Annonce
KLUMME

Mai & Rådhuset: Sommer i byen - Fed lykke til alle?

Carsten Mai kommenterer hver uge det politiske liv på Københavns Rådhus.

København ligner snart sig selv. Børnene er kommet i skole, og sveden hagler ned af de motionsivrige i fitnesscentrene.

København får en hjælpepakke fra staten, som giver en meget tiltrængt hånd til hoteller og restauranter og dermed også til de mange københavnere i servicefagene, som har mistet jobbet til coronaen.

Fire ud af fem jobs, der gik tabt sidste år, forsvandt i enten København, Frederiksberg, Tårnby eller Dragør. De stramme corona-regler, ikke mindst den svært forståelige seksdagsregel for hotellerne, ramte København uhørt hårdt.

Annonce

Reglen ramte nemlig København som en knytnæve i et allerede blåt øje, for nu at citere overborgmester Lars Weiss (S). Turistbranchen mistede sidste år 31 mia. kr. i alt, og de 28 mia. forsvandt i København.

Hjælpepakken er en personlig politisk sejr for Lars Weiss som har sat alt ind på at tale byens sag overfor den regering, som typisk har blikket rettet mod provinsen. At hjælpepakken nu er på plads vil blive mødt med tilfredshed på overborgmesterkontoret, og Lars Weiss kan notere sig endnu et skridt i retning af, at København får den indflydelse som byens betydning med rette bør medføre.

Forskellen til fortidens løse snak men ingen handling er tydeligere end nogensinde før.

Ser man på, hvordan de mange ledige københavnerne er blevet betjent af kommunen i Corona året er der godt nyt. Jobcentrene, der har beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V) som øverste chef har leveret en toppræstation.

På trods af lukkede døre til jobcentrene føler de ledige, at de blev taget imod både venligt og kompetent. Det skete over nettet og i telefonen, og det er en succes for både medarbejdere, ledere og borgmester i en meget vanskelig tid.

Vurderingen af jobcentrene står i total kontrast til situationen for nogle år siden, hvor en regulær folkebevægelse vendte sig mod centrenes ringe måde at komme de ledige i møde på. Kritikken var medvirkende til at sende den forrige borgmester sidelæns ud af københavnsk politik.

Efter mange års tornerosesøvn presser rådhuset endelig regeringen for at huske på København.


Efter mange års tornerosesøvn presser rådhuset endelig regeringen for at huske på København.

Carsten Mai


Den udvikling der er sket på jobcentrene, er en af de største succeser som Cecilia Lonning-Skovgaard med stor tilfredshed kan se tilbage på, når den nuværende valgperiode snart rinder ud.

Andre borgmestre markerer sig også positivt. Sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) knokler på med at finde nye og smarte metoder der kan ruste os mod en ny omgang pandemi.

Analyser af indholdet i kloakkerne kan f.eks. sende eksperterne i retning af, hvor der er meget smitte og på den baggrund sætte effektivt ind. Hvis politik, videnskab og teknik går op i en højere enhed, bliver værktøjerne i fremtiden meget mere effektive.

En ny måling viser, at otte ud af 10 danskere er tilfredse med regeringens håndtering af krisen. Så flot en karakter får kommunen næppe, men der er flere lyspunkter.

Efter mange års tornerosesøvn presser rådhuset endelig regeringen for at huske på København. Og der er borgmestre der på hvert deres område præsterer langt over middel. Det skal nok gå.

Carsten Mai

Carsten Mai analyserer politikken i København. Han var i otte år pressechef for tidligere overborgmester Jens Kramer Mikkelsen. I dag driver han konsulentvirksomheden Carsten Mai & Com som rådgiver virksomheder og organisationer om kommunikation og politik. Han er uddannet cand.scient.soc. og bor med sin familie i København. www.carstenmai.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Byliv

Ingen sankthans i Frederiksberg Have

Annonce