Annonce
Byggeri

Lover en lav husleje: Dansk Metals medlemmer får førsteret til lejligheder

Lejeboligerne med Bådehavnsgade til venstre og en stribe træer ud mod jernbanesporene. Illustration: DesignGroup Architects
Lejelejlighederne i Dansk Metals kommende boligbyggeri ved Sjællandsbroen er øremærket til medlemmer og deres efterkommere. Fagforbundet ønskede flere parkeringspladser, men fik nej fra kommunen.

Lejlighedspriserne i København er på himmelflugt, og folk med almindelige indkomster har ikke mange chancer for at finde en bolig. Men fagforbundet Dansk Metal trækker i en anden retning med sit boligbyggeri Sydporten på forbundets trekantsgrund ved Sjællandsbroen.

Medlemmer af Dansk Metal står nemlig først i køen til lejlighederne, fortæller Torben Poulsen, der er forbundsrådgiver i Dansk Metal og direktør for Ejendomsselskabet Sydporten P/S:

- Dansk Metals medlemmer og deres børn, børnebørn og oldebørn har fortrinsret til boligerne. I det omfang, der er overskud af lejligheder, bliver de så udlejet på markedsvilkår.

Annonce

Hvorfor har I truffet den beslutning?

- Gennem alle år har vi haft gode, fornuftige investeringer i forhold til den kapital vi har, og vi synes, at vi med den investering her i studieboliger og lejligheder med fortrinsret til vores medlemmer slår to fluer med ét smæk: Der bliver både medlemsgoder og en fornuftig investering, siger Torben Poulsen.

Har du tal på, hvad huslejerne bliver?

- Jeg kan ikke give specifikke tal nu, men de vil lægge sig under markedsniveauet. Det er Dansk Metals hovedbestyrelses klare intention, at lejlighederne skal være betalbare for ganske almindelige lønmodtagere, siger forbundsrådgiveren og direktøren.

Ønskede flere p-pladser

Lokalplanen for byggeriet blev vedtaget af Københavns Borgerrepræsentation 2. december, og her fastlægges en parkeringsnorm, der kun er det halve af normerne fastlagt i kommuneplanen. Der bliver således en p-plads for hver 500 kvadratmeter bolig, en p-plads for hver 1.714 kvadratmeter kollegie- og ungdomsbolig, samt pladser til daginstitutioner, plejecenter og erhverv.

Det lave antal p-pladser forklares med, at området er stationsnært - der bliver omkring 200-300 meter til den kommende metrostation ved Sluseholmen.

Det er Dansk Metals hovedbestyrelses klare intention, at lejlighederne skal være betalbare for ganske almindelige lønmodtagere

Torben Poulsen, direktør for Ejendomsselskabet Sydporten P/S

I andre nye boligområder i København har det vist sig, at beboere har flere biler end forventet – er I ikke bange for, at der bliver problemer med for få pladser?

- Den lave parkeringsnorm er ikke sket med vores gode vilje, men det er et helt bastant krav fra Københavns Kommune. Vi synes grundlæggende ikke, at det er rigtigt. Der er også mennesker, som arbejder andre steder end lige i Københavns centrum - i Slagelse eller Stege. Vi havde gerne bygget et endnu større parkeringshus med 300-400 flere parkeringspladser – så kunne vi også servicere dem, der kommer kørende fra landet, som så kunne parkere her og tage metroen videre, men det var ikke en mulighed vi fik, siger Torben Poulsen og uddyber:

- Parkeringsnormen er jo en politisk beslutning. Vi prøvede at tale med Københavns Kommune om, at ved at vi fik en lavere parkeringsnorm, stiller det os dårligere værdimæssigt i forhold til, hvad der er bygget på Sluseholmen og Teglholmen, og det syntes vi ikke var fair. Men det måtte vi tage med, hvis vi ville bygge lejligheder med fortrinsret til vores medlemmer.

Den mulige bebyggelsesplan for Dansk Metals grund. Illustration: DesignGroup Architects
Byggeriet skal ligge inden for feltet markeret med hvidt, omkranset af Sjællandsbroen, Bådehavnsgade og Øresundsbanen. Illustration fra lokalplanforslaget

Finansieringen af byggeriet kommer hovedsageligt fra salget af forsikringsselskabet ALKA, som fagbevægelsen solgte for nogle år siden.

Byggeriet kommer til at bestå af 418 kollegie- og studieboliger og 215 lejelejligheder. Der bliver også almene boliger, som etableres som plejecenter, samt som nævnt et parkeringshus.

Ud mod Sjællandsbroen skal ligge et parkeringshus i forlængelse af Dansk Metals eksisterende kontorbygning. Illustration: DesignGroup Architects
Annonce
sygeplejerske

For 20 år siden forlod Ulla jobbet som sygeplejerske: Nu får presset på hospitalerne hende til at vende tilbage

Det sker

Prøv kræfter med klatring: Beta Boulders inviterer indenfor

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
vanvidskørsel

24-årig kørte Emilie ihjel: Kendt skyldig i uagtsomt manddrab

Corona

Trods stigende smitte blandt pædagoger: Jeg er ikke bekymret for børnenes udvikling, siger institutionsleder

København

Corona i de københavnske daginstitutioner: Psykolog frygter for børnene på lang sigt

112

Har stadig ikke lært lektien: Lovbrud kostede 25.000 kroner

Fanget i politisk slagsmål om udenlandsk arbejdskraft: - Det er fuldstændig uforståeligt og uacceptabelt

112

Politiet anholder fire drenge for knivstikkeri i Valby

Coronasmitte

Stejl smittekurve rammer daginstitutioner: - Der bliver trukket hårde veksler på vores raske personale

Trafik

Vil have bedre sammenhæng med sti-system: Drop ensretning for cykler

Det gode arbejdsliv

Merveille kæmpede i flere år: Kendte ikke til usynligt handicap

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Butiksnyt

Efter knap 30 år: De frække damer har forladt Gammel Kongevej

Kræft

Mille faldt om på badeværelset: Vi gik alle rundt og lod som om, alting var okay

Trafik

Ingen kan nå over det lyskryds: Jeg så så sent som i morges en mor, der tog sit barn op og løb med det i armen

Annonce