Annonce
byen fra en ukendt side

Lisbeths job er at dele københavnernes film fra de sidste 100 år: Men hun har brug for din viden om, hvad der er på billederne

Lisbeth Richter Larsen står for Danmark På Film, hvor man gratis og uden logon kan se historiske dokumentaristiske film af livet i Hovedstaden og resten af landet. Lisbeth er er daglig leder og redaktør Arkiver & Digitalisering Det Danske Filminstitut. Foto: Angela Brink
På streamingsitet Danmarkpaafilm.dk dokumenterer Lisbeth Richter Larsen og hendes kolleger de sidste godt 100 års danmarkshistorie. Det er gratis for alle at tilgå, og måske kan du hjælpe med at fortælle, hvad der er på nogle af optagelserne.

Filmen viser trafikken på Nørrebrogade, en trafik, der virker komplet uoverskuelig med en kæmpe flok utålmodige cyklister, der enten ikke ænser trafikreglerne eller også bare ikke har tålmodighed til at overholde dem.

Selvom det måske lyder bekendt og ganske nutidigt, er det ikke en ny foreteelse. Filmen er fra 1934 og er indholdet i en af de dokumentariske optagelser fra København, som man kan finde på websitet danmarkpaafilm.dk: Filmen er fra 1934.

Artiklen fortsætter under billedet. Klik her for at se den film, billedet er screenshottet fra.

Annonce
Tryk på trafikken på Nørrebrogade er ikke en ny ting. Her ses gaden på optagelser af cyklister, sporvogne og andre trafikanter fra 1934. Foto: danmarkpaafilm.dk/Det Danske Filminstitut

På samme måde virker filmen med glade Tivoli-gæster, som sætter sig til rette i rutsjebanen særegent nutidige. Men selvom optrinnet vil virke bekendt for mange, er der alligevel en stor afstand i tid. De glade københavnere i forlystelsesparken er foreviget på levende billeder i 1921, og altså for 100 år siden.

Artiklen fortsætter under billedet. Klik her for at se den film, billedet er screenshottet fra.

Glade Tivoli-gæster sætter sig til rette i rutschebanen i det herrens år 1921. Foto: danmarkpaafilm.dk/Det Danske Filminstitut

Netop det genkendelige ved de dokumentariske optagelser fra forskellige steder i hovedstadsområdet - og andre dele af landet - får begejstringen frem hos Lisbeth Richer Larsen. Hun arbejder med danmarkpaafilm.dk, hvor man kan se over 2000 historiske film fra Danmark, der ikke er i fiktions-genren.

- Det dumper direkte ind i ens egen livshistorie, fordi alle kan finde noget, de kan genkende eller identificere sig med på danmarkpaafilm.dk. Det er et fantastisk job, for vi digitaliserer alle de her gamle film for at formidle vores fælles historie. Men jeg får selv så mange oplevelser forærende, når jeg sidder og ser københavnerne gennem tidens hverdagsliv, fortæller hun.

Zoom ind på din gade

Danmarkpaafilm fungerer sådan, at man kan zoome ind på et Danmarkskort og derved - helt ned på gadeniveau - finde film fra et lokalområde. Man kan også søge efter emner og gadenavne i et søgefelt, hvis man synes, det er nemmere.

I kraft af, København er hovedstaden, er der masser af optagelser her fra. Optagelser, der viser byen, som har været de seneste godt 100 år, og som den stadig er.

Nogle af optagelserne viser børn, i skoletandplejens stol. Andre er af folk på vej ned af vores kendte gader og veje med indkøb. På en af filmene ser man forældre rørt vinke farvel til børn, som skal på sommerkoloni med et af de dengang spritnye lyntog til Jylland. En sømand tager sig en pibe tobak, mens han venter på, at skibet med julegaver anløber Københavns Havn.

Artiklen fortsætter under billedet. Klik her for at se den film, billedet er screenshottet fra.

Der var en gang, hvor Kødbyen blev brugt til slagtervarer. Her bliver får ledt ind i slagtehallen i Kødbyen i 1936. Foto: danmarkpaafilm.dk/Det Danske Filminstitut

Mængden af filmoptagelser er stor, og der er ikke altid specifikke beskrivelser af, hvad de viser. Derfor har Lisbeth Richter Larsen og hendes kolleger brug for folks input, hvis de har viden om, hvem eller hvad, der er på filmene.

Under hver film er der derfor et åbent kommentarfelt, hvor man kan skrive oplysninger ind, som bidrager med viden om det, filmene viser.

Men man kan også bare nyde billederne af det København - og det Danmark - der var en gang. Meningen med danmarkpaafilm.dk er nemlig også bare at dele den nyere danmarkshistorie, som de historiske filmklip viser.

- Man kommer på en fantastisk tidsrejse, som er så stærk, fordi det er levende billeder, og det derfor virker enormt kraftfuldt, siger Lisbeth Richter Larsen.

Man kommer på en fantastisk tidsrejse, som er så stærk, fordi det er levende billeder

Lisbeth Richter Larsen, Danmark På Film / Det Danske Filminstitut
Annonce

Ikke bare se Netflix

Lisbeth Richter Larsen påpeger, at streamingsitet, der kan tilgås, uden man skal logge ind nogen steder og helt gratis, også er en måde at give borgerne deres kulturarv tilbage.

- Vi har 2100 unikke filmtitler liggende frit tilgængeligt, som er vores fælles danmarkshistorie. Meget af det skildrer velfærdsstatens tilblivelse, for mange af filmene har staten stået for. Og det, synes vi, skal tilbage til borgerne. Det er danskernes film, vi på den måde gør tilgængelige, forklarer hun.

Artiklen fortsætter under filmen.

Men hvad skal det til for. Kan folk så ikke bare se nogen Netflix-film eller Danmarks Radio? Hvorfor al den møje og besvær med at digitalisere de gamle filmruller, der er opbevaret i Filmarkivet i Glostrup langt fra Lisbeth Richter Larsen lille men hyggelige kontor i Filmhuset i Indre By?

- Det er ikke bare nostalgi. Det er også en bevidstgørelse af, hvordan København har udviklet sig over tid med trafik, bygninger og måden at arbejde og leve på, siger hun og fortsætter:

- Vi tager vores nuværende samfund for givet. Men nogen har altså opbygget Danmark, og det viser de her film. Det er både rørende og lærerigt.

Hvis du skulle have fået lyst til at se historiske københavner- og danmarksfilm, kan de tilgås på hjemmesiden www.danmarkpaafilm.dk. Alle filmene kan ses kvit og frit, og man må linke til dem alle. Langt de fleste film, der ligger på hjemmesiden, er uden rettigheder eller tilhører staten.

Hvornår kom de første danske film?

  • 1896 - Den første danske filmforevisning fandt sted i København, kun et halvt år efter brødrene Lumières første offentlige filmforevisning i Paris i december 1895.
  • 1897 - De første danskproducerede film optages af fotografen Peter Elfelt.
  • 1897-1907 - Elfelt optog i årene 1897-1907 cirka 100 film, typisk af få minutters varighed, små virkelighedsbilleder fra det danske samfundsliv, hverdagsscener og offentlige begivenheder, især med fokus på den kongelige familie (han blev kongelig hoffotograf i 1900).


Diskussionen om, hvorvidt der er for mange biler i byen, er ikke ny. I denne humoristiske film 'Byens hellige bil-køer' med optagelser fra Fredens Bro i 1963, problematiserer bilismen. Foto: danmarkpaafilm.dk/Det Danske Filminstitut

Klik her for at se ovenstående film.

Ligesom i dag tog forældre i 1938 børn og barnevogne med i Ørstedsparken for at gå tur og lege på legepladsen. Foto: danmarkpaafilm.dk/Det Danske Filminstitut

Klik her for at se ovenstående film.

Denne farvefilm fra 1944 viser fiskerkonerne ved Gammel Strand. Foto: danmarkpaafilm.dk/Det Danske Filminstitut

Klik her for at se ovenstående film.

Danmarkpaafilm er også et slaraffenland for 2. Verdenskrigs-interesserede. Her ses nogle af søfolkene fra fire tyske hjælpekrydsere i Københavns Havn, som havde nægtet at overgive sig trods Tysklands kapitulation. Det lykkedes 14. maj 1945 modstandsfolk at nedkæmpe de tyske besætninger. Foto: danmarkpaafilm.dk/Det Danske Filminstitut

Klik her for at se ovenstående film.

På et interaktivt kort på danmarkpaafilm kan man zoome ind helt ned på gadeniveau. Hver rød prik viser, at der er en film med historiske optagelser. Man kan også søge ved hjælp af stikord. Foto: danmarkpaafilm.dk/Det Danske Filminstitut

Klik her for at komme til danmarkpaafilms søgefunktion.

Annonce
sygeplejerske

For 20 år siden forlod Ulla jobbet som sygeplejerske: Nu får presset på hospitalerne hende til at vende tilbage

Det sker

Prøv kræfter med klatring: Beta Boulders inviterer indenfor

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
vanvidskørsel

24-årig kørte Emilie ihjel: Kendt skyldig i uagtsomt manddrab

Corona

Trods stigende smitte blandt pædagoger: Jeg er ikke bekymret for børnenes udvikling, siger institutionsleder

København

Corona i de københavnske daginstitutioner: Psykolog frygter for børnene på lang sigt

112

Har stadig ikke lært lektien: Lovbrud kostede 25.000 kroner

Fanget i politisk slagsmål om udenlandsk arbejdskraft: - Det er fuldstændig uforståeligt og uacceptabelt

112

Politiet anholder fire drenge for knivstikkeri i Valby

Coronasmitte

Stejl smittekurve rammer daginstitutioner: - Der bliver trukket hårde veksler på vores raske personale

Trafik

Vil have bedre sammenhæng med sti-system: Drop ensretning for cykler

Det gode arbejdsliv

Merveille kæmpede i flere år: Kendte ikke til usynligt handicap

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Butiksnyt

Efter knap 30 år: De frække damer har forladt Gammel Kongevej

Kræft

Mille faldt om på badeværelset: Vi gik alle rundt og lod som om, alting var okay

Trafik

Ingen kan nå over det lyskryds: Jeg så så sent som i morges en mor, der tog sit barn op og løb med det i armen

Annonce