Annonce
Sundhed

Lars og Sylvia gennemgik helvede for at blive forældre: Man føler sig alene, men det er langt fra sandheden

Lars og Sylvia sparede hverken på balloner eller kage, da Sylvia fyldte et år i april. Foto: Privat
Lars og Sylvia er blevet forældre efter mange års kamp ved hjælp af fertilitetsbehandling. Vejen til deres forældretitel har været forbundet med tabu og uvished, og det har kostet både venskaber og helbred at nå i mål.

En dame tager hænderne op foran munden, vender sig om og stormer ind i værelset ved siden af stuen, hvor familien sidder samlet rundt om spisebordet. Hun har fået mistanke om, at hendes søns helt store drøm er gået i opfyldelse efter mange års indædt kamp med stribevis af nederlag.

Kvindens søn hedder Lars Frost, og han og konen Sylvia Frost Engel har været i fertilitetsbehandling i næste otte år. Fordi Lars Frost mor ved, at der i processen har været flere aborter og pludselige indlæggelser, tør hun ikke tro det lille hint, Lars Frost har givet hende.

Han har nemlig lagt et brød i ovnen, og i overført betydning ved alle, hvad det handler om. Alligevel vender Lars Frosts mor sig først om og lader familien få frit udsyn til glædestårerne, da Lars Frost grinende siger:

Annonce

- Den er god nok, du skal være farmor.

Uret tikker

Forud for den rørende scene hjemme hos Lars Frosts forældre ligger otte år med en masse op og nedture, som hverken Lars eller Sylvia Frost Engel havde troet, de skulle gennemleve, da de i 2012 søgte om at komme i fertilitetsbehandling via det offentlige.

Det tog ifølge parret to år bare at komme igennem til behandlingerne. For dem var det skruet sådan sammen, at de havde tre forsøg til at blive forældre, og hvis det ikke lykkes i de tre forsøg, var slaget tabt. Alene af den grund er det en voldsomt hård psykisk proces at komme igennem, og komplikationerne undervejs har kun gjort det hårdere.

- Vi er ret chokeret over, hvor mange nederlag man skal igennem, der er indgroet i det offentlige system. Der er enorm lang ventetid, og jeg har flere gange oplevet, at have taget hormoner for at forberede mig til at få sat æg op, hvorefter indkaldelsen aflyses. Det er helt vildt hårdt, for de hormoner, man tager, inden æggene sættes op, gør at kroppen tror, den er gravid. Når man så ikke får sat æggene op, så bliver ens system helt vendt på vrangen, siger Sylvia Frost Engel.


Vi har mistet en del venner, og det er jo klart, for man har hver sit liv og venskaber skal plejes, og det har vi ikke haft overskud til. Vi har accepteret det, vi har vores familie nu, men det har været virkelig hårdt at nå hertil efter så mange års kamp.

Lars Frost


Kampen for at blive forældre har både kostet venskaber, sygdomsforløb og periode i helvede med spontane aborter, men familien Frost Engel har holdt sammen, prioriteret drømmen over alt andet og i april sidste år kom miraklet Enya til verden.

I deres forløb har de oplevet at føle sig alene om et problem, som flere tumler med end man umiddelbart tror. Tal fra 2021 fra Dansk Fertilitetsselskab viser, at hvert 10. barn er undfanget ved assisteret reproduktion. Netop af den årsag har det været vigtigt for Sylvia og Lars at være åbne om deres forløb.

- Det, der har hjulpet os mest i det her forløb, er at være åbne. Jeg har lagt mange posts op på de sociale medier om forløbet, også når jeg har taget hormoner med en sprøjte, for jeg har haft brug for at mærke den støtte, der kan komme ud af sådan et opslag, siger Sylvia Frost Engel og fortsætter:

- Men vigtigst af alt, så har jeg gjort det for at vise andre i samme situation, at de ikke er alene. For tit, når man går igennem sådan noget, og ens venner og bekendte får børn omkring en, så føler man virkelig, at man er den eneste i verden, der har svært ved at få børn, og sådan er det langt fra.

Annonce

Sammen hele vejen

- Vi har ikke brug for nogen, vi har hinanden, det skal nok gå.

- Den sætning, tror jeg, har været rigtig vigtig. Lars’ forældre har været virkelig støttende, og jeg har også et kæmpe netværk, men folk kan jo ikke kæmpe kampen for dig. På den måde er det kun os, det er en kamp, vi kun kan kæmpe sammen, og det har været vigtigt, siger Sylvia Frost Engel.

Hende og Lars Frost var igennem mange års fertilitetsbehandling i det offentlige. For hvert klip, de brugte, lød beskeden, at deres drøm var umulig, og at en donor var den eneste løsning.

Sylvia og Lars endte med at bruge alle tre forsøg uden at det lykkedes at blive forældre, men de opgav ikke drømmen. I stedet brugte de deres sidste penge på at gå igennem det hele en gang til i det private, og der lykkedes det i andet forsøg.

Her ses Sylvia kort efter Enya kom til verden. Foto: Privat

Men den lange proces har sat sine spor. Hormonbehandlingerne har givet Sylvia Engel Frost en højere risiko for at få kraft, og socialt har de mistet en masse, fordi de har måtte melde fra til mange ting for at fokusere på drømmen om at skabe deres egen familie.

- Når tingene trækker så langt ud, så falder der folk fra undervejs, fordi man hele tiden melder fra til arrangementer eller familiefødselsdage. Det er så udmattende en proces at være igennem, at energien er brugt op. Vi har mistet en del venner, og det er jo klart, for man har hver sit liv og venskaber skal plejes, og det har vi ikke haft overskud til. Vi har accepteret det, vi har vores familie nu, men det har været virkelig hårdt at nå hertil efter så mange års kamp, siger Lars Frost.

Annonce

Brud med et tabu

- Skal I ikke snart have børn, I har været sammen i mange år?

Det spørgsmål var længe noget, som især Lars Frost frygtede at få, når han var ude med sine kollegaer som dørmand eller i træningscenteret. I begyndelsen skjulte han, at det var en udfordring for ham og Sylvia at få børn, og at de kæmpede hårdere for at få det, end de fleste kunne drømme om.

Men han opdagede, at det var nemmere at være i, når først han sagde tingene, som de var.

- Det tog mig lidt længere tid at åbne op om, at det var et problem for os at få børn. Det var en stor sorg for mig, at det var min sædkvalitet, der var skyld i, at vi var alt det her igennem. På en måde blev jeg ramt på min mandighed, men tingene blev nemmere at være i, da jeg først åbnede op om, at vi havde udfordringer, siger Lars Frost og fortsætter.

Han håber på, at ventetiden i det offentlige vil blive bragt ned, så flere vil kunne nå igennem og opleve den lykke, det til sidst lykkedes familien Frost Engel at få.

- Hold fast, det har været hårdt, men når jeg ser på hende og kan genkende mine træk i hende, så kan jeg også bare mærke, at det var alfa og omega for mig, at hun har noget af mig i sig, siger Lars Frost og fortsætter:

- Det har helt sikkert været det hele værd, anderledes kan det ikke være, men hold op en omgang, vi har været igennem. Det burde ikke være så svært at få hjælp til noget så vigtigt, siger Lars Frost.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
BYLIV

Her er forvandlingen af Skolen ved Sundet

Annonce