Annonce
Byliv

Lysreklame blev hængt op uden borgernes vidende: Vi behøver ikke lamper i vores stue mere

Mai-Britt Højer og Jakob Thomsen er uforstående overfor kommunens prioriteringer af lysskilte. Foto: Jens Mouvielle
En lysavis har i flere år skabt frustrationer blandt beboere nær Valby Station. Selvom lysstyrken er skruet ned, oplever beboerne stadig store gener og er uforstående over for kommunens behandling af sagen.

Jakob Thomsen og Mai-Britt Højer har siden 2018 været generet af en lysreklame, der er blevet hængt op på Lyshøjgårdsvej og som lyser ind mod Valby Station.

Lysreklamen blev hængt op i august, og første aften fik både Jakob og Mai-Britt et chok, da der blev tændt for skærmen.

Deres lejligheder og hele deres gård blev lyst op, og Mai-Britt Højer blev så frustreret, at hun tog et billede og lagde det op på Facebook med teksten:

Annonce

- Så kom der reklameskilt på andelsboligforeningen Toftens tag. Vi behøver ikke lamper i vores stue mere.
En del beboere klagede over lysreklamen, og der blev efterfølgende skruet ned for lysstyrken. Alligevel har Mai-Britt været nødt til at omarrangere sin stue, så stole og sofa er trukket i ly for vinduet, hvor lysreklamen skinner ind døgnet rundt alle ugens dage.

- Jeg kan ikke længere sidde i min sofa, så jeg har sat stole op, så man kan sidde i dem og se fjernsyn, uden man bliver lyst ind i hovedet fra reklameskiltet. Så jeg har måtte indrette min stue anderledes, for det er virkelig generende, siger Mai-Britt Højer og fortsætter:

- Jeg har flere gange spurgt, om der ikke har været høringer eller lignende, i forbindelse med at skiltet er blevet sat op, for det kan da ikke være rigtigt, at det bare er noget, man kan gøre uden videre. Jeg har dog aldrig fået svar på det spørgsmål.

Paf over svar

Også Jakob Thomsen, der bor i opgangen ved siden af Mai-Britt, har forsøgt at få et svar fra Københavns Kommune på, hvorfor lysreklamen er blevet sat op.

Han fortæller, at han efter at have rykket kommunen for svar på det spørgsmål af mange omgange endte med at få et svar, der gjorde ham paf.

Sådan så Mai-Britt Højers lejlighed ud, efter lysreklamen ved Valby Station blev sat op. Foto: Privat

- Der stod, at kommunen havde givet tilladelse til opsætning og var i gang med en lovliggørelsessag af skiltet, hvorefter det enten vil blive godkendt eller fjernet. Det tog mig over et år at få et svar fra kommunen om skiltet, og jeg måtte rykke dem gentagne gange. Jeg forstår ikke, hvordan de kan få en tilladelse til noget, som ikke er blevet erklæret lovligt. Det virker helt uigennemskueligt, siger Jakob Thomsen og fortsætter:

- Når det ikke er blevet godkendt som værende lovligt, så havde jeg egentlig regnet med, de ville tage skiltet ned indtil der var truffet en beslutning. Jeg synes ikke, kommunen gør noget for borgerne her. De har valgt at vægte nogle kommercielle interesser over os, og det forstår jeg simpelthen ikke.

Annonce

Godkendt efterfølgende

Teknik- og Miljøforvaltningen oplyser, at de i første omgang gav tilladelse til at ejeren kunne sætte skiltet op, da området omkring Valby Station er godkendt til dette.

- Skilte-ejer fik i juni 2018 tilladelse til at opsætte lysreklamen ud fra en konkret vurdering af, at lysreklamen vender ud mod trafikknudepunktet Valby Station og peger mod Toftegårds Allé, der er en bred gade. Derudover er området udpeget i Københavns Kommunes retningslinjer ‘Skilte og reklamer i København’, som et område i byen, hvor der kan opsættes lysreklamer, lyder det fra Teknik- og Miljøforvaltningen.

De fortæller, at de igangsatte en lovliggørelsessag i 2019, da ejeren ikke havde søgt om byggetilladelse til skiltet. En lovliggørelsessag vurderer, om lysreklamen kan blive hængende, eller om den skal tages ned.


Jeg synes ikke, kommunen gør noget for borgerne her. De har valgt at vægte nogle kommercielle interesser over os, og det forstår jeg simpelthen ikke.

Jakob Thomsen


- Skilteejer blev vejledt om, at der også skulle søges byggetilladelse til at opsætte lysreklamen. Det skete dog ikke, og derfor indledte forvaltningen i 2019 en såkaldt lovliggørelsessag. Ejeren af det byggede har krav på, at det byggede søges lovliggjort. Og forvaltningen skal tilse, at det byggede lovliggøres enten ved, at der gives byggetilladelse eller ved, at der stilles krav om, at det byggede fjernes. I den konkrete sag er der givet byggetilladelse til reklameskiltet, lyder det fra Teknik- og Miljøforvaltningen.

Der gør det desuden klart, at de i 2019 bad ejerne af lysreklamen om at skrue ned for lysstyrken og ændre baggrundsfarverne. Siden har de ikke modtaget klager.

- Forvaltningen var i 2019 i dialog med ejerne af lysreklamen om lysstyrke og baggrundsfarve, som et resultat blev lysstyrken skruet ned og baggrundsfarverne justeret. Forvaltningen er meget opmærksom på, at lysforurening kan være til stor gene. Derfor har vi også opprioriteret behandlingen af sager om meget generende lysreklamer. Forvaltningen har imidlertid ikke modtaget klager over den konkrete lysreklame, siden lys- og baggrundsfarve blev dæmpet.

Annonce
Alarm 112

Politiet efterforsker bombe- og dødstrusler mod Radio Loud

København

Onsdagens coronatal: 1284 nye smittede - flest siden slutningen af maj

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sundhed

Ældre får ikke besøg - og raske bliver ikke udskrevet: Sådan rammer sygeplejerske-strejken i København

Sygeplejerskernes strejke

Sygeplejerske-strejken breder sig: 'De betyder umindeligt meget. Alle andre er jo døde'

Debat

Skolestart: 37 familieformer er andet end bare ’mor og far’

BYLIV

Borgmester efterlyser redskaber, der kan bremse voldsomme huslejestigninger

Alarm 112

Ung kvinde voldtaget nær S-togsstation i København

Klima og miljø

Hokus pokus: Fortov og asfalt renser nu luften ved skole

Klumme

Mai & Rådhuset: Skeletterne vælter ud af skabet

København

Danmarks første te-bar er åbnet på Nørrebro og bag konceptet står en af Københavns bedste bartendere

Alarm 112

Tiltale: Mænd førte regnskab over narkosalg på telefon

112

Bilist taget med vanvidspromille på stærkt befærdet vej

København

Sygeplejersker udvider strejke med fertilitetspersonale

Annonce