Annonce
lesbisk kamp

Lucy har været lesbisk i 60 år og blev afvist overalt: Jeg var ikke 'rigtig' fordi jeg havde børn og langt hår

Lucy Ludvigsen har af flere omgange forsøgt at fornægte hendes seksualitet i sine ungdomsår på Vesterbro for at slippe for de problemer, det har medført at være lesbisk i 1960'erne og 1970'erne. Foto: René Mølskov
Lucy forsøgte i årevis at fornægte, at hun var lesbisk. Simpelthen fordi, det var for hårdt. Det var både en kamp med det fordømmende samfund, men også internt i det homoseksuelle miljø kæmpede hun for at få lov til at være den, hun var.

Lucy Ludvigsen husker tydeligt sin første forelskelse. Hun gik i skole på Ny Carlsberg Vej, hvor en gruppe af drenge og piger også gik til jitterbug og dansede på livet løs. Hun var blevet kærester med en fyr fra gruppen, men kunne mærke forelskelsen boble, når hun tænkte på en pige fra klassen.

- Jeg vidste ikke, at jeg var forelsket, jeg var bare sådan helt på hende. Jeg turde ikke sige det til nogen, for jeg havde aldrig hørt om, at man kunne være lesbisk. Jeg tænkte bare, at det var da noget mærkeligt noget med mig. Jeg prøvede virkelig at holde det væk og ud i stiv arm og gemme det væk, fortæller hun.

Den illegale abort

Lucy er i dag 76 år og ser tilbage på et på mange måder turbulent liv, hvor kvindekampene har strukket sig over årtier, og hvor sejrene og rettighederne aldrig må tages for givet.

- Tilbage i 1960'erne var det rigtig slemt at være homoseksuel. Det var umuligt at gå på værtshus. Vi blev overdænget af mænd, der insisterede på at hvis vi bare prøvede dem, skulle det nok gå over. Og generelt kunne vi slet ikke gå i fred, siger hun.

Vold, overfald, isolation og selvmord var en al for stor del af det homoseksuelle miljø på Vesterbro i 1960'erne og 1970'erne. . Foto: René Mølskov

Selv om Lucy var begyndt at have på fornemmelsen, at hun havde forelsket sig i en kvinde, så endte hun med at blive gravid som 16-årig og fik en illegal abort. Lægerne gav hende besked om, at hun aldrig skulle regne med at kunne blive gravid. Hun havde aldrig drømt om at få børn, men den besked ændrede alt:

- Da jeg fik at vide, at jeg ikke kunne få børn, begyndte jeg et ønske mig det vildt og voldsomt. Så jeg blev gravid med min kæreste igen og vi fik en dreng, da jeg var 19 år. Vi blev også gift.

Det løste dog ikke rigtigt noget for Lucy, der stadig ikke havde fundet sig selv og erkendt sin seksualitet.

- Seksuelt havde jeg det afskyeligt. Så efter 1,5 år ville jeg skilles. Jeg kunne ikke være i det, siger hun og fortsætter:

- På det tidspunkt arbejdede jeg sammen med en ung mand, der var bøsse, og vi grinede og lavede fis og ballade. Da han hørte, hvordan jeg havde det, tog han mig med ind på Tyren, der dengang var en klub for homoseksuelle. Her fandt jeg ud af at leve livet.

Annonce

Stesolider mod homoseksualitet

Men hun bekymrede sig fortsat. For hendes dreng, der var født i 1965 voksede nu op hos en lesbisk mor. Og kunne man det? Som så mange forældre blev Lucy i hvert fald usikker på, om det var godt nok. Så hun tog til lægen.

- Læge fortalte mig, at sådan er der mange, der har det. Men det går over, sagde han. Og så gav han mig en recept på stesolider.

Imens Lucy var til læge, havde hendes mor lagt vejen forbi for at hilse på. Hendes mor var ifølge Lucy en 'meget speciel og karakterfuld kvinde, der havde trådt sine sko i Istedgade, hvor hun gik på værtshuse og dansede på 'Københavnerkroen'.

Lucy Ludvigsen har i seks årtier kæmpet for homoseksuelles rettigheder. Foto: René Mølskov

- Hun sagde; Hvad skal du dog til lægen efter? Og så brød jeg bare helt sammen og sagde, at jeg havde forelsket mig i kvinder. Men min mor svarede bare, at det kunne hun da sagtens forstå. Så på den måde gav hun mig et stort skulderklap og lov til bare at være den, jeg er.

Annonce

Vold og selvmord

Det var imidlertid stadig svært at være lesbisk på Vesterbro i årene frem mod 1970. Og selv op gennem de ellers så rummelige vesterbro-70'ere, var det ikke altid lige let.

- Der var så mange ting, der var svære på og omkring Tyren i slutningen af 1960'erne. Det var svært overhovedet at sige til nogen, at man var lesbisk. Og det sagde folk slet ikke dengang. Det hed faktisk bare 'på den forkerte side'. Eller man kaldte os for gnubbere og bøsserne for bæskubbere. Det var hårdt. Og på et tidspunkt gav jeg op. Alt for mange jeg kendte, begik selvmord. Der var vold i gaden. Man blev lovet tæv, når man gik ude med sin kæreste. Jeg kunne ikke mere, fortæller hun.

Hun besluttede sig simpelthen for, at hun ikke ville være lesbisk. I stedet forsøgte hun sig igen med familielivet. I 1973 får hun sit andet barn, en datter.

- Jeg mødte en mand, der var langhåret. Han var stenhugger og fotograf og jeg tænkte, at skulle det være en mand, så måtte det være ham. Han havde været på Tyren for at tage billeder af bartenderne, så der kendte jeg ham fra. Vi fik vores datter i 1973, men vi blev aldrig gift.

Annonce

Brænd BH'en og fri i 70'erne

I løbet af 1970'erne bliver der dog for alvor vundet sejre i og for det homoseksuelle miljø.

- I 1970'erne bliver tiden en helt anden. Det er en tid, der er svær at forstå i dag. Mændene får langt hår, vi går i træsko og busseronner, og alt bliver anderledes. Alting bliver meget mere åbent, og vi kunne alt muligt. Nogle gange glemte vi helt, at vi stadig skulle passe på, siger hun.

For det skulle de. Der var stadig ofte nogle af Lucys venner der blev banket Ørstedsparken og hun husker, at hate crimes stadig fyldte meget. Også selv om der mest blev talt om alt det gode ved tiden.

- Man kunne gå og være så fri og ingen bh og det hele dinglede rundt, og man synes, at det hele var så godt. Men så kom man pludselig til Hovedbanegården og kunne mærke, at åh åh, nu er det, at vi tager vejen ad Vesterbrogade for at undgå Istedgade, og vi holdt øje med alle, siger hun og fortsætter:

- Alle fokuserede på en eller anden måde på alt det gode. Også selv om det ikke alt sammen var godt. Når vi holdt fakkeloptog og demonstrerede mod vold mod kvinder, stod der jo altid nogen langs kanten og råbte og var truende. En enkelt gang forsøgte nogen med en bil at køre ind i demonstrationen.

Vold, overfald, isolation og selvmord var en al for stor del af det homoseksuelle miljø på Vesterbro i 1960'erne og 1970'erne. . Foto: René Mølskov

Også i miljøet var det svært nogle gange, for ligesom det var problematisk at bryde med normerne i 1960'ernes familieliv, kunne det også være svært, når man som Lucy brød med normerne i den lesbiske gruppering.

Annonce

Kan man være langhåret lesbisk

- Det gav nogle problemer fra tid til anden, da vi lavede Lesbisk Forening. For kunne jeg være lesbisk, når jeg så ud, som jeg gjorde med langt hår? Og jeg havde børn.

Selv i dag er det fra tid til anden svært. For ofte, når hun fortæller om udfordringerne, volden, fordømmelserne og de hadefulde kommentarer, så er mange lynhurtige til at forsvare samfundet i dag som helt anderledes rummeligt og fantastisk. Selv om hun har været sammen med en kvinde i 17 år og sågar oplevet at blive gift med hende, så er der stadig både kvindekampe at kæmpe og sejre at beskytte.

- Jeg har mødt mange mennesker, der stejler, når de hører mig kritisere, hvordan det har været at være lesbisk. Folk skynder sig at fortælle om, hvor gode vi er, hvor rummelige, politisk korrekte vi er og hvor langt, vi er nået. Men Danmark er langt fra det foregangsland, det var en gang, og vi skal stadig forsvare de mange gode ting, vi har opnået, siger hun.

Lucy udgiver 19. maj en roman med titlen 'Kærlighed & Kvindekamp', der er en roman inspireret af hendes egne oplevelser som lesbisk og de kampe, det har medført. Lucy skrev romanen for at kaste lys på, hvordan nogle lesbiske kvinder lever.

Annonce
Alarm 112

25-årig fanget som del af stort netværk: Falske betjente franarrede folk 6,2 millioner kroner

Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 744 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kø-kørsel

Central trafikåre bliver blokeret lige straks: Her rammes både cyklister og bilister

Efterlysning

Skar offers øre af: Her er medgerningsmanden, politiet søger

åbning

Arbejdet med kæmpe genbrugsbutik i to etager skrider frem: Ejeren behøver hjælp for at nå åbningsdagen

Byliv

Så er der 8 dages musikfest i Sydhavnen igen: - Vi har brug for at forlade Netflix og Irma

Vindmølle-mekka i Nordsøen skaffer flere tusinde arbejdsplader til landsdelen: Men dette kan spolere jobfesten

Stor satsning For abonnenter

Byggepladsen er for lille til gigantbyggeri: Kom med bag murene på københavner-satsning til 1,2 milliarder

Kørt ned ved Bangsbovej

Bil trodsede udkørsel forbudt og kørte Mia ned: - Selv min sko var fløjet af

Sigtelse

Gerningsmand på volds-turné: Dræbte 28-årig på luksushotel og skar venstre øre af 25-årig mand senere samme aften

Alarm 112

To såret i slagsmål med knivstik: Politiet beder om eventuelle videooptagelser

Hvert tredje fattige barn har forældre, der arbejder: - Det er ikke en udfordring, der skal negligeres

Trafik

Frygter alvorlige ulykker ved skole og vuggestue: - Det er en katastrofe i forhold til børnesikkerheden

anholdt

Dræbte en på hotelværelse og stak en anden ned i Silkegade samme aften - nu er han anholdt

Historier fra graven

På et gravsted står en stor blodbøg og intet andet. Ingen blomster. Ingen gravsten. Ingenting. Nu løfter Gustav sløret for den gribende historie bag

Annonce