Annonce
operationer

Læge bag invaliderende operationer på Bispebjerg og Frederiksberg: - jeg er skideligeglad

Lægen, der har foretaget de omstridte ankeloperationer, er ikke enig i, at han skulle have gjort noget forkert. Arkivfoto: Henning Bagger/Scanpix
Den læge, der har udført hovedparten af unødvendige ankeloperationer på 40 patienter på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, er 'skideligeglad' med, at lægekolleger vurderer, at han ikke burde have opereret. Han mener selv, at han har hjulpet patienterne.

40 patienter har foreløbig fået erstatning for skader efter de omstridte ankeloperationer på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, som blev udført fra 2010 frem til 2018.

Fælles for sagerne er, at de eksperter, som har undersøgt sagerne for Patienterstatningen, ikke kan se nogen grund til, at patienterne overhovedet blev opereret.

- I de 40 sager, vi har anerkendt, er der et mønster, som viser, at der efter vores lægers vurdering ikke har været tilstrækkelig operationsindikation forud for operationen. Med andre ord, har man ikke haft tilstrækkelig grund til at udføre operationerne, siger Martin Ericksen, vicedirektør i Patienterstatningen til Radio4 og TV 2.

Annonce

Bekymrede lægekolleger

Allerede i december 2018 frygtede en række kirurger fra et andet sygehus i Region Hovedstaden, at der manglede sundhedsfagligt grundlag for de mange specielle ankeloperationer, som særligt to kirurger udførte på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. Igennem otte år fik 502 patienter udført indgrebet, hvor et stykke fiberwire blev indopereret på indersiden af anklen.

"Det kan ende med politianmeldelse”, skrev overlæge Lars Ebskov således fra Hvidovre Hospital til en række kirurgiske kolleger i Region Hovedstaden. Det skete i en mail 10. december 2018, som Radio4 og TV 2 har søgt aktindsigt i. Overlægen fra Hvidovre Hospital opfordrede i brevet Bispebjerg til et øjeblikkeligt stop for ankeloperationerne, indtil de var undersøgt nærmere.

Det var dog allerede sket. En ny ledelse på afdelingen havde nemlig i månederne forinden beordret et stop for operationerne på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, med det resultat, at patienter derfra, som oplevede problemer efter den omstridte operation, nu opsøgte andre hospitaler for at få hjælp.

Jeg kunne mærke og høre på patienterne, at de har fået det bedre af det. At der så er nogen, der har problemer, det er jeg ked af. Selvfølgelig. Det giver sig selv

Kenth Esbensen, tidligere ortopædkirurgisk overlæge Frederiksberg og Bisbejerg Hospital

Tidligere overlæge Kenth Esbensen, der har udført hovedparten af operationerne, afviser i dag udsagnene fra både lægekolleger og Patienterstatningen.

- Altså, i bund og grund, så er min holdning, at jeg er skideligeglad om Lars Ebskov og andre ikke synes, at de patienter her skulle have været opereret. Jeg kunne mærke og høre på patienterne, at de har fået det bedre af det. At der så er nogen, der har problemer, det er jeg ked af. Selvfølgelig. Det giver sig selv, siger han.

Annonce

Læge: De andre mangler kompetencer

Kenth Espensens autorisation til at virke som læge er i dag suspenderet af Styrelsen for Patientsikkerhed og han er ikke længere ansat i Region Hovedstaden. Men han forklarer til Radio4 og TV 2, at når hans tidligere kolleger ikke kan identificere de samme ankelskader, som han opererede patienterne for, så skyldes det alene, at andre kirurger og radiologer mangler de rette kompetencer.

Martin Ericksen, vicedirektør i Patienterstatningen, afviser dog at sagen kan isoleres til en faglig uenighed eller manglende kompetencer blandt andre eksperter.

- Det er ikke bare Patienterstatningens læger, som vi har haft til at vurdere sagerne. Vi har også hentet eksperthjælp fra flere forskellige sygehuse, og opfattelsen er ens. I de her sager har der manglet indikation for operationen, og det vil sige, at operationerne skulle ikke være udført, siger Martin Ericksen.

Hør hele udsendelsen om de ortopædkirurgiske fejloperationer her:

Annonce
København

Narkobude blev styret af bagmand fra fængslet

Annonce
Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Pris-stigninger For abonnenter

Særligt to steder er priserne eksploderet: Så meget dyrere er det blevet at være københavner

BYLIV

Populært madimperium barsler med endnu en restaurant: Her åbner den

København

Vor Frue Kirke melder ansat til politiet efter overgrebsanklager

København

Teenagere fængslet for knivrøveri ved Ørstedsparken

Han organiserede uroen og kastede brosten mod EU-forbeholdene og politiet: - Det var et snydevalg, og hadet var indædt

112

Direktør efter to tagbrande på en måned: - Vi kan ikke blive ved at gå og tænde ild til vores byggeri

Siger stop

'Det bliver for vildt': Flere kunstnere pillet af plakaten til Fredagsrock

BYLIV

Du har helt sikkert været her: Nu er caféen med det sjove navn sat til salg

Alarm 112

Dansker blev smidt i straffecelle for ikke at have jakke på

Lokale virksomheder er bedst til at hjælpe sårbare i arbejde: Bodil har fået glæden tilbage med fleksjob hos købmand

succes

Civilingeniør gik efter drømmen med gourmetburger-sted i Valby: Er blevet lagt ned af glade kunder

Slut med 50 km/t.

Nye fartgrænser på vej i hele København: Her skal du løfte foden fra speederen

København

Jehovas Vidne vender hjem til København efter fem år i russisk fængsel: Familien stod klar i lufthavnen

Annonce