Annonce
Undervisning

Kunne ikke sætte borgmesterkandidat skakmat

Borgmesterkandidat Sophie Hæstorp deltog selv aktivt i skoleskak på Heibergskolen. Her oplever eleverne at blive bedre til matematik og hygge mere på tværs af klassetrin, fortæller valgfagslæreren. Foto: André Bentsen
- Vi skal skabe en skole, der ikke kun er for pigerne, men som hele tiden udvikler nye metoder til at inddrage dem, der har brug for andre tilgange, sagde borgmesterkandidat, Sophie Hæstorp, da ØsterbroLIV udfordrede hende til et parti skak på Heibergskolen.

Der skal tænkes flere træk frem, hvis de elever, der ikke trives med den sædvanlige undervisning i folkeskolen, ikke også skal sættes skakmat af fremtidens krav til dem.

- Det kræver en skole, der udvikler metoder som favner de elever, der har det svært i dag, siger Socialdemokratiets Sophie Hæstorp, da hun prøvede kræfter med anderledes undervisning på Heibergskolen.

Styrker andre evner

Den store skole på Østerbro er én af kun 40 skoler i København, der har skoleskak på skemaet og måske bliver der færre af dem næste år.

Hvis man ved, at nogle metoder virker, så skal man bruge dem på samme måde, som vi skal til at se mere på, hvordan vi tager byens virksomheder og kulturinstitutioner mere i brug i udeskolen.

Sophie Hæstorp

Selvom skoleskak beviseligt forbedrer især de matematiske evner, er skoleskak nemlig skrevet ud af det seneste finanslovsudspil, og det kan være en fejl, mener Sophie Hæstorp efter at have prøvet kræfter med forskellige former for skak sammen med eleverne fra en 7. klasse på skolen. Blandt andet hånd-hjerne-skak, hvor man arbejder sammen to og to, og action-skak, der bedst beskrives som en sjov omgang rundt-om-bordet.

Alt sammen noget, der forbedrer elevernes evner i andre fag og sammenhænge.

- Vi har skabt en folkeskole for pigerne, så vi skal kigge på metoder, så drengene får de samme muligheder som pigerne. Hvis man ved, at nogle metoder virker, så skal man bruge dem på samme måde, som vi skal til at se mere på, hvordan vi tager byens virksomheder og kulturinstitutioner mere i brug i udeskolen, understreger borgmesterkandidaten.

I den anden ende af langbordet er et parti ved at være slut.

- Det er fedt med skoleskak, fordi vi lærer koordinatsystemet og strategi, siger Julius inden vennen Storm overtager:

-Og at huske og planlægge fremad bedre.

Annonce

Gratis spørgsmål til kandidaten

Sammen med Jeres udsending fra ØsterbroLIV deltager politikeren flittigt i det taktiske spil på det sort-hvide bræt, inden vi endelig sidder over for hinanden og aftaler, at borgmesterkandidaten får et spørgsmål foræret, hver gang hun slår en af lokalavisens brikker.

Det bliver til fire stykker, inden turen går videre til en snak med skoleledelsen om læring, metoder og dannelse.

Hvad er din melding til de nattelivsplagede beboere i Indre By, som ikke føler sig repræsenteret i debatten?

- Vi har sikret flere natteværter, og er interesseret i en dialog med naboerne. For det er ikke det, som sker inde på diskotekerne, som er et problem, men dét, der foregår ude på gaden.

Kan København virkelig blive CO2-netural i 2025?

- Vi er vi meget tætte på at være det takket flere indsatser allerede, men jeg kunne godt tænke mig, at vi gik endnu videre og blev CO2-positive allerede i 2035. Noget af det jeg vil sætte i gang er, at vi skal have et klimabudget, så vi tænker klima ind i alt, hvad vi laver, også her på skolerne.

Skal Parken udvides og hvad betyder det for København at have et hold som FCK, som byens ambassadør?

Det er dejligt med landskampe og koncerter i Parken, men de små klubber bliver berørt, når der er store arrangementer. Vi skal gøre Parken til et godt sted, både for landskampe og de små. Det håber jeg, vi kan tænke ind i projektet fremover. Det er rigtig mange børn, eksempelvis i SKJOLD, der ikke kan dyrke idræt, når Parken bruges.

Hvad er din melding til de borgere, der er bekymret omkring jordtransporter fra byggeriet af Lynetteholm?

- Ligesom da vi byggede metro vil vi gøre alt for, at det liver så lidt som muligt, men når vi bygger ud til både at klimasikre og til flere boliger, er det klart, at der kommer mere larm og støj, men vi vil forsøge at mindske det mindst muligt. Det er klart, at det skal vi gøre.

Skoleskak

Dansk Skoleskak arbejder for at styrke børn og unges faglige, sociale og mentale udvikling, så flere får et liv med læring og uddannelse. Dansk Skoleskak er startet i 1960 af skoleledere, -lærere og –elever. Dansk Skoleskak har den nationale kompetence inden for skoleskak og rådgiver kommuner og skoler i at anvende skoleskak som systematisk læringsmetode fx via det evidensbaserede læringskoncept, SKAK+MAT®, hvis læringseffekter er undersøgt og formidlet internationalt, eller via den specialiserede læringsindsats ’SFA – Skoleskak For Alle, der systematisk arbejder med udviklingen af udfordrede elevers kompetencer via skoleskak.

Annonce
Bydel

Usædvanligt opråb: Kom og parkér jeres cykler her

København

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
KULTUR

Tine og Carsten genåbner ikonisk kulturperle: - Det ville jo være synd, hvis der kom en cykelhandler i stedet

Danmark

Løvkvist til DF-årsmøde: Den weekend, Pia Kjærsgaard mistede sit parti

Sport

Chris Anker Sørensen er omkommet efter trafikulykke i Belgien

Samfund

Skilt skrevet på dansk skaber forvirring blandt romaer på Lyngsies Plads

Danmark

14.028 klip i kørekortet på et halvt år: Alt for mange er optaget af mobiltelefonen i trafikken

byliv

Ny hæder til København: Kåret som verdens sikreste by

Byliv

Folkefest på alléen: Årets teaterflise er lagt

Byudvikling

Så er den gal igen: Søjler i skandalebyggeri lever ikke op til brandkrav

Debat

Send ungerne på plejehjem

Københavns fremtid

KøbenhavnLIV inviterer til live-debat 50 dage før kommunalvalget

Byliv

Ikoniske Café Rosenhaven lukkes efter hård kamp: Det gør ondt at sige farvel

Byudvikling

Det er nu eller aldrig: Halvdelen af Bispeengbuen skal rives ned

Annonce