Annonce
Den brune rute

Livshistorier og cigaretrøg svæver gennem bodegaen med de to navne

Hej, hvor kommer I fra? - bliver man spurgt om, hvis man ikke har været på Midtpunktet før. Stamgæsterne gør en dyd ud af at tage godt imod folk udefra. Foto: Lisa Reenberg
Det emmer af hjemlig hygge, når man fra hjørnet mellem Jydeholmen og Løvholmen træder ind på Midtpunktet. Her er folk glade - i særdeleshed for værtshusejeren, Jan Mathiesen.

Er du nogensinde gået forbi Jydeholm Bodega? Hvis ja, så har du nok lagt mærke til, at der næsten altid er gæster. Om sommeren sidder flere af gæsterne tit ude på hjørnet og hilser på de mange folk, der går til eller fra stationen.

Men hvad du måske ikke vidste var, at stamgæsterne aldrig kunne finde på at referere til stedet som 'Jydeholm Bodega'. Nej, på hjørnet mellem Løvholmen og Jydeholmen ligger Midtpunktet.

- Nogle gange kan man godt glemme det, hvis man for eksempel tager en taxa dertil. For taxachaufføren kan aldrig finde det, hvis han slår Midtpunktet op på GPS'en, siger Bettina Carol Kieffer, mens hun og de andre gæster i baren griner og nikker genkendende.

Annonce

Bordeaux vægge

Når man krydser dørtærsklen til Midtpunktet, står den på cigaret-dunst, bordeaux vægge og en flot bar, som udgør værtshusets hovedpulsåre. Der er to lokaler, som forbindes af en trappe, hvor ølkasser står stablet. På væggene er der fyldt med billeder og sjove sager, som skaber en stemning af hjemlig hygge. Der er gæster både ved bordene og i de høje stole, der på klassisk vis omkranser baren.

Stemningen er god og humøret højt. Snak og livshistorier flyver gennem lokalet. Og så er der lyden af klippekort, der klippes, som man kender det fra bussen, inden rejsekort tog over. Hurtigt bliver mønstret tydeligt. Hver gang en øl langes over disken, siger det ’klik’, og en gæst får sit klippekort retur. Hver gæst har sit eget klippekort, som de på forhånd har indbetalt penge på. Klippekortmaskinen er et hyggeligt malplaceret levn fra fortiden og står midt i baren.

Klippekortene ligner fuldstændig de gamle buskort. Det fungerer godt, for så undgår kunderne at røre ved kontanter og kortmaskine. Konceptet er blevet indført under corona.  Foto: Lisa Reenberg

Midtpunktet hed oprindeligt Jydeholm Kro og var et spisested de første tre år. Jan Mathiesen har ejet og drevet Midtpunktet alene i 25 år. Han har også haft Robin Hood, der lå i Rødovre, som brændte ned i 2013. Ejeren fortæller, at mange af hans stamkunder er fulgt med fra Rødovre til Vanløse.

Det er tydeligt at mærke, at værtshusejeren er vellidt blandt sine kunder. Flere kunder skal lige fortælle værtshusejeren en sjov historie eller bare sige hej. Kodchaphan Khunnapo, der kaldes June, slår sig ned ved siden af Jan Mathiesen og nyder en kold øl. Værtshusejeren forklarer, at June bor i værtshusets tilstødende lejlighed, men at det faktisk er ham selv, der ejer den.

- Jeg havde problemer med den tidligere ejer, som blev sur, bare vi hængte et skilt op. Da lejligheden kom til salg, spurgte jeg en stamgæst, som ikke havde noget sted at bo, om han kunne tænke sig at flytte ind. Han sagde ja, og jeg købte lejligheden. Han boede der helt frem til sin død for syv år siden, lyder det fra Jan Mathiesen.

Nu er June flyttet ind med sin familie, og hun fortæller, at Jan er som familie for hende.

Nu er der yderligere to lejligheder til salg, men Jan garanterer, at det ikke har noget med værtshuset at gøre, mens han griner og tager en slurk øl.

De sælger øl til ti kroner stykket, og så har de også fået billiard.

- Jeg har også selv boet på Jydeholmen, men det blev næsten for meget. Gæster kunne godt finde på at ringe på døren, hvis de havde glemt sine nøgler eller lige skulle fortælle noget sjovt på vej hjem, fortæller han.

Annonce

Skiftede adresse

Det er ikke kun værtshusejeren, der har skiftet adresse fra Jydeholmen. Efter 25 år søgte Midtpunktet om en udendørsbevilling, men kommunen sagde, at Jydeholmen 16 ikke eksisterede. I stedet måtte Midtpunktet skifte adresse til Løvholmen 15. Men når der rettes henvendelse til Carlsberg, så er det stadig Jydeholmen 16, der er registreret hos ølproducenten.

Den garvede værtshusejer har mange historier gemt i ærmet. Der var for eksempel engang en kunde, som udskrev sig selv fra hospitalet og tog en taxa direkte til værtshuset, mens han stadig havde et drop i armen. Jan var taget med kunden tilbage til sygehuset, hvor man havde spurgt ind til de to herres relation.

- Jeg er hans værtshusholder, havde Jan svaret, som var det, det mest naturlige i verden.

Midtpunktet ligger midtimellem Café Damsø og Jydepotten, men nu er Sundhedshuset også blevet en konkurrent.

- De sælger øl til ti kroner stykket, og så har de også fået billiard. Flere af mine gæster hygger sig der, siger værtshusejeren i en både opgivende og humoristisk tone.

Intet tyder dog på, at Jan Mathiesens gæster svigter ham lige foreløbig. De er kommet på Midtpunktet i mange år og her føler de sig hjemme.

Annonce
sygeplejerske

For 20 år siden forlod Ulla jobbet som sygeplejerske: Nu får presset på hospitalerne hende til at vende tilbage

Det sker

Prøv kræfter med klatring: Beta Boulders inviterer indenfor

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
vanvidskørsel

24-årig kørte Emilie ihjel: Kendt skyldig i uagtsomt manddrab

Corona

Trods stigende smitte blandt pædagoger: Jeg er ikke bekymret for børnenes udvikling, siger institutionsleder

København

Corona i de københavnske daginstitutioner: Psykolog frygter for børnene på lang sigt

112

Har stadig ikke lært lektien: Lovbrud kostede 25.000 kroner

Fanget i politisk slagsmål om udenlandsk arbejdskraft: - Det er fuldstændig uforståeligt og uacceptabelt

112

Politiet anholder fire drenge for knivstikkeri i Valby

Coronasmitte

Stejl smittekurve rammer daginstitutioner: - Der bliver trukket hårde veksler på vores raske personale

Trafik

Vil have bedre sammenhæng med sti-system: Drop ensretning for cykler

Det gode arbejdsliv

Merveille kæmpede i flere år: Kendte ikke til usynligt handicap

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Butiksnyt

Efter knap 30 år: De frække damer har forladt Gammel Kongevej

Kræft

Mille faldt om på badeværelset: Vi gik alle rundt og lod som om, alting var okay

Trafik

Ingen kan nå over det lyskryds: Jeg så så sent som i morges en mor, der tog sit barn op og løb med det i armen

Annonce