Annonce
KLUMME

Kunstsamlerens sidste indkøb – John Hunovs mausoleum

John Hunovs mausoleum på Frederiksberg Ældre Kirkegård. Foto: Nikolaj Bøgh

Det er meget få mennesker i Danmark, der årtier før deres død planlægger, at der skal rejses et moderne mausoleum på deres grav, skabt af en af Danmarks vigtigste kunstnere. Det var ikke desto mindre, hvad kunstsamleren John Hunov gjorde, og derfor har vi i dag et af kunstneren Per Kirkebys karakteristiske murstensværker på Frederiksberg Ældre Kirkegård på det gravsted, hvor Hunov og hans hustru Birte Inge Christensen ligger begravet.

John Hunov blev tidligt interesseret i kunst og kom med sine forældre på kunstudstillinger kort efter Anden Verdenskrig. Han blev uddannet bankfuldmægtig og ud af sin og bibliotekarhustruens ret beskedne lønninger lykkedes det dem at opbygge en enorm kunstsamling, mange af værkerne var indkøbt særdeles billigt at kunstnerne selv, før de slog igennem og kom til at gå for høje priser.

Hunov kom selv i 1960'erne i miljøet omkring kunstskolen Eks-skolen, som talte senere meget anerkendte kunstnere som Per Kirkeby, Bjørn Nørgaard, Poul Gernes og Richard Winther og i en periode havde til huse på Rosenørns Allé. Men udover den nye kunst, som han havde et skarpt blik for kvaliteterne i, købte han også ældre kunst, som ikke længere var på mode, men som også i dag er kommet til ære og værdighed igen og blevet meget kostbar.

Annonce

I ægteparrets lejlighed på Sankt Thomas Plads var væggene tapetseret med billeder fra gulv til loft. Fra 1972 til 1977 drev John Hunov 'Daner Galleriet', som var et utraditionelt kunstgalleri, hvor han blandt andet havde værker af unge danske kunstnere som Per Kirkeby, Bjørn Nørgaard og Jytte Rex, men også udenlandske kunstnere, som i dag er meget velanskrevne.

John Hunovs og Birte Inge Christensens kunstsamling har været udstillet på store danske museer flere gange, og i dag befinder en væsentlig del af den sig på Kunsten i Aalborg. Hunov døde i 2017, og i 2018-19 opførtes så mausoleet, som Per Kirkeby havde tegnet inden sin død i 2018. Det måler to gange tre meter og er opført i røde mursten, ligesom en række andre murstensværker af Kirkeby, blandt andet ved Vesterport Station.

To af siderne består af søjler, som hænger sammen med en overliggende mur, en side består af en fritstående søjle, og den sidste side er en mur, som rummer to dybe spalter og en niche med tre krukker, hvor hvor der er udstillet keramikværker fra kunstsamlingen.

John Hunov er selv kistebegravet i jorden midt i mausoleet, mens hustruens urne står i en anden niche i det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Byliv

Ingen sankthans i Frederiksberg Have

Annonce