Annonce
POLITIK

Mai & Rådhuset: Stilhed før stormen på rådhuset

Carsten Mai kommenterer hver uge det politiske liv på Københavns Rådhus.

Partierne på rådhuset blev hurtige enige om, hvem der skulle have en hjælpende hånd efter Coronaen. 700 mio. kr. pumpes nu ud i byen til gode projekter. Partierne holdt den gode tone og bakkede op om, at overborgmester Lars Weiss (S) var en både imødekommende og effektiv forhandlingsleder.

Den midlertidige borgfred på rådhuset holder dog ikke længe. Partierne har længe været i gang med at finpudse politikken og orientere sig mod, at københavnerne i stort tal vil stemme på politikere som lover en mere grøn hovedstad.

Balladen om Amager Fælled og Stejlepladsen sidder stadigvæk i benene på politikerne, og de ved, at hvis de ikke har et troværdigt grønt budskab, taber de terræn. For første gang gælder det både for blå og røde partier. Også borgerlige københavnere har fokus på bymiljøet.

Annonce

Netop i den borgerlige blok sker der interessante forskydninger. Selvom man skal være forsigtig med at overfortolke kommunale meningsmålinger, er tallene alligevel værd at hæfte sig ved.

De konservative i København haler kraftigt ind på Venstre. Ved sidste valg i 2017 havde Venstre tilbagegang, mens de konservative gik lidt frem. Fortsætter denne tendens i forstærket tempo, kan de konservatives markante leder, Jakob Næsager, meget vel sætte sig i en borgmesterstol efter valget.

Det store spørgsmål for Venstre er herefter, om der er mandater til to blå borgmesterposter. Under alle omstændigheder ligger det massive pres på Venstre som skal have et meget bedre valg end sidst. Partiet håber på syv mandater, for så kan Cecilia Lonning-Skovgaard med sikkerhed fortsætte sin borgmestertid som efter de flestes mening er forløbet godt.

De konservative får lidt medvind fra partiets gode målinger på landsplan men i højere grad tæller partiets nye mere moderne og grønne profil med alternative løsninger med i regnskabet hos københavnerne.

På venstrefløjen står kampen om de mange vælgere der har stemt på Alternativet. De 30.000 krydser ved sidste valg kan meget vel lande på langt under halvdelen. Partier er i massiv krise hvad angår omdømmet, politikken og personerne.

Meget sigende er der kun borgmester Francisca Rosenkilde tilbage fra den oprindelige Alternative gruppe på rådhuset efter Fanny Broholm har meddelt, at hun forlader københavnsk lokalpolitik.


Oven på krænkelsessagerne og andet bøvl på rådhuset er der lige nu borgfred. Men om få uger åbner ballet for alvor.

Carsten Mai


SF og Enhedslisten spås begge pæn fremgang. Noget lignende skal Socialdemokratiet præstere. Partiets udgangspunkt er dog optimistisk. Lars Weiss fylder skoene godt ud som overborgmester og har på rekordtid formået både at få en god offentlig profil, høste markante politiske resultater og skabt et tillidsfuldt samarbejdsklima på rådhuset. Den politiske erfaring svigter ham ikke.

Når først Sophie Hæstorp Andersen for alvor træder frem som sit partis kandidat til overborgmesterposten forventer socialdemokraterne endnu mere vind i sejlene.

Oven på krænkelsessagerne og andet bøvl på rådhuset er der lige nu borgfred. Men om få uger åbner ballet for alvor. Så kommer der træk i kaminen, og ilden blusser op.

Carsten Mai

Carsten Mai analyserer politikken i København. Han var i otte år pressechef for tidligere overborgmester Jens Kramer Mikkelsen. I dag driver han konsulentvirksomheden Carsten Mai & Com som rådgiver virksomheder og organisationer om kommunikation og politik. Han er uddannet cand.scient.soc. og bor med sin familie i København. www.carstenmai.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce