sagen op politisk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce