Annonce
Klumme

Landets førende landmand står på Tesdorpfsvej

Det virker jo nærliggende, at statuen af Edward Tesdorpf står på Tesdorpfsvej, som er opkaldt efter ham. Men faktisk har den ikke stået der så længe.

Den blev oprindelig rejst i 1893 i Landbohøjskolens Have, men i 1933 flyttede man den til Landbohøjskolens område nord for Rolighedsvej, ikke langt fra N.J. Fjords statue. Da dette område skulle have en ny funktion i forbindelse med, at Landbohøjskolen blev en del af Københavns Universitet, så blev det aftalt med Frederiksberg Kommune, at statuen skulle flyttes til Tesdorpfs egen vej.

Edward Tesdorpfs statue på Tesdorpfsvej. Foto: Nikolaj Bøgh

Her står den også fint, tæt på rundkørslen ved Femte Juni Plads og med Tesdorpfsvejs flotte dobbelte trærække i baggrunden.

Annonce

Statuen er en del af en lang tradition på Landbohøjskolen for at rejse monumenter over mænd, der havde spillet en stor rolle for dansk landbrug og landbrugsforskningen, og Tesdorpf var som godsejer på Falster en af de store foregangsmænd inden for det moderne, intensiverede danske landbrug. Han regnes i det hele taget nok for den førende danske landmand i sin epoke.

Edward Tesdorpf udrettede meget inden for dræning og brugen af damp og maskiner i landbruget, og han var derudover førende inden for landbrugets omstilling fra vegetabilsk til animalsk produktion - ikke mindst udviklingen af den robuste og højtydende malkeko, rød dansk malkerace.


Tesdorpfs gårde, Orupgård og andre gårde nær Nykøbing Falster, var et vigtigt lærested for de nye tendenser inden for landbruget.

Nikolaj Bøgh


Tesdorpfs gårde, Orupgård og andre gårde nær Nykøbing Falster, var et vigtigt lærested for de nye tendenser inden for landbruget, og han stillede dem også til rådighed for den voksende danske landbrugsforskning. I den forbindelse havde han nær kontakt med blandt andre forskerne N.J. Fjord og Th.R. Segelcke, som der også blev rejst flotte monumenter over på Landbohøjskolens område.

I en lang årrække fra 1860 til 1888 var Edward Tesdorpf præsident for Det Kongelige Landhusholdningsselskab, som er en endnu eksisterende meget gammel forening grundlagt helt tilbage i 1769, hvis formål er at forbedre landbrugets drifts- og dyrkningsmetoder.

I den egenskab holdt Tesdorpf mange foredrag og udbredte sine egne erfaringer og driftsresultater. Til hans omfattende virksomhed hørte også, at han stod bag oprettelsen af andelssukkerfabrikken i Nykøbing Falster.

Statuen er udført af Theobald Stein, som hørte til de mest populære danske billedhuggere i anden halvdel af 1800-tallet. Han var elev af billedhuggeren H.W. Bissen, som vi på Frederiksberg navnlig kender for statuen af Frederik VI i Frederiksberg Have.

Stein har udført mange store monumenter i København - blandt andet statuen af Ludvig Holberg foran Det Kongelige Teater og statuen af Niels Juel ved Holmens Kanal.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
København

Genlæs livebloggen: Danmark taber 1-2 efter formidabel præstation  

Byliv

Ingen sankthans i Frederiksberg Have

Annonce