Annonce
POLITIK

Mai & Rådhuset: Lars Weiss sætter foden ned

Carsten Mai kommenterer hver uge det politiske liv på Københavns Rådhus.

Med et højt drøn afleverede overborgmester Lars Weiss (S) sin kommentar til regeringens plan for trafikinvesteringer i de kommende år. En plan der helt har glemt København, og det var da også, hvad overborgmesteren kritiserede.

- Regeringen sover i timen, når den har blikket rettet mod udviklingen udenfor hovedstaden, mens pungen er tom, når det gælder København. Sådan lød kommentaren fra socialdemokraternes topfigur i København til partifællerne i regeringen.

Kommentaren fra Lars Weiss er på mange måder et københavnsk frihedsbrev. Rådhusets top har i årevis prioriteret glade smil fra partiledelsen på Christiansborg fremfor benhård markering af byens holdninger og interesser.

Annonce

Den gamle eftergivende kurs var låst fast af, at forgængeren i overborgmesterkontoret havde en fremtrædende position som næstformand i Socialdemokratiet. Med den hat på var det svært helhjertet at kæmpe for byen.

Lars Weiss står derimod frit. Han store politiske erfaring og evne til at skabe løsninger de fleste kan se sig selv i er bredt respekteret - ikke kun på rådhuset - men også på Christiansborg.

Der er tyngde i hans budskaber, netop fordi modtagerne ved, at han ikke blot udtaler sig for at komme i avisen. Den hurtige historie, som er tynd som vand ved nærmere eftersyn, har aldrig været overborgmesterens metode.

Derimod vægter han at få skabt praktiske løsninger på de indre linjer. Så meget mere bliver der lagt mærke til det, når han udtaler sig så markant, som tilfældet er i sagen om regeringens trafikplan, hvis indhold lyder som om, den er formuleret i en forening af jyske borgmestre.

Lars Weiss bliver nu svær at ignorere for regeringen, selvom den unægteligt har god erfaring i at vende det blinde øje til København. To fremtrædende ministre, Peter Hummelgaard og Pernille Rosenkranz-Theil er begge valgt her i byen. Men hvis de udøver indflydelse for byen, gør de det i hvert fald meget diskret.


Den hurtige historie, som er tynd som vand ved nærmere eftersyn, har aldrig været overborgmesterens metode.

Lars Weiss


Som medlemmer af en stramt styret regering går de nemlig ikke imod linjen der går på, at provinsen skal forkæles og København bare glemmes. En uhyre farlig strategi op mod et kommende folketingsvalg. Skal Socialdemokratiet på landsplan have fremgang ved et valg, kræver det nemlig især fremgang i København.

Lars Weiss sætter derfor med sin udtalelse byen tilbage på det politiske Danmarkskort, og tvinger regeringen til at lytte. På den måde udvider overborgmesteren også afstanden til de øvrige partiledere på rådhuset. Der er nu engang kun en overborgmester i København, og lægger han muskler til budskaberne, bliver de hørt på en måde, ingen af de andre partiledere kan matche.

Når nytårsklokkerne ringer det nye år ind, er Lars Weiss ikke længere overborgmester. Det har han klart meldt ud, og Socialdemokraternes spidskandidat Sophie Hæstorp Andersen overtager efter al sandsynlighed byens mest prestigefyldte kontor.

Fortsætter Lars Weiss sin linje indtil da, efterlader han overborgmesterkontoret og embedet med fornyet styrke og respekt.

Carsten Mai

Carsten Mai analyserer politikken i København. Han var i otte år pressechef for tidligere overborgmester Jens Kramer Mikkelsen. I dag driver han konsulentvirksomheden Carsten Mai & Com som rådgiver virksomheder og organisationer om kommunikation og politik. Han er uddannet cand.scient.soc. og bor med sin familie i København. www.carstenmai.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce